Hlavní obsah

Chřipky přijdou ročně na tři miliardy korun

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Léčba akutních respiračních onemocnění včetně chřipky, ztráty ve výrobě a nemocenská, která s chřipkou souvisí, přijdou ročně na tři miliardy korun. Právu to řekla ve čtvrtek Drahomíra Fischlová z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí.

Foto: archiv Polikliniky Agel

Nová specializovaná dětská oční ambulance je otevřena každý všední den s výjimkou středy.

Článek

"V ČR bývá ročně hlášeno i několik miliónů těchto onemocnění. Respiračními infekcemi onemocní v průměru každý dospělý člověk dvakrát za rok a dítě v předškolním věku dokonce až pětkrát ročně," uvedla Fischlová.

Dodala, že za uplynulých deset let bylo v České republice registrováno 24 131 úmrtí na zánět plic, 1064 úmrtí s diagnózou chřipka a téměř půl miliónu komplikací akutních respiračních onemocnění, například pneumonie nebo bronchitida.

"Proto je tak nezbytné věnovat chřipce a akutním respiračním onemocněním velkou pozornost a nepodceňovat je," soudí Fischlová.

Těžké onemocnění

Praktická lékařka z Prahy, doktorka Marie Opltová, soudí, že chřipka je náhlé a velmi těžké onemocnění.

"Dokáže vykolejit i mladé lidi, natož pak starší generaci, která již má nějaké choroby. Její nástup je vždycky prudký a člověka schvátí. Komplikace, které mohou nastat, jsou také závažné. Jde nejen o záněty dutin projevující se velkými bolestmi hlavy, ale i o hnisavou bronchitidu, zápal plic a především i o onemocnění srdečního svalu. Proto jakékoli podceňování chřipky rozhodně není namístě," řekla Opltová.

Doporučila vzhledem k tomu, že podzimní období je živnou půdou pro chřipku, nemoc vždy vyležet a svěřit se do rukou praktického lékaře. Když to neuděláme, vystavujeme se nebezpečí komplikací, které se mohou vléct i několik týdnů nebo měsíců. "Důležitá je v prevenci chřipky životospráva, dostatek spánku, tekutin, vitamínu C a zinku. Samozřejmě očkování," doporučila lékařka.

Pandemie může přijít i letos

Chřipková epidemie celosvětového rozsahu, které se odborně říká pandemie, hrozí už několik let. Jak Právu potvrdil hlavní hygienik republiky Michael Vít, ČR je na ni dobře připravena. "Máme pandemický plán, který předpokládá řadu rychlých opatření. Předzásobujeme se i antivirotiky, která by se podávala občanům v době, než by byla vyrobena pandemická vakcína proti chřipce. Zatím je v ČR, v Evropě i ve světě situace klidná," řekl Vít.

Obává se však, aby se virus ptačí chřipky, který je v jihovýchodní Asii, nespojil s virem lidské chřipky. Pak by mohlo dojít k pandemii.

Reklama

Související témata:

Související články

Očkování proti chřipce má být snazší

Hygienici chtějí usnadnit lidem přístup k očkování proti chřipce a zvýšit tak počet těch, kteří jsou proti nákaze chráněni. "Připravujeme nový systém jako...

Výběr článků

Načítám