Hlavní obsah

Očkování proti chřipce má být snazší

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Hygienici chtějí usnadnit lidem přístup k očkování proti chřipce a zvýšit tak počet těch, kteří jsou proti nákaze chráněni. "Připravujeme nový systém jako je v zemích Evropské unie," řekl hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít.

Foto: Archiv, Novinky

Vakcínu dostane pacient u lékaře nebo si ji zakoupí.

Článek

Až dosud jsou lidé nad 65 let očkováni na základě vybraných skupin, které určuje zákon a jim vakcínu hradí stát. Lékaři tak vytipovávají ve svém okolí pacienty, kteří mají kardiovaskulární onemocnění, diabetes a některá vážná chronická onemocnění, a na ně nárokují vakcíny. Letos to bude přibližně půl miliónu dávek.

Nový systém, který se připravuje zřejmě již od roku 2006, by znamenal, že na vakcínu proti chřipce by měli nárok ze zdravotního pojištění všichni nad 65 let, kteří trpí chronickým onemocněním dýchacích cest, srdce a cév, ledvin, diabetem. Stejně jako letos bude stát poskytovat vakcínu zdarma osobám v domovech důchodců a penziónech pro seniory. Tím by se podstatně zvýšila proočkovanost pacientů.

"Existují lékařské studie provedené v našich podmínkách na vzorku 1300 seniorů. Ty dokládají, že očkování seniorů proti chřipce snižuje jejich hospitalizaci až o 75 procent, úmrtnost až o 88 procent, nemocnost dýchacích cest o 42 procent a návštěvu zdravotnických zařízení až o 44 procent," řekl profesor Jiří Beran z kliniky infekčních onemocnění Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Jen 7 procent obyvatel

V České republice se loni nechalo proti chřipce očkovat přibližně sedm procent populace, tedy 700 000 obyvatel. Z toho zhruba půl miliónu bylo těch, kteří byli ze zákona povinně očkováni. Evropský průměr proočkovanosti je zhruba 20 procent populace, v Kanadě je to dokonce 40 procent a v USA 30 procent.

Zájemci se mohou nechat již nyní proti chřipce očkovat a vakcína včetně vpichu vyjde zhruba na 250 až 300 korun. Některé zdravotní pojišťovny na vakcínu přispívají.

Pandemie nehrozí

Pandemie, tedy chřipková epidemie obrovského světového rozsahu, zatím nehrozí. "Situace je klidná nejen v ČR, ale i v Evropě, ba i ve světě. Stoupá však počet úmrtí na ptačí chřipku, a to v jihovýchodní Asii. Kdyby se ptačí virus s lidským spojil, pak by to mohlo znamenat celosvětovou pandemii," upozornil hlavní hygienik Vít.

Dodal, že na proočkovanosti obyvatelstva záleží i výše dodávky vakcín pro případnou pandemii. Česká republika vzhledem k nízké proočkovanosti by jich tedy mohla mít méně, i když ministerstvo zdravotnictví připravuje opatření, aby k tomu nedošlo.

Zásoby antivirotik se plní

Současně ČR předpokládá i dostatečnou zásobu antivirotik, která by v pandemickém období byla jedinou ochranou obyvatel do doby, než by se vyrobila pandemická vakcína, což je zhruba tři až šest měsíců. Většina států EU, včetně ČR, si již zásobu antivirotik zajistila. Dostatečnou kapacitu přípravku bychom měli mít do konce roku.

Vít upozornil, že zájemci o očkování by se měli spojit se svým praktickým lékařem, který buď má vakcínu přímo v ordinaci, nebo si ji pacient koupí v lékárně a lékař injekci aplikuje. Zatím je zajištěno 500 000 dávek, ale podle potřeby  jich stát nakoupí více.

Na chřipku a komplikace s ní spojené zemře v České republice každoročně přibližně 1000 lidí, většinou starších, kteří už mají i jiná onemocnění. Přímo na chřipku ale v ČR zemře podstatně méně obyvatel, ročně zhruba deset až dvacet.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Necháte se proti chřipce očkovat?

Anketa

Necháte se proti chřipce očkovat?
Ano
47,8 %
Ne
33 %
Nevím
19,2 %
Celkem hlasovalo 433 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám