Hlavní obsah

Cestovatelská zácpa dokáže zkazit dovolenou, trápí až čtvrtinu populace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná to také znáte. Jakmile odjedete na dovolenou, začnete mít problémy dojít si na velkou a je úplně jedno, kam jedete a co konzumujete. Na vznik cestovatelské zácpy totiž stačí stres z cestování a změna denního rytmu. Podle agentury Ipsos se s tímto problémem setkává až čtvrtina populace, přičemž u žen je častější, dokonce každé šesté ženě zácpa de facto zkazila celou dovolenou.

Foto: Profimedia.cz

Problémy se zácpou mohou zkazit i dovolenou.

Článek

Na dovolené je spousta věcí jinak - přicházíme o své rituály, komfort, soukromí. A to vede u řady lidí k problémům se zácpou.

„Ke stresu z cestování se tak přidává snížený komfort nebo absence rituálů před stolicí. Tedy třeba chybějící cigareta, ranní šálek kávy či čaje, možnost hygieny, případně horší standard sociálních zařízení – například společné toalety, turecké záchody nebo veřejné toalety,“ vysvětluje lékař Pavel Kohout, přednosta Interní kliniky 3. LF UK a FTN v Praze.

Podle něj je častým problémem také menší míra soukromí, které zejména ženy potřebují k uvolnění: „Ženy mnohem častěji potlačují defekační reflex, důvodem může být i nižší soukromí při cestování nebo nocování ve větší skupině,“ uvádí docent Kohout.

Za normální počet stolic se přitom považuje interval třikrát denně až jednou za tři dny.

Jak proti cestovatelské zácpě bojovat? 

Kromě klidu a pohody během dovolené je důležitá zejména dostatečná prevence, kam se řadí například pravidelný pitný režim, pohybová aktivita, strava s dostatkem vlákniny, kterou kromě zeleniny, ovoce, celozrnného pečiva či luštěnin můžeme užívat i formou přírodní vlákniny ve formě prášku a nezadržování vyprazdňovacího reflexu.

Příznivý vliv mají také jogurty, další zakysané mléčné výrobky obsahující probiotické bakterie či přímo probiotika v tobolkách, která mohou zlepšit složení střevní mikroflóry a činnost střev.

Důležité podle docenta Kohouta je neodkládat vyprazdňování na větší interval než 3-4 dny.

Už před dovolenou proto myslete na to, abyste s sebou měli podpůrný prostředek a nesháněli ho složitě až na místě.

Jak pomocí bylinek přelstít zácpu

Zdraví

Součástí komplexní léčby jsou také režimová opatření. Správnému vylučování stolice pomáhá například to, že ráno vypijeme sklenici vody, čímž stimulujeme pohyb střev, nebo to, že v průběhu dne jíme pravidelně, včetně snídaně, kterou sníme v klidu (příjem potravy často vyvolává vylučovací reflex).

Projímadla mají být až dalším krokem v léčbě zácpy, obvykle při akutních potížích. Vždy je lepší vsadit na šetrná projímadla, aby nedocházelo k narušení střevní sliznice. Dlouhodobé užívání nevhodných projímadel může totiž snížit vstřebávání některých minerálů a vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E a K).

Ale také přispět k odvodnění organismu, narušit činnost střev, vyvolat v nich zánět a způsobit celou řadu dalších potíží. Některé z nich se pak léčí velmi obtížně.

Jak si redukční dietou nepřivodit zácpu

Styl

Řešením tak může být i lahev Šaratice, silně mineralizované vody, která pomáhá udržovat optimální konzistenci stolice. U dospělých se doporučuje vypít mezi 150 až 250 ml denně na lačný žaludek. „Kdo ji však pije pravidelně, je lepší vypít 50 ml vždy po jídle, ideálně 2-3x denně,” doporučuje Kateřina Ceralová, zástupce značky.

„K přírodním zdrojům, které proti zácpě mohou pomoci, patří také křížaly, kysané zelí, jogurty, ovocné kompoty, zelenina nebo sušené listy či kořeny pampelišky,“ dodává docent Kohout.

Anketa

Trápí vás cestovatelská zácpa?
Ano, již od dětství
46,8 %
Ano, ale až od dospělosti
22,9 %
Ne, na problémy s vyprazdňováním netrpím
15,6 %
Ne, mám spíš opačný problém
14,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 726 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám