Hlavní obsah
Ukázka vzorníku z 30. let Foto: Kateřina Konečná

Červené víno snižuje riziko rakoviny prostaty

Američtí vědci tvrdí, že víno z modrých hroznů snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty. Příznivé účinky na prostatu má přitom jen červené víno, neboť u bílého vína, piva a tvrdého alkoholu nebyly prokázány ani pozitivní, ale ani negativní účinky.

Ukázka vzorníku z 30. let Foto: Kateřina Konečná
Červené víno snižuje riziko rakoviny prostaty

"Zjistili jsme, že muži konzumující týdně čtyři skleničky kvalitního červeného vína si snížili riziko vzniku prostatické rakoviny o padesát procent," řekla doktorka Janet Stanfordová z amerického státu Washington.

"Muži konzumující týdně více než čtyři skleničky se dvěma deci červeného vína si snížili riziko vzniku agresivního typu rakoviny prostaty dokonce o šedesát procent. To je významné číslo," prohlásila Stanfordová a upřesnila, že červené víno je účinné právě u agresivních druhů prostatické rakoviny.

Za příznivé účinky červeného vína může podle odborníků velké množství antioxidantu resveratrol. Ten je obsažen zejména ve slupkách modrých odrůd vinné révy, mnohem méně je ho ve slupkách bílého vína. Červené víno se navíc nechává po lisování kvasit ve slupkách déle než víno bílé.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků