Hlavní obsah

Červené víno je zřejmě tajemstvím dlouhého života

PRAHA

Nové výzkumy ukazují, že v červeném víně se skrývá tajemství dlouhého života. Vědci objevili, že v červeném víně je přísada, která prodlužuje život. Experimenty ukázaly, že tato molekula má vliv na lidské buňky. Dělá je totiž více odolné vůči radiaci.

Foto: Martina Rambousková

Tým libereckých dobrovolníků v prezidentské kampani Karla Schwarzenberga

Článek

Tato molekula, která se odborně nazývá resvetrol, patří ke známé skupině rostlinných směsí nacházející se v červeném víně, v ovoci, v zelenině a v olivovém oleji. Tyto rostlinné směsi jsou proslulé svými antioxidantními vlastnostmi. Nové výzkumy však naznačují, že jejich prospěchy by mohly vést mnohem dál.

Dvě sklenky červeného denně

V některých evropských nemocnicích se pacientům podávají dvě skleničky červeného vína denně a to zejména pacientům se srdečními příhodami. Výzkumy totiž také prokázaly, že dvě skleničky vína denně mohou snížit možnost srdeční příhody až o padesát procent a mozkové mrtvice až o dvacet procent. Antioxidanty v červeném víně jsou klíčem k úspěchu. O vínech jako je Cabernet Sauvignon, Pinot Noir a Shiraz se říká, že mají nejlepší vinnou révu na snížení srdečních problémů. Mnoho pacientů si tento netradiční způsob léčby velice pochvaluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám