Hlavní obsah

Červené víno snižuje riziko rakoviny prostaty

30. 9. 2004, 15:00 – WASHINGTON
Novinky, Korzo/P

Američtí vědci tvrdí, že víno z modrých hroznů snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty. Příznivé účinky na prostatu má přitom jen červené víno, neboť u bílého vína, piva a tvrdého alkoholu nebyly prokázány ani pozitivní, ale ani negativní účinky.

Foto: Kateřina Konečná

Ukázka vzorníku z 30. let

Článek

"Zjistili jsme, že muži konzumující týdně čtyři skleničky kvalitního červeného vína si snížili riziko vzniku prostatické rakoviny o padesát procent," řekla doktorka Janet Stanfordová z amerického státu Washington.

"Muži konzumující týdně více než čtyři skleničky se dvěma deci červeného vína si snížili riziko vzniku agresivního typu rakoviny prostaty dokonce o šedesát procent. To je významné číslo," prohlásila Stanfordová a upřesnila, že červené víno je účinné právě u agresivních druhů prostatické rakoviny.

Za příznivé účinky červeného vína může podle odborníků velké množství antioxidantu resveratrol. Ten je obsažen zejména ve slupkách modrých odrůd vinné révy, mnohem méně je ho ve slupkách bílého vína. Červené víno se navíc nechává po lisování kvasit ve slupkách déle než víno bílé.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuřáci by měli pít červené víno

5. 9. 2003, 9:48

Pokud se nedokážete vzdát cigarety, pak by vám v druhé ruce neměla chybět sklenka červeného vína. Právě tato sklenka vína totiž vyruší negativní účinky...

Italové vyvíjejí červené víno v tabletách

16. 1. 2004, 9:24

Italští vědci pracují na pilulkách, v nichž se budou snoubit všechny pozitivní účinky, které obsahuje sklenka červeného vína. Lahodný mok natolik přesvědčil...

Výběr článků