Hlavní obsah
Antibakteriální účinky dělají z agastache skvělého pomocníka v boji s nachlazením. Foto: Profimedia.cz

Začínáte posmrkávat? Pokašlávat? Nebo s vámi takzvaně nic není a máte pocit, že na vás něco leze? Tak přesně při těchto stavech často mávneme rukou a řekneme si, že to přece přejde. Jenže ono ne. A pak je pozdě honit bycha. Jestli se vám do sebe nechce už při prvním kýchnutí ládovat léky, vyzkoušejte byliny.

Antibakteriální účinky dělají z agastache skvělého pomocníka v boji s nachlazením. Foto: Profimedia.cz
Bylinky pro první pomoc při viróze

Abychom si vyjasnili pojmy – rýma, bolest v krku, pokašlávání, bolesti hlavy a případně i zvýšená teplota jsou typickými příznaky nachlazení. To ale vůbec neznamená, že jste museli prochladnout.

Nachlazení či nastuzení jsou totiž termíny užívané pro lehké respirační virózy. Bylinky především dobře podpoří náš imunitní systém a mnohdy dokážou včas „zasáhnout“ tam, kde je třeba, ještě předtím, než se náš stav zhorší natolik, že musíme k lékaři. Což se stává hlavně tehdy, kdy se k virové infekci po čase přidá i infekce bakteriální.

Které byliny si tedy vybrat hned na začátku, kdy se zatím „jen“ necítíme ve své kůži?

Agastache vrásčitá

Tato bylina není moc známá, ovšem její antibakteriální účinky z ní dělají skvělého pomocníka v boji s nachlazením. Snižuje navíc i teplotu a vyvolává pocení, jež organismus zbavuje nepotřebných látek.

Rostlina má lehce mátovou vůni a užívat ji můžete formou čaje nebo tinktury. Doporučuje se právě v chřipkovém období.

Koriandr

Koriandr obrní nosohltan a dezinfikuje, pomáhá proti kašli.

Foto: Profimedia.cz

Je dobrou ochranou proti „smrkalům“ a „kýchalům“, kteří nás mohou potenciálně nakazit. Obrní totiž nosohltan a dezinfikuje, pomáhá proti kašli.

Spektrum jeho účinků je ale daleko širší, koriandr proto stojí za to zařadit do jídelníčku i preventivně. Mletá semena můžete zalít horkou vodou a kromě popíjení čaje je lze použít i k inhalaci nebo kloktání. Vnitřně se dá užívat i kořen koriandru, podobně jako zázvor. Zelená nať obsahuje vitamin C, který podporuje odolnost organismu.

Vrba bílá

V její kůře byla poprvé izolována kyselina salicylová, která je také obsažena v aspirinu, známém léku na snižování teploty a očištění organismu pocením. Kromě toho mají výtažky z vrby bílé nezanedbatelný protivirový efekt. Dokážou tlumit příznaky nachlazení, jako jsou bolesti hlavy a zvýšená teplota.

Výhonky smrku

Smrkové výhonky obsahují vitamin C.

Foto: Profimedia.cz

Jsou velmi účinnou formou prevence proti nachlazení, ale pomáhají i při jeho průběhu a také při potížích s průduškami. Navíc obsahují vitamin C, který se okamžitě zapojí do boje za naše zdraví.

Na čaj zalijte dvě lžíce sušených výhonků horkou vodou a nechte čtvrt hodiny louhovat. Doporučuje se pít jeden hrníček nejlépe na noc, můžete přidat citron a med. Získáte tak protilátky a zlepšíte vykašlávání.

Tymián

Podobně jako jeho příbuzná mateřídouška působí protizánětlivě a dezinfekčně. Proto je dobré mít ho stále po ruce. Ať už sušený, nebo čerstvý v květináči.

Z rostliny si můžete připravit sirup, který pomáhá proti začínajícímu kašli nebo s vykašláváním. Ale velmi účinný je zejména tymiánový čaj, a to už od prvních příznaků nachlazení. Můžete ho navíc použít i jako kloktadlo pro krk a ústní dutinu.

Existuje nespočet druhů tymiánu, vybírejte podle vůně, která je vám příjemná. Přidávejte si bylinku hojně do jídla, pomáhá také s lepším trávením.

Náš tip: tymián citronový

Rýmovník

Rýmovník působí dezinfekčně.

Foto: Profimedia.cz

Jak jeho název napovídá, doporučuje se na ucpaný nos, ale působí také dezinfekčně. Při rýmě můžeme lístky promnout v prstech a průběžně k nim čichat, velmi účinný je čaj a výpary můžeme také inhalovat.

Lichořeřišnice velká

Lichořeřišnice velká komplexně posílí odolnost těla, podporuje hlavně plíce a močový měchýř.

Foto: Profimedia.cz

Bylinkáři a kořenáři potvrdí, že o této rostlině je třeba psát tak často, jak jen to jde. Komplexně totiž posílí odolnost těla, podporuje hlavně plíce a močový měchýř, které nejvíce trpí chladným počasím a bývají náchylné k bakteriálním nákazám.

Běžně lze koupit tinkturu z lichořeřišnice, od jara do podzimu si ji ale také můžete pěstovat na zahradě nebo v květináči a čerstvé listy i květy přidávat do salátů a jídel jako koření. Má vynikající, lehce ostrou chuť.

„Výborná je jako prevence, ale i v nástupu nemoci je k dispozici tinktura určená speciálně pro chřipkové období ze směsi lichořeřišnice velké, topolu černého, eleuterokoku, penízovky a vrby bílé,“ dodává k tomu bylinkářka Jarmila Podhorná. Kúru z lichořeřišnice můžete doplnit grepovou tinkturou, která nejen zvýší odolnost organismu, ale zastaví nachlazení při jeho vzestupu.

NÁŠ TIP: Při nastuzení nebo chřipce nezapomínejte na zvýšené dávky vitaminu C. Ten můžete i preventivně doplňovat přírodní cestou – jezte co nejčastěji rakytník (k dostání jsou rakytníkové šťávy a další produkty), šípky, černý rybíz, řeřichu, pažitku, cibuli, kyselé zelí.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků