Hlavní obsah

Bylinky pro nejmenší, které jim pomáhají s běžnými neduhy

S jakoukoli domácí léčbou hodně malých dětí bychom měli být opatrní, ovšem některé dětské neduhy a potíže se jemně působícími bylinkami řeší tradičně. Fenyklový čaj proti nadýmání je evergreen, heřmánková koupel také. Co dalšího může našim drobečkům pomoci a jak je to s kořeněním jídel?

Foto: Profimedia.cz

Bylinky používejte i jako koření, bylo by škoda omezit jejich léčivé působení jen na čaje.

Článek

Při bylinné léčbě miminek a batolat je třeba dodržovat pár hlavních zásad. Do půl roku by si mělo dítě vystačit pouze s mateřským mlékem nebo jeho náhradou. Ovšem po hranici šesti měsíců, tedy se začátkem příkrmů, je možné přidávat i bylinky. Buď právě do příkrmů, nebo ve formě čajíčků, obkladů či koupelí.

Pozor musíme dát na dávkování – čaje klidně stačí lžička z dávky jako pro dospělého, kterou pak rozředíme ve 200 ml čisté vody. Čaj určitě neslaďte, dítě si zvykne na sladkou chuť a mohlo by ji pak dál vyžadovat, trochu medu a citronu ale nezaškodí.

Meduňka lékařská zklidňuje a je tak ideálním pomocníkem pro nespavé děti nebo pro ty, kterým rostou zoubky. Jemně také uklidňuje zažívání. Dvě lžičky sušených nebo čerstvě natrhaných lístků povařte 2–3 minuty ve čtvrt litru vody, nechte 10–15 minut louhovat. Nebojte se čaj dochutit medem či citronem.

Foto: Profimedia.cz

Meduňka lékařská.

Levandule děťátku krásně zavoní. Její účinné látky uklidňují a pomáhají usnout, navíc působí antibakteriálně a snižují přebytek hlenů.

Pro dítě bude velmi příjemný polštářek naplněný sušenou bylinkou (vyrobený či koupený) nebo pár kapek levandulového éterického oleje na povlečení.

Levandule: Jak ji využít v kuchyni i kosmetice

Zdraví
Foto: Profimedia.cz

Levandule.

Fenykl obecný je mezi dětskými bylinkami jasnou klasikou proti nadýmání. V kombinaci s kmínem funguje skvěle a čaj je i chutnější.

Lžičku fenyklu a lžičku kmínu povařte ve čtvrt litru vody asi dvě minuty, nechte louhovat 10–15 minut, sceďte a dbejte na to, aby čaj dítě pilo po doušcích a nehltalo ho.

Foto: Profimedia.cz

Fenykl obecný.

Heřmánek patří bezesporu k nejčastěji podávaným i nejoblíbenějším dětským bylinkám. Je téměř univerzální a neměl by chybět v žádné lékárničce, ať jsou v domácnosti děti, nebo ne.

Několik tipů pro klidný spánek miminka

Děti

Malé děti s vyrážkou nebo se špatně se hojícími rankami či boláčky v něm můžete koupat. Tím využijete jeho zklidňující účinky zevně. Vnitřně se užívá při úzkostech, průjmech, různých infekcích včetně nachlazení i špatném zažívání.

Foto: Profimedia.cz

Heřmánek.

Odkdy kořenit?

  • Bylinky používejte i jako koření, bylo by škoda omezit jejich léčivé působení jen na čaje. Dětem se do pokrmů mohou začít přidávat od jednoho roku, a to postupně, mírně a až ke konci vaření. Neztratí svou chuť a snadno odhalíte, zda bylinka dítěti chutná, ale i případnou alergii.
  • Na podporu trávení a proti plynatosti můžete bezpečně použít tymián, majoránku i bazalku.
  • Oregano a bobkový list působí protizánětlivě.
  • Z ostatních vyzkoušejte kmín, libeček, naťovou petržel a kopr. Nebojte se ani kurkumy, působí protizánětlivě a pozitivně ovlivňuje játra či klouby. Pažitka, polníček špenát a koriandr také nejsou špatnou volbou, stejně tak anýz, fenykl nebo skořice.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám