Hlavní obsah

Absence lenošení vede k depresím a dalším zdravotním potížím

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být výkonný a ještě výkonnější. Není divu, že přibývá lidí vyčerpaných, chronicky unavených, postižených úzkostnými stavy, depresemi, syndromem vyhoření a dalšími potížemi. Pořádně si odpočinout, pospat a zalenošit, to je pro naše zdraví důležitější, než bychom si mysleli.

Článek

Lidé, kteří si nedokážou pospat či zalenošit, obvykle netuší, jaké problémy riskují. Příčinou zmíněných potíží bývá špatně kompenzovaný stres. Neschopnost vypnout, uvolnit se a odreagovat. Tito lidé obvykle žijí v neustálém napětí. Odjedou například na dovolenou a vrátí se z ní stejně unaveni, jako když odjížděli.

Také často špatně spí. A nejednou mají zdravotní potíže, se kterými absolvovali spoustu vyšetření. Většinou zbytečně, protože ani specialisté žádnou zjevnou příčinu problémů neobjeví. Logicky. Negativní emoce naruší pouze funkci vnitřních orgánů, ale nevyvolají v nich viditelné a měřitelné změny.

Foto: Profimedia.cz

Klasická vyšetření pak neobjeví žádný objektivní důvod pacientových potíží. Lékaři ho proto pošlou k psychiatrovi. K tomu většinou nejde, se slovy, že není blázen ani hypochondr. Je to začarovaný kruh nebo spíš slepá ulička.

Těžko hledají doktora

Současná medicína není na tento typ potíží dostatečně připravena. Jen menšina pacientů skončí tam, kde má. U psychologů a na klinikách psychosomatické medicíny. Tedy u specialistů, kteří se pacientům snaží pomoci, aby se zbavili negativních emocí, naučili se uvolnit, vychutnat hezké zážitky a odpočinout si.

Negativní emoce se totiž často somatizují, tedy ztělesňují. A bývají hlavní příčinou různých zdravotních problémů, pro které lékaři jiných specializací někdy těžko hledají vysvětlení. Naopak relativně jasnými chorobami, které vyvolávají špatně kompenzované stresy a nezvládnuté pocity, jsou například:

  • podrážděnost a neschopnost soustředit se, ale také úzkostné poruchy a deprese
  • stavy vyčerpání a únavy, které mohou přejít až do chronického únavového syndromu nebo do stavu emočního vyhoření
  • bolesti hlavy nebo žaludku, žaludeční vředy, potíže se žlučníkem, s trávením atd.
  • srdeční arytmie, ale také snížení imunity
  • stále se vracející bolesti krční páteře, kloubů nebo zad, časté blokády kloubů a páteře, vysoké napětí svalů, které mají daleko větší sklon k bolestivému stažení.

A tak bychom mohli dlouze pokračovat.

Léčba hezkými zážitky

Pro lidi, kterým chybí dostatek pozitivních zážitků, jsou typické výbuchy vzteku nebo pláč. Často se cítí frustrovaní, hůř snášejí stres a můžeme u nich pozorovat příznaky přepracovanosti a citového vyčerpání. Přesněji řečeno emočního vyhoření. Tedy únavu, apatii, nervozitu nebo podrážděnost. Ale často také agresivitu nebo nepřiměřené výlevy negativních emocí.

Uvolnění a hezké zážitky dokážou postupně zlepšit jejich emoční kondici i odolnost. Ta je pro člověka stejně důležitá jako odolnost a kondice fyzická.

Závislost sportovců na hormonech štěstí

Když profesionální sportovci skončí kariéru, často jim chybí „tvrdá sportovní dřina“. Při vytrvalostních výkonech se totiž pořádně prokysličí krev a zvedne hladina endogenních opiátů, hlavně endorfinů, hormonů zklidnění a dobré nálady. Ty bývají hlavní příčinou, proč se po nich člověk výborně cítí a proč pak lépe vzdoruje stresům.

Sex prodlužuje život

Podobně příznivý efekt mívá i hlazení, mazlení, polibky a pohlavní styk. Na krevní oběh i celou řadu dalších systémů. Tělesné a hormonální reakce, které je doprovázejí, bývají jedním z nejsilnějších pozitivních zážitků. Výrazně snižují napětí svalů, pocity napětí, úzkosti a stresu.

Foto: Profimedia.cz

Není náhodou, že lidé, kteří se milují dvakrát týdně, se dožívají delšího věku a jsou méně nemocní nežli ti, již mají skromnější frekvenci intimního života.

Drahocenný spánek

Odpočinek spousta lidí spojuje s dovolenou a s víkendy. Ale úplně nejdůležitější je pro ně spánek. Bývá jednou z prvních věcí, které stresy a negativní emoce narušují. Nepotřebujeme ho však jen pro regeneraci organismu. Posiluje zároveň naši obranyschopnost a šetří životní energii. Dlouhověcí lidé obvykle dobře spí.

Náš organismus vyváří ve spánku minimum stresových hormonů a vyplavuje hormon melatonin. Ten podporuje:

  • kvalitní spaní
  • chrání buňky těla před poškozením
  • zvyšuje výkonnost imunitního systému
  • snižuje spotřebu energie a zpomaluje procesy stárnutí

Ale funguje to i naopak. Nedostatek spánku narušuje naši psychiku, hormonální regulaci a látkovou výměnu (například správné hladiny krevních cukrů). Může vyvolat nebo zhoršit vysoký krevní tlak, diabetes a řadu dalších chorob.

Aby starosti nepřeválcovaly radosti

Pokud jde o různá potěšení, není důležité, které zvolíme. Někoho příjemně naladí dobré jídlo nebo ochutnávka vín, dalšího partička mariáše, jiného práce na zahradě.

Podstatné je vypnout. Myslet na něco jiného než na starosti a povinnosti. Prostě si užít věcí, které nám dělají radost a při kterých si skutečně odpočineme.

Uzdraví se, protože to začnou prožívat jinak

Užitečnou prevencí proti zdravotním potížím vyvolaným špatně zpracovanými emocemi je sport, nejrůznější koníčky a zdánlivě drobná potěšení. Pokud však už s těmito potížemi zápolíme, mohou být jen doplňkem léčby.

Její součástí dnes často bývají léky na odbourání napětí, úzkostí nebo depresí. Ale tím nejpodstatnějším by měla být návštěva odborníka. Pomůže nám najít chybné postoje, které si neseme z rodiny i z dětství. Právě ty nám obvykle brání v tom, abychom se v dostatečné míře uvolnili, intenzívně se radovali nebo vnímali hezké zážitky.

Léčba psem: canisterapie
Zajímavý je i vztah ke zvířatům. Z článku, který vědci publikovali v anglickém odborném časopise The Veterinary Journal, vyplývá, že člověk, který hladí psa, nezvedá v krvi hormony uvolnění, dobré nálady a štěstí (endorfinů, oxytocinu, dopaminu apod.) jen sobě, ale také zvířeti. Oběma se zároveň optimalizuje krevní tlak a další kardiovaskulární ukazatele.
Není náhodou, že majitelé psů se dožívají vyššího věku než ti, kteří psa nemají. Dlouhý seznam chorob Špatně prožívané emoce stojí také za řadou hypertenzí a kardiovaskulárních chorob, ale i za spoustou dalších nemocí.
Pokud se chcete dozvědět víc, klikněte třeba na internetové stránky Střediska komplexní terapie psychosomatických poruch v Liberci (www.sktlib.cz). Vede ho jedna z předních osobností tohoto oboru, MUDr. Václav Chvála. V kapitole Diagnózy najdete podrobný výčet zdravotních potíží, do kterých negativní pocity dokážou někdy vyústit.

Reklama

Související články

Jak se zbavit stresu správnými návyky

Bez něj to nejde a s ním taky ne. Stres nás na cestě za úspěchem sice pohání, ale ty, co s ním neumějí bojovat, zároveň ničí. Jedině když každodenní vypětí...

Výběr článků

Načítám