Hlavní obsah

Hladinu cholesterolu neovlivňuje jen to, co jíme, ale především čas, kdy tak činíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s hladinou cholesterolu v krvi se především hovoří o jednotlivých potravinách, kterým je lépe se vyhnout, podle nejnovější vědecké studie ale také záleží na tom, v jakém čase jíme. Jestliže přesuneme 100 kilokalorií z pozdních večerních hodin na dobu oběda, „zlý“ cholesterol se sníží.

Foto: Profimedia.cz

Není důležité jen to, co jíme, ale kdy to jíme.

Článek

Čas, kdy jíme, tedy sehrává v hladině cholesterolu velmi důležitou roli. Jak ukázala studie zveřejněná v odborném časopise Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, které se zúčastnilo více než 1200 dospělých osob, stačí přesunout 100 kilokalorií z pozdního večera na hodinu oběda a LDL cholesterol („zlý“ cholesterol) se snížil.

Pokud navíc těchto 100 kilokalorií pocházelo výhradně z tuků, redukce cholesterolu byla výraznější.

„Tato studie potvrzuje dřívější pozorování,“ říká Massimo Federici, ředitel Centra pro výzkum aterosklerózy na římské poliklinice Tor Vergata.

„Ostatně produkce cholesterolu má tendenci růst v noci a vždy ve stejném čase. U zvířat bylo pozorováno, že absorpce cholesterolu z potravin je v noci vyšší,“ dodává.

Nová dietní opatření

Také pokud jde o dietu, jsou tu kromě známých indikací nové prvky. Ve stravování je třeba dávat přednosti zelenině, ovoci, výrobkům z celozrnné mouky, luštěninám, zdravým zdrojům proteinů, jako je mléko a výrobky z něho s nízkým obsahem tuku, netučná drůbež, ryby a sušené ovoce. Naopak je nutno se především vyhýbat sladkostem, slazeným nápojům a červenému masu.

Potravinový model by měl být nejen přizpůsoben individuální kalorické potřebě a zdravotnímu stavu, ale také osobním preferencím. Nejde již o to předepsat dietu zaměřenou téměř výhradně na kontrolu tuků a cholesterolu, ale jde o zdravý model přizpůsobený požadavkům jedince.

Konečně se klade důraz na správnou volbu potravin, které samy umožňují kontrolovat nasycené mastné a transmastné kyseliny a ponechávat prostor mononenasyceným a polynenasyceným mastným kyselinám. Počínaje olivovým olejem, ořechy, sušeným ovocem a konče rozpustnou vlákninou, zvláště ječmenem, ovsem, luštěninami a pokrmům obsahujícím rostlinné steroly přítomné v obilovinách, rostlinných olejích či ovoci.

Zajímavá je role fyzické aktivity aerobního typu. Stačí pětkrát týdně 30 minut a hladina cholesterolu se snižuje.

„Dnes se přikládá menší význam pouhým hodnotám cholesterolu, ale větší význam kardiovaskulárnímu riziku vůbec,“ uvádí Massimo Federici.

„Hodnota LDL cholesterolu má být nižší, jestliže je toto riziko vysoké. Svou roli hraje i ‚hodný‘ cholesterol HDL. V každém případě jde především o změnu životního stylu. Kdo má kardiovaskulární choroby či aterosklerózu, měl by snížit LDL pomocí užívání statinů (léků na snížení cholesterolu) nejméně o 50 procent,“ uvádí Federici.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám