Silná dršťková polévka

FOTO: František Petrák, Právo

INGREDIENCE
  • 600 g hovězích drštěk
  • 200 g cibule
  • 50 g česneku
  • 70 g mleté sladké papriky
  • 150 ml oleje
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 100 g hladké mouky
  • dle chuti sůl, pepř, majoránka, kmín

POSTUP:

  1. Dršťky vařte přibližně hodinu, poté je sceďte a v čerstvé vodě vařte další hodinu, opět slijte a vařte přibližně další hodinu až 1,5 hodiny.
  2. Poslední vývar nevylévejte, ale použijte jej na polévku.
  3. Nadrobno nakrájenou cibulku orestujte dozlatova na oleji s kmínem.
  4. Poté přidejte rajský protlak, i ten mírně orestujte, poté zasypte mletou paprikou a opět mírně orestujte.
  5. Orestovanou směs zalijte vývarem z uvařených drštěk. Provařte přibližně půl hodiny.
  6. Na pánvi udělejte zásmažku z oleje a mouky a tím zahustěte polévku.
  7. Do zahuštěné polévky vložte dršťky nakrájené na proužky a dochuťte kořením dle chuti – sůl, pepř, majoránka, česnek.
  8.  Podejte s chlebem, nejlépe domácím.

Hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou

FOTO: František Petrák, Právo

INGREDIENCE
  • 1500 g hovězích líček
  • 300 g cibule
  • 200 ml červeného vína
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 150 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 150 g petržele
  • dle chuti sůl, pepř, čerstvý tymián a rozmarýn

POSTUP:

  1. Očištěná a odblaněná líčka opečte na rozehřátém oleji, aby se zatáhla. Poté maso přendejte do pekáče.
  2. Do hrnce s výpekem z orestovaných líček nasypejte na kostky nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, opečte dozlatova a přilijte víno, nechte základ chvíli provařit.
  3. Zeleninu s vínem zalijte horkou vodou a ochuťte solí, pepřem a bylinkami.
  4. Tímto základem přelijte líčka v pekáči, zakryjte a dejte do předem rozehřáté trouby na 85 °C.
  5. V troubě maso táhněte přibližně 8,5 hodiny, občas zkontrolujte, zda se šťáva příliš nevypekla, a podle potřeby podlijte.
  6. Když se líčka skoro rozpadají, vyndejte je z pekáče a zabalte do alobalu, aby nevychladla.
  7. V pekáči zbyde výpek se zeleninou, ten zredukujte vařením na potřebné množství zhruba pro 10 osob.
  8. Nakonec rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Líčka přelitá rozmixovanou šťávou podávejte se smetanovou bramborovou kaší.

Steak z hovězího pupku s cibulovou omáčkou, steakové hranolky

FOTO: František Petrák, Právo

INGREDIENCE
  • 1 kg hovězího pupku
  • 250 g červené cibule
  • 150 g cibule
  • 25 g hladké mouky
  • hovězí vývar (dle potřeby)
  • 80 g másla
  • 100 ml červeného vína
  • olej k potření masa
  • dle chuti sůl, pepř, rozmarýn, tymián

POSTUP:

  1. Nejprve připravte cibulovou omáčku, a to tak, že obě cibule nakrájíte na hrubší měsíčky a na másle orestujete dozlatova, poté zalijete červeným vínem a vaříte, než se víno vyvaří.
  2. Dále přisypte mouku, mírně ji orestujte a zalijte vývarem. Nakonec omáčku dochuťte solí, pepřem a bylinkami.
  3. Hovězí pupek očistěte a nakrájejte na steaky. Mírně je potřete olejem a vložte na rozpálený gril, pečte po každé straně přibližně tři minuty.
  4. Poté maso osolte a opepřete drceným pepřem, položte na prkýnko odležet alespoň na pět minut.
  5. Před servisem nakrájejte maso ostrým nožem na tenké plátky. Podávejte s domácími hranolky.

Steak Picanha s jemnou omáčkou ze zeleného pepře a koňaku s domácími bramborovými pusinkami

FOTO: František Petrák, Právo

INGREDIENCE
  • 1 kg hovězího Picanha
  • 1 kg brambor
  • 1 vejce
  • 50 g cibule
  • 25 g nakládaného zeleného pepře
  • 25 ml koňaku
  • 50 ml oleje
  • 80 ml smetany na šlehání 31%
  • 50 g másla
  • 250 ml omáčky demi glace
  • dle chuti sůl, pepř, muškátový ořech

POSTUP: 

  1. Nejprve vytvořte směs na bramborové pusinky.
  2. Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a oloupejte, poté je namelte mlýnkem najemno, přidejte muškátový ořech, vejce a sůl dle chuti, rozmixujte v mixéru a naplňte do cukrářského sáčku.
  3. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky, ty nechte tuhnout asi hodinu v lednici.
  4. Mezitím připravte pepřovou omáčku. Do rozpuštěného másla nasypte nadrobno nakrájenou cibuli, nakládaný pepř a společně orestujte dozlatova. Zalijte koňakem a omáčkou demi glace, provařte pět minut a zalijte smetanou, vařte dalších pět minut a zároveň dochuťte solí a pepřem.
  5. Pusinky vložte do trouby rozehřáté na 250 °C a upečte je dozlatova, přibližně 10 minut.
  6. Na rozpálený gril vložte steaky (200–250 g) a pečte je po každé straně asi čtyři minuty dle tloušťky steaku a požadavku na propečení.
  7. Poté osolte a opepřete drceným pepřem a nechte maso na prkýnku odležet alespoň pět minut. Podávejte s pusinkami a pepřovou omáčkou v omáčníku.
Může se vám hodit na Seznamu: