Hlavní obsah

Jak lze pomocí stravy ovlivnit onemocnění lupénkou

Novinky, das

U lupénky (psoriázy) sehrává důležitou roli nejen stres, změny počasí či kvalitní léky, ale také to, co máte na talíři. Přestože neexistují žádné vědecké důkazy o tom, že by konkrétní potraviny či nápoje takto nemocným lidem přímo ubližovaly, zkušenosti nemocných to potvrzují. Podívejte se s námi, jaké potraviny mohou nemocným s lupénkou zhoršit či zlepšit jejich kožní problémy.

Foto: Profimedia.cz

Potraviny, které mohou nemocným lupénkou zhoršit či zlepšit jejich kožní problémy.

Článek

1. Alkohol

Přestože lékaři takto nemocným tolerují malé množství alkoholu (ne víc než 2 nápoje s alkoholem denně), někteří jedinci přiznávají, že poté, co přestali alkohol zcela konzumovat, došlo ke zlepšení stavu jejich pokožky.

Při konzumaci nadměrného množství alkoholu navíc může dojít k tomu, že se minimalizují účinky léků na toto onemocnění.

2. Potraviny, které bojují proti zánětu

Psoriáza je zánětlivé onemocnění a někteří nemocní mají zkušenosti, že pokud do svého jídelníčku zařadí potraviny, které dokážou zmírnit zánětlivé reakce organismu, stav jejich pokožky se výrazně zlepší.

Některé studie naznačují, že antioxidanty jako vitamíny E, C, betakaroten, selen mohou mít na pokožku pozitivní vliv. Stejně tak mastné kyseliny z rybího oleje.

Protizánětlivé potraviny jsou obecně zdravé, rozhodně tak nic nezkazíte, když je vyzkoušíte. Patří mezi ně:

  • ovoce (zejména třešně) a zelenina (zejména listová)
  • losos, sardinky a další ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny
  • bylinky a koření bohaté na antioxidanty, jako je tymián, šalvěj, kmín a zázvor
  • olivový olej, semena a ořechy

Existují ale také potraviny, které mohou výrazně zhoršit zánět. Patří mezi ně:

  • zpracované potraviny a rafinované cukry
  • červené maso
  • mléčné výrobky

3. Dietní jídelníček

Z výzkumů jasně vyplynulo, že nadváha a obezita zhoršují projevy lupénky. Každý shozený kilogram tak může zlepšit stav pokožky. Děje se tak pravděpodobně kvůli tomu, že tukové buňky vytvářejí určité bílkoviny, které mohou vyvolat zánět a zhoršit tak aktuální stav.

Trápí-li vás tak nějaký ten kilogram navíc, pak podle doporučení odborníků z magazínu WebMD omezte příjem sacharidů a tuků a udělejte vše proto, abyste zhubli.

4. Bezlepková strava

Přestože prozatím neexistují žádné vědecké výzkumy potvrzující, že by bezlepková dieta pomáhala v boji s lupénkou, někteří nemocní takovou zkušenost opravdu mají.

Bezlepková dieta je sice potřebná především u jiného autoimunitního onemocnění - celiakie, ale nikde není psáno, že by nemohla pomoci i u lupénky.

Nevýhodou této diety ale je, že potraviny bohaté na lepek jsou zároveň bohaté i na vlákninu a další látky prospívající srdci a oběhovému systému. Než se tak vrhnete do jakékoliv diety, vždy vše zkonzultujte se svými lékaři.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Nevzhledná lupénka není infekční

Lupénka – psoriáza je chronické, zánětlivé onemocnění kůže, kterým je ve světě postiženo nejméně 100 milionů lidí. V České republice je to 200 až 300 tisíc...

Výběr článků

Načítám