Autoři se soustředili na ženy ve věku od 25 do 70 let. Ty v letech 1992 až 1998 odpovídaly na otázky týkající se svých stravovacích návyků.

Na základě nasbíraných údajů se srovnávaly potravinové režimy zdravých žen a těch, které rakovinou prsu onemocněly. Šlo o vzorek více než čtvrt miliónu žen z deseti evropských zemí.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jíte pravidelně ovoce a zeleninu?

"Kupodivu jsme nenašli žádné spojení mezi konzumací ovoce a zeleniny a snížením rizika onemocnění rakovinou prsu," ujistila Van Gilsová v článku, který zveřejnil odborný časopis Journal of the American Medical Association (JAMA).

Další mýtus se tedy rozplynul. Tím ovšem nejsou zpochybněny příznivé účinky konzumace ovoce a zeleniny na náš srdeční a cévní systém. Je rozhodně lepší sníst denně tři jablka než se cpát cukrovinkami a zapíjet to sladkou limonádou.