Hlavní obsah

Ovoce a zelenina při prevenci rakoviny prsu nepomáhají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

Neúčinnost konzumace ovoce a zeleniny při prevenci rakoviny prsu potvrdila studie vědeckého týmu z Utrechtské univerzity v Nizozemsku. Carla Van Gilsová a její tým dospěly k tomuto závěru na základě údajů studie EPIC (European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition).

Článek

Autoři se soustředili na ženy ve věku od 25 do 70 let. Ty v letech 1992 až 1998 odpovídaly na otázky týkající se svých stravovacích návyků.

Na základě nasbíraných údajů se srovnávaly potravinové režimy zdravých žen a těch, které rakovinou prsu onemocněly. Šlo o vzorek více než čtvrt miliónu žen z deseti evropských zemí.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jíte pravidelně ovoce a zeleninu?

"Kupodivu jsme nenašli žádné spojení mezi konzumací ovoce a zeleniny a snížením rizika onemocnění rakovinou prsu," ujistila Van Gilsová v článku, který zveřejnil odborný časopis Journal of the American Medical Association (JAMA).

Další mýtus se tedy rozplynul. Tím ovšem nejsou zpochybněny příznivé účinky konzumace ovoce a zeleniny na náš srdeční a cévní systém. Je rozhodně lepší sníst denně tři jablka než se cpát cukrovinkami a zapíjet to sladkou limonádou.

Anketa

Jíte pravidelně ovoce a zeleninu?
Ano
83,8 %
Ne
16,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 167 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Recidiva rakoviny prsu hrozí mladým ženám

Francouzští vědci zjistili, že pokud je na rakovinu prsu léčena mladá pacientka, existuje větší pravděpodobnost než u starších pacientek, že touto smrtelnou...

Výběr článků

Načítám