Hlavní obsah

Jak uvolnit a procvičit svaly v kanceláři

Novinky, das

Office syndrom patří mezi novější pojmenování bolestí zad vzniklých ze sedavého zaměstnání a nedostatku pohybu. V Česku má sedavé zaměstnání přes 70 % lidí a jak ukazují průzkumy, problémy se zády trpí většina z nich. Navíc jim ale hrozí i další zdravotní komplikace jako nadváha, osteoporóza, cukrovka či srdeční cévní choroby. Ukážeme vám, jak těmto problémům předcházet, a pokud už vás trápí, jak s nimi bojovat.

Jak uvolnit a procvičit svaly v kancelářiVideo: Novinky

 
Článek

Nejčastější příčinou bolesti zad jsou nesprávné návyky životního stylu a špatné držení těla. Týká se to především lidí, kteří mají sedavé zaměstnání. Hrbením se v nepřirozené pozici se dlouhodobě namáhá páteř a vznikají tak vleklé a někdy i chronické bolesti. Pokud sedíte shrbeni nad pracovním stolem, páteř a meziobratlové ploténky jsou zatěžovány na 270 %.

Nejúčinnější prevencí je každodenní pohyb, ideálně hodina 3x týdně. Najít si čas na zařazení pohybu do denního harmonogramu bývá ale pro pracovně vytížené jedince velkým problémem. Když už se přimějí k návštěvě posilovny, mnohdy si nevhodnou skladbou cviků a neúměrnou zátěží problém ještě prohloubí.

Při řešení problému pak kromě pohybu sehrává nejdůležitější roli i fyzioterapie. Zapomínat se ale nesmí ani na výživu.

V přiloženém videu vám ukáže několik cviků na uvolnění zad přímo v kanceláři fyzioterapeut Jonáš Böswart ze sportovně zdravotního centra Teit Fitlab v Praze 4.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám