Hlavní obsah

Vstávat a cvičit aneb Tipy na to, jak z postele vyskočit s úsměvem

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zimě je vstávání nejtěžší. Všudypřítomná tma a ranní mrazíky na nás působí tak, že se snažíme zůstat v posteli co nejdéle to jde a odkládáme jeden budík za druhým. Pokud se chcete znovu probouzet plní energie, stačí k tomu dodržovat pár našich rad, které vám to usnadní.

Foto: Profimedia.cz

Vstávat s úsměvem? Jde to.

Článek

Trápí vás potíže se spánkem a časné vstávání? Podle DailyMailu a National Sleep Foundation vám tyto tipy pomohou dostat se z postele za pouhých 60 vteřin, a navíc se budete cítit plní energie. Nevěříte? Vyzkoušejte je!

Postel je na spaní

Patříte mezi ty, kteří ve své posteli pracují nebo dokonce i večeří? Tak to změňte. Postel by měla sloužit pouze k účelu spánku. Tělo si tak totiž automaticky spojí postel pouze se spánkem a vám se bude daleko lépe usínat.

Pijte vodu

Než půjdete spát, nezapomeňte si na noční stolek připravit sklenici nebo láhev s vodou, ze které můžete pít kdykoliv během noci, ale hlavně bezprostředně po probuzení. Díky vodě se rehydratujete a nastartujete metabolismus i tělo.

Správná teplota

Ideální pokojová teplota pro spánek je mezi 20 a 22 stupni Celsia. Díky chladnější teplotě se vám bude lépe usínat, spát ale i vstávat. Vyzkoušejte to!

Umístění budíku

Budík vedle postele není příliš dobrý nápad. Zkuste ho dát někam, kde je složitější se k němu dostat. Uvidíte, že jakmile budete muset ujít pár kroků, abyste ho mohli vypnout, tak bude lehčí vstát a nevracet se zpátky do peřin.

Změna vyzvánění

Pokud si myslíte, že agresivní vyzvánění budíku vám pomůže se vstáváním, tak jste na omylu. Hlasitým a nepříjemným zvukem navodíte tělu šok a sami se tak dostanete do špatné nálady.  Nastavte si proto příjemější zvuk nebo sáhněte například po náramcích, které vás vzbudí pomocí vibrací.

Zákaz alkoholu a kofeinu

Po dlouhém a náročném dnu se často jeví sklenička vína jako dobrý nápad. Věřte ale, že i jedna sklenička alkoholu či šálek kávy dokáže pěkně zahýbat s vaším spánkem. Vyměňte je proto za hrneček levandulového nebo heřmánkového čaje a uvidíte, že se ráno budete cítit svěží a plní sil.

Vypněte obrazovky

Zdá se vám, že nemůžete usnout bez oblíbeného seriálu, který si pouštíte těsně před usínáním? To se mýlíte. Nepřirozené modré světlo, které vyzařují televize i displeje chytrých telefonů, nutí náš mozek být vzhůru. Místo sjíždění sociálních sítí proto raději sáhněte po knížce či časopisu. Uvidíte, že brzy poznáte velký rozdíl na kvalitě vašeho spánku.

Reklama

Související články

Proč nudou někdy i usínáme? Vědci už to ví

Každý to asi zažil, třeba ve škole nebo na poradě. Posloucháte něco, co vás ani trochu nebaví – a za chvíli zjistíte, že dřímete. Čím to je, že když se nudíme,...

Výběr článků

Načítám