Hlavní obsah

Nemůžete ráno vstát z postele? Na vině nemusí být jen krátký spánek

Novinky, lin

Je naprosto normální, že se vám po prohýřené noci nechce vstávat. Pokud si ale denně dopřáváte sedm až devět hodin ničím nerušeného spánku a ráno se i tak sotva vzbudíte, je něco špatně. Nadměrná ospalost může být příznakem atypické deprese.

Foto: Profimedia.cz

Budíte se unavení? Na vině může být atypická forma deprese.

Článek

„Tento druh poruchy nálady je zpravidla těžké identifikovat, protože nezahrnuje klasické příznaky deprese,” říká doktorka Gail Saltzová pro Health. Obvyklé příznaky depresí se totiž projevují jinak. Lidé kromě špatné nálady a skleslosti málo jedí a málo spí, u atypické deprese naopak spí dlouho a jedí až moc.

Navíc, lidé, kteří trpí atypickou depresí, se nemusí cítit pořád na dně. Jejich nálada se může zlepšovat vlivem pozitivních událostí či radostných zpráv. Právě to často komplikuje lékařům stanovení správné diagnózy.

„Mnoho lidí přijde za svým lékařem s tím, že mají problém se spánkem či bolestí hlavy. Neuvědomují si, že příčinou je jejich nálada,” vysvětluje lékařka a zástupkyně ředitele z University of Michigan Comprehensive Depression Center v USA Michelle B. Ribaová.

Důležité je tak podrobně probrat historii duševního zdraví pacienta i jeho rodiny a poukázat na všechny nedávné velké změny a nepříjemné situace, se kterými se dotyčný setkal. Na vině totiž nemusí být jen deprese, za potížemi může stát i anémie či problémy se štítnou žlázou.

Léčba atypické deprese většinou probíhá pomocí medikamentů či terapií, ve kterých postižený o svých problémech mluví.

Reklama

Výběr článků

Načítám