Hlavní obsah

Když zmrzlina, tak zaručeně domácí

Právo, Vendula Presserová

I bez stroje na zmrzlinu si můžeme tuto pochoutku připravit doma. Jak na to, vám poradí mistr zmrzlinář z Créme de la Créme Jan Hochsteiger přezdívaný také jako Pan Zmrzlinka.

Foto: Profimedia.cz

Příprava zmrzliny nemusí být vůbec složitá.

Článek
Jahodová s bazalkou
Suroviny: 230 g cukru krystal, 20 g hroznového cukru, 320 g vody, 20 g citrónové šťávy, 400 g jahod, 10 g bazalky
Příprava: Z cukru, hroznového cukru, vody a citrónové šťávy uvaříme sirup. Trvá to asi 15 minut. Sirup zchladíme. Do studeného sirupu přidáme jahody a bazalku, vše rozmixujeme a dáme v uzavřené nádobě zmrazit. Během mražení směs promícháváme (co půl hodiny), dokud neztuhne. Trvá přibližně 12 hodin, než zcela ztuhne. Možná je i příprava v domácím zmrzlinovači.
Levandulová
Suroviny: 160 g cukru krystal, 20 g hroznového cukru, 70 g vlákniny, 550 g plnotučného mléka, 190 g smetany, 10 g levandule
Příprava: Všechny přísady smícháme dohromady a ohřejeme na 85 °C. Poté směs zchladíme a dáme v uzavřené nádobě zmrazit. Během mražení směs několikrát promícháme (co půl hodiny), dokud neztuhne. Možná je i příprava v domácím zmrzlinovači.
Kávová
Suroviny: 160 g cukru krystal, 20 g hroznového cukru, 50 g vlákniny, 350 g plnotučného mléka, 210 g smetany, 30 g žloutků, 180 g espressa
Příprava: Všechny přísady smícháme dohromady a ohřejeme na 85 °C.  Poté směs zchladíme a dáme v uzavřené nádobě zmrazit. Během mražení směs několikrát promícháme (co půl hodiny), dokud neztuhne. Možná je i příprava v domácím zmrzlinovači.
Vanilková s ořechy
Suroviny: 160 g cukru krystal, 20 g hroznového cukru, 50 g vlákniny, 550 g plnotučného mléka, 190 g smetany, 30 g žloutků, 100 g karamelizovaných ořechů (vlašské ořechy, cukr odhadem), 1 vanilkový lusk
Příprava: Všechny přísady kromě ořechů smícháme dohromady a ohřejeme na 85 °C. Poté směs zchladíme a dáme v uzavřené nádobě zmrazit. Ořechy necháme zkaramelizovat – cukr roztavíme na pánvi, poté přidáme celé ořechy, párkrát prohodíme, aby se jádra obalila cukrem. Ořechy vysypeme na silikonový tác a po vychladnutí je nalámeme. Když zmrzlina začne tuhnout, zamícháme do ní nalámané zkaramelizované ořechy a necháme zmrzlinu zamrazit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám