Hlavní obsah

Letní odlehčené recepty jsou jednoduché a rychlé

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když ve vedru často nepociťujeme hlad, jíst se musí. Lidé dávají ale přednost salátům a odlehčeným variantám pokrmů. Společně s profesionálními kuchaři jsme pro vás připravili tři tipy na letní oběd nebo lehkou večeři.

Letní odlehčené recepty jsou jednoduché a rychlé. Podívejte se na videoVideo: Novinky

 
Článek

V parných letních dnech automaticky saháme po odlehčených jídlech, která zbytečně nezatěžují žaludek. Nekonečnou inspirací pro nás může být středomořská kuchyně, kde najdeme hlavně hodně ryb a salátů. Ale i těstoviny se dají udělat přímo letně. „Společně si vyrobíme klasický italský Panzanella salát, tradiční italskou pastu linguiene Mare e Monti a grilovanou pražmu královskou,“ usmívá se pro novinky zástupce šéfkuchaře restaurace Aromi Jiří Hulák. Pro inspiraci se podívejte na video.

Panzanella salát
Suroviny: 300 g staršího světlého pečiva, 6 ks oliv taggiasca, 150 g mix listových salátů (3 druhy), 100 g rajčata San Marzano, 100 g salátová okurka, ½ červené cibule, sůl, pepř, olivový olej, vinný ocet bílý
Postup: Rajčata a okurku nakrájíme na menší kostky. Přidáme najemno nakrájenou červenou cibuli, natrhaný salát a na půl překrojené olivy. Pečivo si také nakrájíme na menší kostky a v troubě upečeme na krutony. Po vychladnutí krutony přidáme do salátové směsi a zamícháme. Směs ochutíme pepřem, solí, vinným octem a olejem.
Linguiene Mare e Monti
Suroviny: 100 g sušených těstovin linguine, 100 g lišek, 100 g srdcovek (mušle), 0,1 l rybího vývaru, 0,05 l bílého vína, olivový olej, mořská sůl, pepř, 3 snítky plocholisté petržele, 1 stroužek česneku, 5 g másla
Postup: Nejprve si uvaříme těstoviny ve vodě osolené mořskou solí. Na rozpálenou pánev přidáme olivový olej a na plátky nakrájený česnek. Česnek necháme zlehka orestovat a přidáme očištěné lišky. Necháme jemně orestovat a následně přidáme srdcovky, zalijeme bílým vínem.Bílé víno necháme chvíli zredukovat, přidáme rybí vývar a dusíme do okamžiku, než se srdcovky otevřou. Když jsou mušle otevřené, zredukujeme zbylý vývar s vínem na 1/3. Přidáme máslo, které vytvoří krémovou emulzi. Přidáme uvařené linguine, nasekanou petrželovou nať a prohodíme na pánvi. Pro dochucení přidáme sůl a pepř.
Grilovaná pražma královská v ochucené strouhance se salátem z grilované zeleniny a pestem
Suroviny: 1 ks pražmy královské (800 -1000 g pro 2 osoby), 150 g strouhanky, sůl, pepř, citrón, 200 ml olivového oleje, cuketa, lilek, paprika červená a žlutá, 100 g bazalky, 100 g parmezánu, 3 ml bílého vinného octa, 1 stroužek česneku, 3 snítky petrželové natě
Postup: Pražmu si osušíme a vyfiletujeme. Z filátek vytáhmene drobnější kosti a rozkrájíme na tři přibližně stejné kusy. Obalíme v bylinkové strouhance, ale pouze na straně s kůží. Opečeme na rozpálené pánvi nebo grilu.Bylinková strouhanka: strouhanku nasypeme do mísy, přidáme sůl, olivový olej (100ml), kůru z jednoho citrónu a na drobnou nasekanou petrželovou nať. Vše důkladně promícháme.Salát z grilované zeleniny: Cuketu a lilek si nakrájíme na kolečka, papriku vyčistíme a nakrájíme na větší kusy. Vše opečeme nebo ogrilujeme do změknutí. Po ugrilovaní překrájíme veškerou zeleninu ještě na menší kousky. Vzniklou směs dáme do mísy a přidáme olej, sůl a pepř. Na závěr salát z grilované zeleniny pokapeme domácím bazalkovým pestem.Bazalkové pesto: otrhané lístky bazalky rozmixujeme s olivovým olejem, stroužkem česneku, parmezánem a kapkou vinného bílého octa. Dochutíme solí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám