Hlavní obsah

Skrytá nebezpečí detoxikačních čajů

Novinky, das

Očistné čaje zažívají svůj boom. Mnozí je doporučují nejen k očištění organismu od nejrůznějších toxinů, ale i jako podpůrný prostředek pro hubnutí. Odborníci ale před dlouhodobějším užíváním těchto, byť přírodních, čajů varují. Kromě jiného totiž dost často obsahují list senny a tedy bylinku s projímavými účinky. Při jejím dlouhodobém užívání může dojít k poškození střev i jater.

Foto: Profimedia.cz

Většina detoxikačních čajů obsahuje bylinky s projímavými účinky.

Článek

Sociální sítě jsou plné tzv. Teatox plánů, které obsahují pití různých druhů čajů, díky kterým lze prý snadno zhubnout, získat energii a pročistit tělo. Přestože neexistují žádné odborné výzkumy, mnozí prodejci těchto čajů jdou ještě dál a tvrdí, že právě díky těmto čajům nastolíte vnitřní rovnováhu organismu, zbavíte se tuku, lépe se začnete vyrovnávat se stresem, a pokud budete v detoxu důslední, pak se dokážete zbavit diabetu druhého typu i rakoviny.

Většina těchto čajů přitom obsahuje bylinky s projímavými účinky - nejčastěji pak list senny. Ten funguje tak, že stimuluje tlusté střevo, díky čemuž dojde k odvodnění, vyprázdnění stolice a ke ztrátě elektrolytů. Chvilku se tak ženy mohou opravdu cítit štíhlejší, ale rozhodně tím nijak neovlivní odbourávání tuku. Už jen proto, že většina kalorií získaná z potravy je absorbována v tenkém střevě, tedy dlouho před tím, než se potrava dostane do tlustého střeva.

I z tohoto důvodu je list senny doporučován pouze ke krátkodobé léčbě zácpy (max. po dobu jednoho týdne). Užívat jej v podobě čajů měsíc, jak mnohé detoxikační plány doporučují, je potom hazard se zdravím. Dlouhodobější užívání této bylinky totiž může způsobit vážné poškození organismu.

„Jednak střeva mohou přestat normálně fungovat, může se ale i utvořit závislost na projímadle, změnit se rovnováha elektrolytů v krvi, v důsledku čehož může docházet k poruchám srdeční funkce, svalové slabosti, poškození jater, ale i dalším zdravotním komplikacím,” vysvětluje pro Daily Mail Dr. Lauretta Ihonorová.

Nežádoucí účinky detoxikačních čajů tedy nelze podceňovat. Bohužel samotní výrobci a prodejci produktů o nich vůbec nehovoří. Nemají povinnost. Jelikož se nejedná o léky, ale jen potravinové doplňky, výrobci nemusí svá tvrzení dokládat žádnými klinickými studiemi. Když už se tedy rozhodnete pro tyto výrobky, pak se zaměřte na složení a nekupujte si nic, co obsahuje látky s projímavými účinky - tzv. laxativa. A je jedno, že se jedná o přírodní látky.

Detoxikační čaje často tlumí účinky hormonální antikoncepce

Další věc, kterou by především ženy měly vědět, je, že některé detoxikační čaje mohou tlumit i účinky hormonální antikoncepce. Když čaj obsahuje projímadla, hormony z pilulky se nestihnou ve střevě dostatečně vstřebat do krevního oběhu. Ve Velké Británii je známo hned několik případů nechtěného těhotenství v důsledku užívání bylinných přípravků Bootea.

„Výrobci tuto skutečnost vůbec neuvádějí. Používání kondomu během těchto detoxikačních programů by přitom mělo být samozřejmostí,” upozorňuje na rizika  Naomi Saltová z Rochdale, která přes užívání pilulek během programu také otěhotněla, a dodává:

„Na všech těchto výrobcích by mělo být varování, pokud ženy užívají hormonální antikoncepci v dopoledních hodinách do čtyř hodin po vypití čaje, pak by měly počítat, že účinek pilulek není 100%, a nelze tedy na tuto ochranu spoléhat.”

Což potvrzují i výrobci hormonální antikoncepce a lékaři. „Pokud žena do čtyř hodin po požití pilulky má průjem, pak nelze účinnost pilulek zaručit a je nutná i další ochrana před početím,” dodává Sarah Hardmanová z Fakulty sexuálního a reprodukčního zdraví v Londýně.

Reklama

Související témata:

Související články

Pět bylin na pročištění těla

Zbavovat tělo škodlivých látek můžete kdykoli, ovšem nejčastěji je tato ozdravná kúra doporučována v prvních měsících roku. Někteří mohou držet i několikadenní...

Očista organismu jako ucelený proces

Detoxikační očišťovací programy podstupuje mnoho lidí, a to především na jaře. Proč? Chtějí se zbavit všeho špatného, škodlivého a nezdravého, co se jim přes...

Půst není o hladovění

S přicházejícím jarem nastává období očisty organismu a tzv. půstu. Odborníci toto období vítají, protože z dlouhodobého hlediska má půst velmi příznivý vliv...

Výběr článků

Načítám