Hlavní obsah

Pět bylin na pročištění těla

Právo, Zdena Nováčková

Zbavovat tělo škodlivých látek můžete kdykoli, ovšem nejčastěji je tato ozdravná kúra doporučována v prvních měsících roku. Někteří mohou držet i několikadenní půst, ale pro nás méně odvážné stačí do jídelníčku zařadit pití zeleninových šťáv a bylinkových čajů.

Foto: Profimedia.cz

Kopřiva pročišťuje krev a působí pozitivně při alergiích a ekzémech.

Článek

Důležité je svému tělu naslouchat, vydat se tou nejpřirozenější cestou a zbavit se zátěže škodlivých látek. Organismus vyčištěný od nahromaděných jedů lépe vstřebává vitamíny, tím se zákonitě posiluje jeho imunita a obranyschopnost.

Najednou začneme pociťovat mnohem více energie, vylepší se nám třeba kvalita spánku a s tím i naše koncentrace v bdělém stavu. Tělo má samo o sobě určitou sebeočistnou schopnost, ale musíme mu vytvořit podmínky. Třeba dostatkem tekutin a lehčí stravou, kdy omezíme mastná jídla, uzeniny, sladkosti, kofein, nikotin.

Pijte!

Během pročišťování těla je důležité přijímat dostatek tekutin. Ledviny tak mají šanci lépe odstraňovat nežádoucí látky a usazeniny z těla ven. Nejlepší na pití je čistá voda bez bublin nebo bylinkové čaje.

Odborník na ájurvédu Vladimír Mazal doporučuje během dne pít vodu, kterou nejprve deset minut povaříme, zvýší se tak účinnost odplavování látek z těla ven.

Pýr plazivý - zvládne i lehčí otravy z potravin

Pýr výborně čistí organismus, má silné močopudné vlastnosti, harmonizuje metabolismus a tvorbu žluči. Má pozitivní vliv na kožní nemoci. Dává tělo do rovnováhy po dobrání antibiotik. Dokonce se používá při lehčích otravách z potravin. Prostě pýr bychom si měli čas od času naordinovat během celého roku.

Kopřiva dvojdomá - nejznámější jarní detoxikační bylina

Kopřiva pročišťuje krev a působí pozitivně při alergiích a ekzémech, obsahuje celou řadu minerálních látek. Čaj z kopřivy by se neměl popíjet dlouhodobě.

Fytoterapeutka Hana Jánská pro očištění a omlazení těla doporučuje popíjet směs břízy, kopřivy a mladé listy pampelišky, které můžeme doplnit pár květy sedmikrásek. Výluh si můžeme připravit na třítýdenní kúru.

Stejně komplexní je směs složená z kopřivy, jetele, pampelišky, řebříčku a lopuchu, která působí celistvě a pročistí tělo od volných radikálů.

Bříza - připravuje tělo na účinné látky

Jakmile se začnou zelenat první listy břízy, měli bychom toho využít a uvařit si z nich čaj.

„Bříza má totiž silné detoxikační účinky, a je proto vhodná jako přípravný prostředek, který pročistí a připraví tělo pro léčebný proces jinými účinnými látkami,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná. Ona sama doporučuje současně užívat tinktury pýru, krvečistícího extraktu, břízy a zakončit výtažky z jasanu.

Svízel syřišťový - pročistí játra a lymfu

Čaj ze svízele podporuje vylučovací proces, působí silně močopudně. Významně ovlivňuje činnost lymfatického systému, jater a sleziny. Tedy orgánů účastnících se lidově řečeno čištění organismu. Čaj můžeme také popíjet, když potřebujeme snížit váhu, protože výrazně snižuje chuť k jídlu.

Řebříček obecný - čistí krev

O řebříčku se říká, že je vhodný na čištění krve, má výrazné dezinfekční a protizánětlivé účinky. Podporuje tvorbu žluči a žaludečních šťáv, a tím i pozitivně ovlivňuje trávení. Řebříček je také silně močopudný. Proto zpravidla bývá součástí detoxikačních směsí.

Dýcháním ke zdraví

„Naše tělo se automaticky detoxikuje průběžně, v různých cyklech. Vše je dokonale řízeno z našeho mozku. Proto předpokladem pro dobrou detoxikaci je naše čistá mysl. Z pranájamových cviků má silné detoxikační účinky rychlé dýchání oběma nosními dírkami se zapojením břišních svalů, kdy se dech postupně zrychluje až do zpocení. K tomu je potřeba cvik a zpočátku vedení,“ říká odborník na ájurvédu Vladimír Mazal, který bude o detoxikaci přednášet i na Bylinkofestu, jenž se bude konat v Praze 23. 4. 2016.

Reklama

Související témata:

Související články

Na rýmu a kašel s bylinami

Při nemocech z nachlazení je nejlepší zalézt do postele, dodávat tělu dostatek tekutin a vitamínu C. V počátcích onemocnění nám skvěle poslouží bylinkové čaje,...

Rozmarýna zahřeje i povzbudí

Rozmarýn lékařský nebo také rozmarýna voní nepřehlédnutelně a tak trochu po kostelním kadidle. Zdraví prospěšný stálezelený keř má svoji domovinu ve...

Několik způsobů, jak zlepšit stav dásní

Zuby si určitě přejeme mít své vlastní po celý život. Každý stomatolog přitom potvrdí, že alfou a omegou je prevence. Byliny nabízejí jeden ze způsobů, jak...

Výběr článků

Načítám