Hlavní obsah

Boty na podpatku zdraví neškodí, stačí vybrat správný typ

Novinky, ema

Že nejsou vysoké podpatky vhodné, protože poškozují zdraví? Zdá se, že to není až zas tak úplná pravda. Fyzioterapeutka Jolene Sherová pro Dailymail dokonce uvedla, že v některých případech jsou podpatky daleko lepší než například válenky nebo žabky.

Foto: Profimedia.cz

Ideální výška podpatku se pohybuje okolo pěti centimetrů.

Článek

Ženy si vysokými jehlovými podpatky často zvedají sebevědomí. Cítí se přitažlivější, sebevědomější a více sexy. Bohužel ze všech stran zní, že boty na jehlovém podpatku nejsou dobré, co se týče nebezpečí zvrtnutí kotníku, špatného držení těla či bolení zad a zhroucení nožní klenby. Proto většina žen mění sexy „jehly“ za pohodlné baleríny.

Jenže fyzioterapeutka Jolene Sherová říká, že některé podpatky jsou dokonce lepší než obyčejné boty s plochou podrážkou! Zároveň uvedla, že nošení vysokých bot nemusí být nutně špatné pro zdraví zad a nohou.

„Ve skutečnosti jsou některé typy podpatků pro zdraví lepší, než například ploché baleríny bez, nebo s velmi nízkou podrážkou,“ překvapuje fyzioterapeutka.

Foto: Archiv firem

Ideální výška pdopatku. 1. H&M, 1299 Kč. 2. H&M, 1499 Kč. 3. Salamander, info o ceně v obchodě. 4. H&M, 949 Kč. 5. Baťa, 1599 Kč.

Řekla, že ploché boty, jako například válenky, žabky nebo baleríny jsou, co se týče vadného držení těla, daleko horší než vysoké jehly, které na rozdíl od těchto typů bot umožňují určitou podporu klenbě chodidla.

Podle odbornice existují způsoby, jak nosit podpatky, a přitom si nijak neublížit.

Širší, lepší

Pro denní nošení je nejlepší vybírat takové, které nemají jehlový, ale spíše širší podpatek. Také je lepší vybírat ne špičatou, ale spíše zaoblenou špičku, aby měly prsty více místa, nebyly u sebe příliš stísněny a zároveň aby se rovnoměrně vyvážila váha těla.

Nižší, příjemnější

Nižší podpatek rovná se samozřejmě menší sklon boty, což zmírňuje tlak na prsty. Nejlepší výška podpatku je zhruba pět centimetrů, samozřejmě ještě ideálnější je kombinace nízkého a silného podpatku, pro lepší podporu i komfort.

Nožky v pohodlí

Spousta bot má zesílený, kolikrát i vypolstrovaný „polštářek“ pod prsty. Díky němu se uleví bříškům prstů i celým chodidlům. Pokud ale předek boty není speciálně vyztužený, je možné v drogerii zakoupit speciální polštářky do špičky bot, nejčastěji seženete gelové. Chození pak bude nejen příjemnější, ale i pohodlnější.

Nízké boty s sebou

Pokud vyrazíte ven v extra vysokých jehlových podpatcích, prakticky celou dobu se pohybujete a chodíte pouze na špičce nohy, tedy na ploše pod prsty.

Foto: Archiv firem

S sebou do kabelky na přezutí: 1. CCC, 349 Kč. 2. CCC, 899 Kč. 3. Toms, 2340 Kč. 4. Baťa, 1199 Kč. 5. CCC, 599 Kč. 6. Crocs, 1520 Kč.

Bohužel dlouhodobé nošení hodně vysokých bot a přílišný tlak na nohu mohou mít za následek nepříjemné bolesti, záněty šlach i vazů. Proto je lepší, jak už bylo řečeno, vsadit raději na vyšší, ale robustnější modely bot.

Jestliže i tak míříte na akci v milovaných a vražedně vysokých „jehlách“, s sebou do tašky přibalte jedny pohodlné a nízké boty. Pouze pro případ úlevy.

Připravte se

Chystáte se na večerní akci, do divadla, nebo na koncert? Čtvrt nebo lépe půl hodiny před akcí si vezměte boty na sebe a nechte nohy, aby se botě na podpatku přizpůsobily.

To samé udělejte samozřejmě i v případě, že jsou boty nové. Ty je třeba „otestovat“ minimálně den předem, než se v nich rozhodnete strávit večer. Vyhnete se tak problémům s puchýři, nebo nečekanému nepohodlí.

Foto: Archiv firem

Na slavnostní příležitost. 1. Aldo, 2599 Kč. 2. Aldo, 1799 Kč. 3. Deichmann, 699 Kč. 4. Dorothy Perkins, Zoot, 1139 Kč. 5. Salamander, info o ceně v obchodě. 6. Deichmann, 599 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám