Česnek obsahuje těkavé oleje, tzv. alliin, enzym allinázy, silice se sirnými organickými sloučeninami, selen a vitamíny A, B, C a E. Těkavé oleje a sirné sloučeniny jsou zodpovědné za štiplavý zápach, ale také za jeho léčivé vlastnosti - působí dezinfekčně, ničí bakterie a pak také vypuzují z těla parazity.

Organicky pěstovaný česnek obvykle obsahuje vyšší množství síry, a proto má i silnější léčivé účinky. Nejčastěji je konzumován pro své protizánětlivé účinky, ale také jako preventivní prostředek kardiovaskulárních onemocnění. Je vědecky potvrzeno, že česnek dokáže snížit riziko aterosklerózy, a to tak, že snižuje lepkavost krevních destiček, ředí krev, čímž minimalizuje tvorbu krevních sraženin a snižuje hladinu cholesterolu. Může tak předcházet rizikům mrtvice či infarktu.

Česnek pomáhá snižovat i hladinu triglyceridů a současně zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu (HDL).

Pro jeho antibakteriální vlastnosti se o něj zajímal už v roce 1858 i biolog a lékař Louis Pasteur. Ve svém experimentu umístil stroužky česneku do Petriho misky s bakteriemi a zjistil, že v místech obklopujících česnek byly bakterie zabity. Lze ho tedy podle doktora Josepha Altona vnímat jako alternativu k širokospektrým antibiotikům a lze ho použít při léčbě řezných a hnisavých ran.

Proti plísňovým infekcím pak česnek funguje ještě lépe než proti bakteriím. Extrakty z česneku mají tak skutečně výtečný antimykotický účinek a na rozdíl od jiných přípravků nemají žádné vedlejší účinky. Další výhodou česneku je podle serveru backwoodshome.com to, že si velmi dobře poradí i s viry, především v čerstvé formě. A pokud je podáván během nachlazení a chřipek, výrazně snižuje projevy a délku onemocnění.

Jak česnek používat, aby léčil

Ideálně v čerstvé formě. Lze jej ale také naložit do medu nebo přidat do čajové směsi s hřebíčkem. Výborná je i šťáva z čerstvého česneku či česnekový olej. Na trhu jsou pak k dostání nejrůznější česnekové tinktury či pilulky.

Pokud pomocí česneku chcete snížit hladinu cholesterolu, triglyceridů a glykémie, pak konzumujte pravidelně každý den 1-3 čerstvé stroužky česneku. Aby byl česnek chutnější, můžete ho smíchat s medem. Pokud česnek hůře trávíte, pak jej zapíjejte zázvorovým čajem.

V případě boje s vnitřními bakteriálními (včetně zánětů močového měchýře a ledvin), virovými nebo plísňovými infekcemi, případně parazity, vyzkoušejte čaj z čerstvého česneku nebo sirup s medem. Můžete také použít česnekovou tinkturu či tobolky, ale čerstvý česnek bude určitě účinnější.

Na bolesti v krku opět pomáhá česnekový čaj se lžičkou medu.

Jako prevenci nebo léčbu počátečních infekcí můžete použít chladné obklady z česnekového čaje či vnitřně česnekový sirup. Česnekový olej lze použít místo antibakteriální masti.

Česnek může pomoci i při léčbě bradavic. Plátek česneku je dobré aplikovat přímo na bradavici, okraje bradavice potřít olivovým olejem a vše překrýt obvazem nebo náplastí.

Oloupaný plátek česneku zabalený v gáze lze také vložit do ucha a léčit tak ušní infekce.

Česnekový čaj

Uvařte litr vody, nechte mírně vychladnout a přidejte 4-5 najemno nasekaných stroužků česneku, čerstvou citrónovou šťávu a dle chuti med.

Pijte 3-4 šálky denně, a to jak teplé, tak studené. Nikdy ale čaj znovu nepřevařujte, ztratil by účinky.

Česnekový sirup

Půl až jeden stroužek česneku rozdrťte a přidejte lžíci medu. Každých 4-6 hodin spolkněte jednu lžíci tohoto sirupu.

Česneková tinktura

Plný hrnek nasekaných stroužků česneku vložte do uzavíratelné sklenice, přidejte dva šálky vodky nebo octa a uzavřete víčkem. Každý den zatřeste sklenicí, po dvou týdnech přeceďte obsah, vyhoďte česnek, tinkturu nalijte do tmavých lahviček a uložte do chladu. Ideální dávkování tinktury je 5 kapek 4krát denně.