Hlavní obsah

Několik způsobů, jak zlepšit stav dásní

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zuby si určitě přejeme mít své vlastní po celý život. Každý stomatolog přitom potvrdí, že alfou a omegou je prevence. Byliny nabízejí jeden ze způsobů, jak udržet bakterie pod kontrolou a zároveň zvýšit odolnost dásní. Některé rostlinné látky navíc krotí i zvýšenou citlivost zubních krčků a pomohou i při akutních problémech, i když „rozjetý“ zánět určitě musí lékař hojit antibiotiky. Bylinky pak podpoří doléčení. Které si tedy vybrat?

Foto: Jiří Antal, Právo

Šalvěj lékařská

Článek
ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ (lidově Babské ucho)
Expert na bakterie

Šalvěj běžně používaly naše babičky při vaření. Teď zažívá renesanci. Aby ne, když působí silně antibakteriálně a protizánětlivě. Proto je ideální pro výplachy úst.

Mimochodem – právě její silice jsou často obsaženy v zubních pastách a ústních vodách. Dezinfekční a mírně svíravé účinky šalvěje totiž výborně působí při krvácení dásní.

Jak ji užívat

Nejrychlejší a nejsnadnější způsob užití je prostě rozžvýkat čerstvý nebo sušený lístek šalvěje – ale pozor, žvýkejte pomalu, aby měly látky čas proniknout do sliznice ústní dutiny. Připravte se na to, že šalvěj má hořkou, pro někoho až nepříjemnou chuť, ale dásně a zuby její silice ocení.

Dá se z ní připravit odvar nebo výluh, kterým proplachujeme ústní dutinu. Nebo ho popíjíme jako čaj. Šalvěj kromě jiného stimuluje i trávicí systém a působí na žaludeční šťávy, takže skutečně odstraní každý zápach z úst, dech bude neutrální. Navíc šálek šalvějového čaje omezuje pocení.

Pozor! Šalvěj je ve velkých dávkách a při dlouhodobém používání mírně toxická.

Čerstvá, sušená nebo tinktura

Sušenou šalvěj samozřejmě můžete koupit v lékárnách nebo v obchodech s bylinkami, dá se ovšem jednoduše pěstovat doma na parapetu. Čerstvé lístky tak máte pořád po ruce. Suší se při pokojové teplotě a nesmějí ztratit svoji stříbřitě zelenou barvu.

Šalvěj lékařská se dobře cítí v květináči. Nesmí však vyschnout, ani stát v mokru, jinak brzy zahyne.

Chceme-li mít šalvějový extrakt po celý rok, dá se připravit poměrně lehce tinktura (účinkuje silněji než odvar). Naložíme 1 díl čerstvých šalvějových listů do 3 dílů silného destilátu a necháme louhovat nejméně 10 dnů. Pak scedíme. Tinktura se dá i koupit.

Náš tip: Zubní kartáček je občas dobré dezinfikovat v šalvějovém odvaru.

HEŘMÁNEK LÉKAŘSKÝ
Bojuje proti zánětu i bolesti

Heřmánek se většinou nepoužívá jako prevence – jeho síla se plně projeví při akutních stavech, když se zanítí dáseň nebo pobolívá zub.

Jak ho užívat

Při akutním zánětu si co nejdříve, v jeho počátku, připravujeme silný výluh z květu. Dáseň se jím potírá několikrát denně a účinek ještě posílíme popíjením heřmánkového čaje.

Důležité je předem zjistit, jestli nemáme na tuhle bylinu alergii, protože počet lidí, které postihla negativní reakce právě na heřmánek, v poslední době roste.

Pozor! Heřmánek se nevaří, ale spařuje a následně asi patnáct minut louhuje. Používá se bezprostředně po přípravě – tedy vlažný, kdy je koncentrace účinných látek nejvyšší.

Bylinu je nejjednodušší koupit sušenou v obchodech nebo v lékárně, nalézt v přírodě pravý heřmánek je totiž dost obtížné. S tím, jak přibývá chemie, se tahle dřív hojně rostoucí bylina z naší krajiny pomalu vytrácí.

Květy heřmánku skladujeme v temnu – tedy v tmavé a uzavřené nádobě.

KMÍN A HŘEBÍČEK
Ochrání před kazy a zápachem, uleví od bolesti

Kmín zabraňuje kazivosti zubů a působí proti zápachu z úst. Hřebíček ulevuje od zánětů a působí jako anestetikum, silice v něm obsažené způsobují znecitlivění a zmírňují bolestivost dásní. Stačí v ústech několik minut požvykovat jeden nebo dva kousky hřebíčku. Opakujeme několikrát denně, samozřejmě vždy s čerstvým hřebíčkem, dokud se nedostaví úleva.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hřebíček

Jak je užívat

Přímo žvýkat se dají oba druhy koření. Pro větší účinnost si můžeme připravit hřebíčkovou tinkturu – vezmeme deset gramů hřebíčku, tyčinku skořice, vložíme do půl litru vodky nebo jiného šedesátiprocentního alkoholu a necháme nejméně dva týdny na teplém místě louhovat. Čím déle směs macerujeme, tím jsou účinky silnější. Přecedíme a uchováváme v tmavé lahvi v lednici.

Užíváme nejméně šestkrát denně tak, že nakapeme tinkturu na měkký zubní kartáček a masírujeme dásně. Tato kúra zabraňuje zánětu dásní a snižuje citlivost odhalených krčků. Můžete si pak dopřávat horké i studené bez nepříjemných pocitů.

BYLINNÁ SMĚS
Spojí účinky dubové kůry, kontryhelu, truskavce a šalvěje

Pro doléčení zánětu ústní dutiny a zlepšení kondice dásní si můžeme připravit směs, která kumuluje účinek několika bylin. Smícháme dubovou kůru, nať kontryhelu, truskavec ptačí a šalvěj ve stejném poměru; potom jednu polévkovou lžíci směsi zalijeme půl litrem studené vody a necháme přes noc louhovat.

Druhý den ohřejeme, přecedíme a uchováváme v termosce, několikrát denně vyplachujeme ústa výluhem nebo masírujeme dásně měkkým kartáčkem namočeným ve výluhu. Během týdne pocítíme zlepšení.

LISTY OŘEŠÁKU
S jarními lístky proti bakteriím

Ořešákové listí má protizánětlivé účinky a působí proti bakteriím. Pro zpracování jsou nejlepší mladé, jarní listy, mají silnější účinky. Použít se dají také ty spadané, ale nesmějí být nahnědlé.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Jak je užívat

Nejlepší je připravit si odvar z drobně nakrájených čerstvých listů. Asi dvě čajové lžičky nakrájených listů zalijeme půl litrem studené vody a necháme louhovat do druhého dne. Potom směs přivedeme k varu a přecedíme. Takto získanou tekutinu necháme vychladnout a používáme ji ke kloktání, potírání dásní, případně jemné masáži namočeným zubním kartáčkem.

Výluh skladujeme nejlépe v lednici v uzavřené nádobě.

MOCHNA NÁTRŽNÍK
Hojí dásně

Kořen této byliny působí protizánětlivě a hojivě na dásně, zejména v případě jejich krvácivosti, dobře zaceluje dáseň po vytržení zubu.

Jak ji užívat

Odvar z mochny se používá bezprostředně po čištění zubů. Připravuje se z jedné čajové lžičky mletého kořene, který se zaleje čtvrt litrem vody a vaří se přibližně čtvrt hodiny a potírá se jím postižené místo.

Reklama

Související články

Na rýmu a kašel s bylinami

Při nemocech z nachlazení je nejlepší zalézt do postele, dodávat tělu dostatek tekutin a vitamínu C. V počátcích onemocnění nám skvěle poslouží bylinkové čaje,...

Rozmarýna zahřeje i povzbudí

Rozmarýn lékařský nebo také rozmarýna voní nepřehlédnutelně a tak trochu po kostelním kadidle. Zdraví prospěšný stálezelený keř má svoji domovinu ve...

Výběr článků

Načítám