Hlavní obsah

Nejlepší byliny na odhlenění

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahlenění potrápí občas každého z nás, zejména v zimním období. Postižené mohou být i jiné sliznice v těle, nejen ty, které se hlásí kašlem a rýmou. Proto je dobré vyzkoušet na odhlenění osvědčené babské recepty. Určitě tělu uleví, a hlavně působí preventivně, aby nedošlo k akutnímu stavu.

Foto: Profimedia.cz

Ulevit může i šalvějový čaj s medem.

Článek

Bylinková směs na ředění hlenů

Hleny je třeba především rozředit, aby je organismus mohl snáze vyloučit. Na to spolehlivě účinkují různé bylinkové směsi.

Smíchejte fenykl obecný, tymián obecný, mateřídoušku úzkolistou, plicník lékařský, jitrocel kopinatý, sedmikrásku obecnou, popenec břečťanovitý a yzop lékařský. Byliny by měly být ve stejném poměru. Stačí pak polévkovou lžíci směsi zalít čtvrtlitrem vroucí vody a louhovat patnáct minut v zakryté nádobě.

Čaj pijeme teplý, po doušcích, dvakrát až třikrát za den. Dá se i přisladit medem. Denní dávka by neměla překročit tři čtvrtě litru.

Jak uvolnit čelní dutiny

Pro ty statečnější mám osobně prověřený recept na uvolnění čelních dutin – stačí namočit špejle s vatičkou do éterického oleje z jehličnanů a zasunout do nosních dírek. Čím dál to půjde, tím lépe (postupujte samozřejmě opatrně). Hleny se uvolní a bude se vám lépe dýchat.

Ájurvédský specialista Vladimír Mazal doporučuje zamyslet se nad životosprávou, protože špatné stravování má na tvorbu hlenů velký vliv. Radí také zařadit do denního programu pravidelné používání akupresurní podložky z kaménků nebo plastových bodců.

Na ty opakovaně našlapujeme na špičkách, což by mělo pomoci hleny uvolnit. Zahlenění může mít také psychosomatické příčiny a tady pomůže specialista.

Divizna bojuje proti kašli

Řada bylinkářů doporučuje při nachlazení, ale hlavně při kašli – ať suchém, nebo vlhkém – čaj z květů divizny. Pomáhá nejen s vykašláváním, ale vytváří také na sliznicích dýchacích cest ochranný povlak, který je chrání před vysycháním a drážděním. Byly prokázány i jeho antibakteriální účinky.

Působí močopudně, tím organismus pomáhá pročisťovat. Čaj příjemně chutná. Důležité je spařovat bylinu přes husté sítko, protože květy mají jemné chloupky, které by mohly dráždit.

Šalvěj uvolní hleny

Výborný je šalvějový čaj s medem, který během krátké doby uleví. Využít se dá sušená nebo čerstvá šalvěj, kterou pěstujeme doma v květináči. Zalijte lístky šalvěje vroucí vodou a nechte patnáct minut louhovat.

Z šalvěje se dá připravit i účinný odvar – bylinu ve vodě krátce povaříme a scedíme. Získáme tak kloktadlo, které pomáhá při bolestech v krku.

Výborná je i schopnost šalvěje čelit psychickému rozladění, které provází právě diskomfort fyzična. Posiluje nervovou soustavu.

Šalvějový čaj má navíc pozitivní vliv i na močové cesty, které jsou obvykle při nachlazení ohroženy.

Účinné látky, kterých má tato rostlina celou řadu, jsou ve vodě rozpustné, ale k znásobení účinků dochází při louhování v silném destilátu, proto se dost často doporučuje i tinktura.

Nezapomeňte na inhalace

Někdy rýma takzvaně zastydne, nosní dutiny jsou ucpané a hrozí jejich zánět. V tom případě jsou nejúčinnější rychlou pomocí inhalace, které si určitě většina z nás pamatuje z dětství. Výborně působí horká voda s éterickými oleji z jehličnanů.

Jedinečný je i následující recept: vytvoříme asi dvacet gramů směsi z tymiánu, mateřídoušky a jitrocele, vložíme do chladné vody a necháme projít varem. Scedíme po patnácti minutách louhování. Inhalovat můžeme nad umyvadlem, ale vývar si také můžeme rovnou vlít do vany.

Dobrá rada
Bylinkářka Jarmila Podhorná doporučuje pro předjaří, kdy nachlazení doprovázejí problémy s tvorbou hlenů, posílit zejména játra. Podpořit imunitu organismu a pročistit ho od virů a bakterií. Vhodný je pro tento případ zejména výtažek ze žampiónu, který je přírodním antibiotikem na dýchací cesty. Lichořeřišnice skvěle působí na bakteriální zátěže, gemmoterapeutikum z černého rybízu zlepšuje imunitu a stav sliznic. Ostropestřec a jalovec zase umějí podpořit regeneraci jater. Alternativních řešení na posílení organismu je celá řada, jen s nimi začít.

Reklama

Související témata:

Související články

Na rýmu a kašel s bylinami

Při nemocech z nachlazení je nejlepší zalézt do postele, dodávat tělu dostatek tekutin a vitamínu C. V počátcích onemocnění nám skvěle poslouží bylinkové čaje,...

Rozmarýna zahřeje i povzbudí

Rozmarýn lékařský nebo také rozmarýna voní nepřehlédnutelně a tak trochu po kostelním kadidle. Zdraví prospěšný stálezelený keř má svoji domovinu ve...

Několik způsobů, jak zlepšit stav dásní

Zuby si určitě přejeme mít své vlastní po celý život. Každý stomatolog přitom potvrdí, že alfou a omegou je prevence. Byliny nabízejí jeden ze způsobů, jak...

Výběr článků

Načítám