Hlavní obsah

Nadměrná únava a deprese mohou být předzvěstí zdravotních problémů

Novinky, ema

Zima, nedostatek slunečního světla a období chřipek je pro většinu lidí náročným obdobím. Není žádnou výjimkou, že někteří z nás postrádají energii a elán. Mnohdy lze únavu svádět na nepříznivé roční období, anebo příliš mnoho povinností, či mizernou fyzickou výdrž. Pokud je ale únava neutuchající a omezuje nás v běžném rodinném i pracovním životě, může jít o skrytý zdravotní problém.

Foto: Profimedia.cz

Nadměrná únava a depresivní nálada mohou být důsledkem nedostatečné hladiny vitamínu D v krvi.

Článek

Na vině může být nedostatek vitamínu D, který je pro zdraví člověka velmi důležitý. Je třeba udržovat jeho ideální hladinu v krvi, a to zejména proto, že je nezbytný pro vstřebávání vápníku, který je důležitý pro zdraví kostí. Jeho nedostatek může vést ale také k mnoha chronickým bolestem.

Nedávná studie také poukázala na to, že jeho dostatek naopak zvyšuje energii a dokáže snižovat krevní tlak. Jen ve Velké Británii nedostatkem tohoto velmi důležitého vitamínu trpí zhruba 10 miliónů lidí, píše Dailymail.

Snižuje hladinu stresového hormonu

Studie z Edinburghu využila dobrovolníky, kterým bylo po určitou dobu podáváno buď placebo, anebo vitamín D. Poté byli požádáni, aby dvacet minut jeli na kole. O dva týdny později se celý proces opakoval.

Výsledky ukázaly, že ti, kterým byl podáván vitamín D, ´zvládli zátěž daleko snadněji a s menším úsilím´. Vědci také poukazují na to, že u těchto lidí zaznamenali nižší hladinu stresového hormonu kortizolu.

Vitamín D je fenoménem dnešní doby. Do těla se nejjednodušeji dostává slunečním zářením. Na druhou stranu je tu vztyčený prst lékařů, kteří varují před negativními vlivy slunečního záření na lidskou pokožku, jako je rakovina kůže a její předčasné stárnutí. Proto nedostatek ´déčka´ lze řešit i užíváním potravinových doplňků.

Vitamín D najdete v tučných rybách

Nedostatek vitamínu D souvisí i s inzulínovou rezistencí, rizikem diabetu, výskytem revmatoidní artritidy a je také spojen s vyšším rizikem výskytu rakoviny.

Může mít negativní dopad na zdraví kostí, ale i funkci ledvin. Nízké hodnoty jsou také spojovány s dalšími nemocemi, například kardiovaskulárními problémy, lupénkou i astmatem.

Jeho ideální hladina naopak zabraňuje osteoporóze a posiluje svaly, což je ve vyšším věku velmi důležité zejména kvůli častějším pádům a zlomeninám.

Vitamín D je možné do těla doplnit kromě slunění také vhodnou stravou. A to konzumací tučných ryb, hub a vajec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám