Hlavní obsah

Třetina pracovních neschopností je způsobena nesprávným sezením

Novinky, Eva Dvořáková

Až 60 % lidí trpí bolestmi zad a toto procento stále stoupá. V praxi to znamená, že každá třetí vystavená neschopenka je kvůli bolestem zad. Podle mnohých odborníků za to mohou především špatné návyky a neinformovanost o správném sezení.

Foto: Profimedia.cz

Nesprávné sezení má za následek ochablé zádové svalstvo, vyrotované obratle a opotřebované meziobratlové ploténky.

Článek

Během dlouhého sezení zádové svaly, které mají zásadní funkci ve správném držení těla, ochabují. To jde mimo jiné ruku v ruce i s nesprávnou polohou sezení.

Pokud při dlouhodobém sezení zádové svaly nepracují, vzniká velký tlak na ploténky. To může mít za následek závažné poškození páteře. Podle odborníků je ideální dodržovat ve svalech reflexní svalové napětí, aby nedocházelo k jejich ochabování a přetěžování.

Za zdravotní problémy mohou běžné kancelářské židle

„Z běžných kancelářských židlí vzniká řada zdravotních problémů a omezení. Můžeme jmenovat například bolesti zad zejména v oblasti beder, bolesti hlavy a pokřivení páteře. Dále pak poruchu prokrvení dolních končetin, zvýšenou únavu, nebo nižší produktivitu práce,” říká Denisa Vášová, marketingová manažerka zdravotních židlí Spinalis, které jako jediné v Evropě patří mezi zdravotní pomůcky.

Mnoho lidí mění nepohodlnou pracovní židli za zdravotní míč, kde aktivně pracují právě zádové svaly. Bohužel při sezení na míči, kde není možnost se opřít, vzniká ve svalech větší napětí a i tak může docházet k jejich přetížení (cca po dvou hodinách).

Foto: Profimedia.cz

Vhodné je také střídat běžnou kancelářskou židli s rehabilitačním míčem. Odborníci ale nedoporučují na něm sedět déle než dvě hodiny denně.

Klíčem k úspěchu je správné nastavení židle

Ani s nejlepší židlí však nemáme vyhráno. Je totiž nejdůležitější se zaměřit hlavně na to, jak správně sedět.

„Nejprve se zaměříme na výšku sedáku,” říká fyzioterapeut Martin Trávník. „Ten by měl být tak vysoko, aby kolena svírala úhel minimálně 90 stupňů, nebo více. Pánev by tedy měla být o něco výše než kolena, ideálně vodorovně se zemí.”

Dalším aspektem, který by měl být dodržován, je aktivní břišní stěna a uvolněná záda. Člověk by měl sedět s narovnaným hrudníkem, lopatky by měly směřovat dozadu dolů.

„Důležité je také mít uvolněná ramena, ruce lehce položené na podložce ke klávesnici a do monitoru se dívat rovnou před sebe s hlavou plně narovnanou,” dodává Trávník.

Foto: Spinalis

Zásadní je správné sezení. Pohyblivý sedák židle vás donutí narovnat záda, zasunout hlavu a stáhnout ramena dozadu. Navíc se aktivují a posilují ochablé zádové a břišní svaly, což je pro zdraví zad zcela zásadní.

Bolest krční páteře je spojena s životním stylem

Bolest krční páteře většinou souvisí s moderním životním stylem (sklánění se nad počítačem, hrbení se v křesle u televize, špatná poloha krční páteře ve spánku, špatné držení těla při chůzi, jednostranná fyzická aktivita, atd.).

„Psaní všemi deseti vám od bolesti neuleví, zato cvičení a pravidelné masáže ano. Existuje spousta masážních technik, které od této bolesti pomáhají. Pokud však nezměníte způsob života, jenom masáže vás nezachrání,” říká rekondiční masérka Klára Čepelková.

Do kanceláře i k sezení doma u televize doporučuje pořídit si řadu doplňků, které mohou s tímto nepříjemným problémem pomoci.

„Zdravotní příslušenství z paměťové pěny, jako je půlměsíc či váleček jsou víceúčelové doplňky, které lze využít ke správné opoře krční páteře. Na kancelářskou židli si můžete pořídit podpěrku, která nabízí ideální pohodlí pro celou délku zad,” doporučuje odbornice.

Foto: Magniflex

Pokud nemůžete investovat do kvalitní židle, pořiďte si alespoň zdravotní pomůcku. Společnost Magniflex nabízí doplňky s nejvyšší zdravotní certifikací v rámci EU – tzv. Medical Device Class One (zdravotní produkt první kategorie).

Pozor na karpální tunel

Kvůli chybným návykům při práci s klávesnicí nebo myší vzniká i tzv. karpální tunel, a to zejména v důsledku přetěžování při ohýbání zápěstí a prstů. Mezi typické projevy karpálního tunelu pak patří bolesti v zápěstích, které doprovází brnění, necitlivost a ztuhlost.

„Problémem je dlouhodobý, vynucený úchop ruky při práci na počítači a hlavně s myší. Ten přetěžuje svaly předloktí i ruky a také vazivové tkáně v této oblasti. Pořiďte si ergonomickou myš, klávesnici a podložku. Občas si udělejte alespoň jeden cvik, při kterém si protáhnete paži a ulevíte si od strnulé pozice,” říká ředitelka a primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová.

Nezapomeňte proto na pravidelné protahování. Vytočte paži zevně a s mírným odporem protáhnete, včetně ruky. „Ignorování obtíží může vést k dlouhodobé rehabilitaci a někdy i k operativnímu zákroku,“ varuje lékařka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám