Hlavní obsah

Ořechy a rostlinné oleje sníží hladinu nezdravého cholesterolu lépe než léky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravá strava lidskému tělu prospívá, to je už dávno známá věc. Pokud ale člověka trápí vysoká hladina cholesterolu, měl by se zaměřit na konzumaci ořechů a rostlinných olejů, zní z úst vědců. Lékaři by také podle nich měli spíše než předepisování léků domlouvat lidem, aby se zaměřili na zdravější životní styl.

Foto: Profimedia.cz

Ořechy v jídelníčku jsou jedním z faktorů, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Ilustrační foto

Článek

Uvědomělí britští lékaři, kteří nejsou ovládáni farmaceutickými lobby, se nebojí říkat nahlas, že vyvážená a pestrá strava je při snižování hladiny nezdravého cholesterolu stejně účinná jako léky ze skupiny statinů. U většiny lidí se zvýšenou hladinou cholesterolu s nízkou hustotou stačí zvýšit konzumaci ořechů a rostlinných olejů, začít cvičit a přestat kouřit, aby se jejich zdravotní stav zlepšil.

„Pacienti by se měli od lékařů dozvídat, že zdravá strava může mít podobné výhody jako užívání cholesterol snižujících léků,“ tvrdí trojice lékařů v odborném časopise Prescriber.

Smlouvy s farmaceutickými firmami

Někteří zdravotníci se v souladu s výrobci léků – farmaceutickými firmami, které je k tomu tlačí – snaží cpát statiny všem pacientům se zvýšenou hladinou cholesterolu. Jenže ty mají vedlejší účinky, zatímco zdravá a pestrá strava nikoliv.

„Statiny by neměly nabízet iluzi ochrany, která umožňuje lidem nadále se věnovat nezdravému životnímu stylu. Ve skutečnosti je osmdesát procent kardiovaskulárních onemocnění způsobeno faktory životního stylu včetně nezdravé stravy, kouření a nedostatku pohybu. U jedinců, kteří jsou ohroženi málo, je jasné, že statiny nabízejí jen mírné účinky v nejlepším případě,“ píší britští lékaři v odborném časopise.

Místo statinů by tak lidé, jimž nehrozí velké riziko infarktu, měli jíst raději každý den jedno jablko, hrst ořechů a lžíci extra panenského olivového oleje. K tomu se pohybovat a zdravě spát. Na statiny by měli spoléhat jen lidé s velmi vysokou hladinou cholesterolu, kteří navíc kouří, jsou obézní a mají v rodinné anamnéze infarkty srdce a jiné choroby oběhové soustavy.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Každý tuk není vhodný pro smažení potravin

Smažené pokrmy určitě nejsou prospěšné našemu tělu. Přesto jsou velmi oblíbené a lidé se jich neradi vzdávají. Když už se ale rozhodnou smažit, pak by měli...

Potravina, která snižuje hladinu cholesterolu

Každodenní konzumací se tento přírodní „zelený lék” trochu prodraží. Ovšem na druhou stranu může avokádo znamenat zásadní pomoc v případě, kdy člověk trpí...

Výběr článků

Načítám