Hlavní obsah

Dlouhé řasy mohou ohrožovat zdraví očí

Novinky, bok

Mít krásné a dlouhé řasy je snem každé ženy. Ovlivňují celkový vzhled očí, a ty jsou bezesporu prostředkem, jak zaujmout opačné pohlaví. Odborníci ale varují před tím, aby si ženy pořizovaly dlouhé umělé řasy. Vzhledově možná pomáhají, ze zdravotního hlediska však mohou ublížit.

Foto: Profimedia.cz

Prodlužující řasenky nebo umělé řasy dodají oku na výrazu, mohou ho však také nenávratně poškodit.

Článek

Oční řasy nejsou jen „módním“ doplňkem, plní především funkci ochrannou. Znesnadňují ve vstupu do oka prachu či cizím tělesům . Dalo by se tak poměrně logicky vyvodit, že čím delší řasy budou, tím lépe oko ochrání.

Realita je ale trochu jiná. Zatímco přirozené řasy standardní délky opravdu chrání, jakékoli delší a uměle prodlužované spíše škodí.

Podle odborníků, jejichž zjištění citoval server Foxnews, jsou delší řasy nebezpečné v tom, že místo ochrany propouštějí větší množství vzduchu, který se k oku dostane. S tím pak roste i riziko zanesení cizího tělesa přímo do oka nebo jeho nadměrné vysoušení. To zaznělo na výročním zasedání Society for Integrative and Comparative Biology.

Pozor na prodlužující řasenky 

Podobný stav byl zatím v reálu zjišťován v rámci výzkumu pouze u zvířat. Nicméně odborníci dodávají, že problémy, jako je specificky suché či podrážděné oko, bývají zaznamenávány u žen, které častěji používají prodlužující řasenky.

„Důvodů, proč mají ženy suché a podrážděné oči, může být samozřejmě více, jsme ale přesvědčeni o tom, že jedním z nich je právě používání prodlužujících řasenek,“ uvedla jedna z členek výzkumného týmu.

Jiný odborník z Los Angeles, zabývající se operacemi oční rohovky, uvedl, že ještě horší může být prodlužování řas. Lepidlo, které se k tomu používá, totiž může způsobit podráždění oční rohovky. Při špatném přichycení může navíc oko podráždit či doslova poškrábat i umělá řasa, což opět může mít vliv na kvalitu rohovky.

Odborníci navíc také dodávají, že se stále častěji setkávají s tím, že mají ženy na použité lepidlo, případně na samotné umělé řasy alergii. Její projevy pak mohou oko nenávratně poškodit.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Syndrom suchého oka se nevyplácí podceňovat

S pocitem suchých a podrážděných očí se jednou za čas setká každý. Obvykle stačí delší pohled do počítače, nošení kontaktních čoček, ale i alergická reakce,...

Výběr článků

Načítám