Hlavní obsah

Dlouhodobým nošením kontaktních čoček si málem zničila zrak

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontaktní čočky patří mezi zdravotní vymoženosti moderní doby. Přestože pomáhají, je i při jejich nošení dobré dodržovat určitá pravidla. Jinak si můžeme zrak nenávratně poškodit.

Foto: Profimedia.cz

Doba nošení kontaktních čoček by měla být omezena pouze na potřebnou dobu. Ilustrační foto

Článek

Bohužel na ne příliš důsledné a především dlouhodobé nošení kontaktních čoček částečně doplatila i dnes třiatřicetiletá módní návrhářka Aimee McWilliamsová.

S nošením čoček začala již ve svých 14 letech. Po prohlídce u očního lékaře jí byl doporučen určitý typ, s kterým Aimee neměla potíže. Bohužel jako mnoho dalších lidí ale i ona podcenila doporučení, které uvádí nosit čočky každý den maximálně osm hodin. V jejím případě to bylo po většinu dní o několik hodin déle, většinou čočky nosila 14 hodin, a to mnoho let téměř nepřetržitě.

Jelikož ale po celou dobu užívání neměla žádné problémy, co se týče například slzení nebo podráždění očí, nevěnovala celé situaci pozornost. Bohužel vše v pořádku nebylo. V návaznosti na dlouhodobé nošení u ní pomalu docházelo k nedostatečné propustnosti kyslíku do očí. To se bohužel zjistilo až po nějaké době v rámci klasického vyšetření a kontroly očí, daný problém totiž není běžně rozpoznatelný, určí ho až vyšetření pomocí očního mikroskopu.

Dlouho žádné problémy, potom zděšení

„Byla jsem naprosto zděšená, když mi doktor řekl, že bych mohla dokonce oslepnout. Vždy jsem čočky nosila od zhruba sedmi hodin ráno až téměř do půlnoci. Nikdo mi neřekl, že ohrožuju svůj zrak tím, že je nosím tak dlouho,” svěřila se pro Dailymail.

„Nejvíc mě ale vyděsilo, že se celou dobu nedělo nic, co by předznamenalo nějaký problém, moje oči vypadaly pořád stejně. Aby toho nebylo málo, zpozdila jsem se o několik týdnů s pravidelnou oční prohlídkou. Jednoduše jsem si myslela, že to není tak důležité, když je dle mého vše v pořádku.”

Milióny lidí všude po světě nosí čočky, bohužel mnozí z nich nejsou důkladně seznámeni s tím, jak je správně používat, uvedl Hosam Kasaby, oční chirurg ve fakultní nemocnici Southend v britském Essexu.

Rizika spojená s nošením čoček 

Jedním ze závažnějších rizik, která jsou spojená s dlouhodobějším nošením čoček, je neovaskularizace rohovky, podobně jako u Aimee. „Rohovka je jasná vnější plocha v přední části oční bulvy. Je to jediná část těla, která dostává přísun kyslíku ze vzduchu a ne z krve,” vysvětlil Kassaby.

„Kontaktní čočky ale přívodu kyslíku brání, což tělo kompenzuje utvářením krevních cév na rohovce. Ty mohou rohovku zcela zakrýt, v návaznosti na to může dojít i k častému výskytu zánětů či trvalému poškození rohovky.”

Uváděný problém se může formovat i několik let, až po dlouhé době se teprve může objevit nepříjemné zarudnutí nebo červené a podrážděné oči. V takovém stavu už ale bývá na léčení mnohdy pozdě. Někomu sice může pomoci, že přestane čočky nosit, a krevní cévy se tak postupně ztratí, při jejich velkém množství ale může při tomto procesu dojít i ke zjizvení rohovky, což následně může vést i ke ztrátě zraku. Právě proto se všeobecně doporučuje nenosit kontaktní čočky více než osm hodin během dne.

Aimee měla velké štěstí, že v jejím případě se na problém přišlo stále ještě relativně včas. Očním lékařem jí ale bylo ihned sděleno, aby přestala kontaktní čočky nosit - a to trvale. Během několika měsíců bez čoček jí drobné cévy v očích naštěstí bez problémů zmizely a pro její zrak tak nepředstavovaly již další riziko.

Jeden problém jí ale přeci jen ještě čekal. Po dlouhodobém nošení čoček si musela zvykat na brýle. Ty jí ale při náhlých pohledech do stran vadily a Aimee začala mít velké závratě. I proto se rozhodla po několika měsících pro laserovou operaci, která její zrak vylepšila. Do budoucna tak má zatím velkou naději, že se její stav výrazněji nezhorší.

Reklama

Související témata:

Související články

Problémy se zrakem trápí stále více Čechů

Brýlí je v dnešní době řada typů a už dávno nejsou vnímány jako něco, co je lidem na obtíž. Šikovní designéři a optici je povýšili na brilantní módní doplněk....

Syndrom suchého oka se nevyplácí podceňovat

S pocitem suchých a podrážděných očí se jednou za čas setká každý. Obvykle stačí delší pohled do počítače, nošení kontaktních čoček, ale i alergická reakce,...

Výběr článků

Načítám