Hlavní obsah

Nedostatek spánku může mít vážné zdravotní následky

Novinky, bok

Dostatečné množství spánku je privilegium, kterého se ne každému dostane. Mnozí lidé v současné době ukrajují z hodin na spánek, aby dodělali potřebné resty, které přes den nestihli. Dlouhodobý spánkový deficit však může mít vážné zdravotní následky.

Foto: Profimedia.cz

Nedostatek spánku se nemusí projevovat jen neustálou únavou. Dlouhodobá absence odpočinku může mít i negativní vliv na zdraví.

Článek

Studie v časopise Sleep uvádí, že téměř čtvrtina lidí, kteří dlouhodobě spí méně než šest hodin, je více ohrožena výskytem různých kardiovaskulárních onemocnění (ucpání tepen, slabý nebo silný tep atd.).

Odborníci z Harvard Medical School navíc v souvislosti s tím varovali, že chronický nedostatek spánku, při kterém lidé nespí více než pět hodin, až o 15 procent zvyšuje riziko úmrtí. A to bez specifikace – tedy v každém věku a z jakékoli příčiny.

Nedostatek spánku, i když jen občasný, se v počátcích, než nastanou případné závažnější zdravotní potíže, nemusí projevovat jen zvýšenou únavou a sníženými pracovními či fyzickými výkony.

Server Fox News přinesl přehled toho, kde všude a jak se na našem těle může nedostatek spánku projevit.

Zhoršené reflexy

Studie uveřejněná v časopise Nature se zaměřila na to, jak nedostatek spánku ovlivňuje například dálkové řidiče. Po 24 hodinách bez spánku prý člověk reaguje asi tak jako po vypití zhruba pěti alkoholických drinků.

Pokud se do takového stavu dostanete (a nemusíte být jen řidič) a budete potřebovat okamžitou vzpruhu, zkuste následující. Dejte si středně velké kafe a alespoň na 20 minut si odpočiňte. Podle studie provedené na anglické Loughborough University to prý alespoň chvilkově pomáhá.

Tukové buňky a hlad

U lidí, kteří obvykle spí jen zhruba pět hodin denně, je o 15 procent menší pravděpodobnost, že se jim bude tvořit v těle dostatek leptinu – hormonu, který navozuje pocit sytosti a reguluje ukládání tuků.

Je tak více pravděpodobné, že s nedostatkem spánku se objeví i větší chutě a přibývání na váze.

Obvod pasu

Odborníci ze Stanfordovy univerzity zjistili, že lidé trpící nedostatkem spánku mají všeobecně více tělesného tuku. To souvisí s tím, že čím méně spí, tím více spořádají kalorií, a o to více budou přibírat na váze. Jejich studie byla uveřejněna v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Krevní tlak

Lidé, kteří málo spí, mají podle lékařských výsledků také vyšší systolický krevní tlak. Normální hodnota by se měla pohybovat kolem 120, u nespavců však může stoupat až přes 132, za což může zvýšená hladina stresového hormonu, způsobená právě nedostatečným odpočinkem.

Slinivka břišní, cukrovka

Slinivka břišní je orgán, o kterém mnozí lidé nepřemýšlejí. Pokud funguje správně, ani nemusí. Jakmile ale není něco s její funkcí v pořádku, může se dostavit řada problémů. Například cukrovka, která patří mezi nejčastější nemoci slinivky břišní.

Především u mužů, kteří dlouhodobě málo spí, je až dvakrát větší riziko projevu cukrovky, a to bez ohledu na věk nebo úroveň tělesné aktivity, cituje studie Yale University Medical School.

Zničení mozkových buněk

Podle nejnovějších testů prováděných na zvířatech stačí i tři dny s nedostatkem spánku k tomu, aby došlo k vážnému poškození nebo naprostému zničení některých mozkových buněk.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Podobné studie také ukázaly, že bez dostatku spánku není lidský mozek schopen dostatečně odstraňovat nebezpečné látky a některé proteiny, které jsou zodpovědné za rozvoj Alzheimerovy choroby a demence.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám