Hlavní obsah

Nošení podprsenky na spaní mírní tvorbu strií

Novinky, ema

Nosit na noc, nebo ne? V tom se názory mnohých odborníků liší. Jedni tvrdí, že nošení podprsenky v noci zabraňuje povisnutí ňader ve vyšším věku, jiní mají obavy, že tato podpěra v noci blokuje funkci životně důležitých lymfatických uzlin, a může tak způsobit i rakovinu prsu.

Foto: Profimedia.cz

Nosit podprsenku na noc, nebo nenosit? Miliónová otázka, na kterou vědci ještě nenašli odpověď.

Článek

Večer si naprostá většina žen nejspíše češe vlasy, sprchuje se, čistí si zuby, popřípadě i pleť. Ale některé ženy podprsenku na noc sundávají a jiné ne.

Co na to odborníci? Dá se říci, že co člověk, to jiný názor. Internet je plný protichůdných názorů na to, zda podprsenku nosit, či nikoliv. Mnozí říkají, že jsou pak prsa povislá, jiní zase, že nošení podprsenky na spaní zabraňuje tvorbě strií. Jak to tedy je?

Pomáhá, nebo škodí?

Marilyn Monroe prý nosila podprsenku každý večer a nesundávala ji ani na spaní. Když byla dnes již zesnulá televizní hvězda Paula Yatesová nařčena z toho, že si nechala udělat umělá ňadra, na dotazy novinářů jen odpověděla: „Ne, jen nosím do postele podprsenku.” Opravdu tedy umí zvrátit účinky gravitace?

Dokáže podprsenka oblečená v noci doopravdy ovlivnit tvar ňader v budoucnosti? To je zřejmě miliónová otázka, ovšem i přes všechna tvrzení neexistuje jediný vědecký důkaz, který by toto tvrzení buď vyvracel, anebo naopak potvrzoval.

Podprsenka prý vylepšuje tvar prsou

Kosmetička Angelica Kavouniová se pro dailymail.co.uk vyjádřila, že „podprsenka v posteli přináší určitý komfort, ale nepomáhá ochránit před povisnutím”. Dále dodává, že povisnutí i strie vznikají hlavně v těhotenství, hubnutí, při nedostatku kolagenu, a i v důsledku stárnutí.

Ovšem nedostatek vědeckých důkazů o pozitivních účincích podprsenky nemůže umlčet neoficiální důkazy, že někdy podprsenky ňadrům prospívají. Natasha Hardingová, specialistka na spodní prádlo firmy Rigby& Peller, potkává spousty žen, které jsou o pozitivních účincích nošení podpěry v noci skálopevně přesvědčeny. Svorně prý tvrdí, že jim nošení spodního prádla „vylepšuje” tvar ňader.

Vyhovují ženám s velkými ňadry

„Moje osobní zkušenost je, že pokud mají ženy tendence nosit podprsenku i v noci, tvrdí, že jejich prsa drží tvar a vypadají plnější,” říká kosmetický chirurg Douglas McGeorge a dodává, že si myslí, že by mohla pomoci i se striemi, konkrétně že je šance, že se v tomto případě tvoří méně často.

„A to hlavně v případě velkých ňader, které v případě bez podpěry, samozřejmě padají na stranu, což může nevzhledné strie způsobovat. Naopak s podprsenkou se těmto problémům můžou ženy vyhnout,” říká chirurg.

Na jednom se ale odborníci shodli. Pokud je zvolená správná velikost, podprsenka ženě dokonale sedne a spaní v ní jí absolutně vyhovuje, neměla by se zdráhat a podpěru nosit i do postele. Může si tak totiž zaručit pohodlnější a ničím nerušený spánek. V zahraničí už se prodávají i speciální podprsenky na spaní, na našem trhu ale chybí.

Anketa

Nosíte podprsenku na spaní?
Ano
10,7 %
Ne
83,4 %
Občas
5,9 %
Celkem hlasovalo 803 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám