Hlavní obsah

Dodržovat zdravou výživu by měli i lidé s HIV

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS, spadající pod Státní zdravotní ústav, bylo v loňském roce mezi občany České republiky zachyceno 212 nových případů HV infekce (185 mužů, 27 žen). Zdravá výživa hraje u takto postižených lidí velmi důležitou roli, jelikož dokáže předejít mnohým zdravotním komplikacím.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdravá výživa nemocného nevyléčí, ale může zabránit zdravotním komplikacím.

Článek

Došlo k překročení hranice výskytu dvou infikovaných na 100 tisíc obyvatel, ČR již tedy nelze řadit k zemím s nejnižším výskytem HIV pozitivních v Evropě. Od počátku sledování v roce 1985 bylo na našem území evidováno 1887 případů.

Podle serveru WebMD u těchto nemocných lidí hraje velmi důležitou roli, z pohledu zdravotního stavu, zdravá výživa. Ačkoliv nemocného nevyléčí, pomůže mu cítit se lépe a předejít možným komplikacím.

K obecným zásadám zdravé výživy pochopitelně patří jíst dostatek ovoce a zeleniny - a když pečivo, tak celozrnné. Z masa se doporučuje to kuřecí a rybí, dále luštěniny, nízkotučné mléko a podobně. Některé tuky je lepší vyloučit a nahradit je zdravějšími (olivový olej), avšak i jejich konzumaci ve všemožných podobách omezit. Totéž sladkosti.

Rozhodně nejsou vhodné experimentální dietní programy. Složitá kombinace a velké dávkování vitaminů s doplňky stravy spíše uškodí. Komplikovaná dieta se navíc nesnadno hlídá.

Svévolně nekompenzovat úbytek hmotnosti

Dobré je mít na paměti svůj celkový zdravotní stav, nesoustředit se tedy jen na něco. Lidé nakažení virem HIV jsou mnohem více náchylní k rakovině a srdečním chorobám. Správně vyvážené stravování může pomoci jim předejít. V případě problémů jako ztráta chuti k jídlu, nevolnost či úbytek hmotnosti nic neřešte sami, ale obraťte se na svého lékaře.

Hubnutí je jeden ze závažných důsledků AIDS. V současnosti však nalezneme HIV pozitivní jedince s nadváhou - necvičí a jedí velice kalorická jídla, aby zabránili nežádoucímu hubnutí. Jenže strava musí být vyvážená - zdravá, aby váhu nějakým způsobem korigovala. S tímto onemocněním totiž při nadváze daleko více hrozí cukrovka a problémy se srdcem.

Reklama

Související články

Alkohol a opalování zvyšují riziko rakoviny

Během posledního desetiletí značně vzrostl počet rakovinových onemocnění. Částečně si za to lidé mohou sami, jelikož obvyklé příčiny jsou dvojího typu:...

Léčba nádorů na mozku zaostává

Léčba nádorů na mozku je oproti jiným nádorům v plenkách. Přitom je to ve Velké Británii u mladých lidí, kteří podlehnou rakovině, nejčastější příčina úmrtí....

Výběr článků

Načítám