Hlavní obsah

Naše tělo si dokáže samo vytvořit protilátky proti všem typům chřipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Lidský organismus si podle posledních výzkumů dovede v malém množství vytvářet protilátky proti všem typům chřipkových virů. Vědci věří, že se jim díky tomu podaří vyvinout účinný univerzální lék proti této nemoci.

Foto: Profimedia.cz

Průřez virem chřipky. Červené body na povrchu jsou hemaglutininy (H) a zelené body jsou neuraminidázy.

Článek

Pokusy na zvířatech ukázaly, že určité proteiny imunitního systému dovedou člověka ochránit před jinak smrtelným množstvím chřipkových virů.

"Zjistili jsme, že tyto protilátky jsou u myší velmi účinné proti vysoce nebezpečným kmenům, což je velmi povzbudivé," prohlásil spoluautor studie Jošihiro Kawaoka z univerzit v americkém Wisconsinu a v Tokiu a dodal: "Podle všeho by se daly využít v případě, že by propukla další epidemie nového vysoce patogenního chřipkového viru."

Nebezpečné viry

Známý virus H1N1, který způsobil první pandemii 21. století, se dosud globálně šíří a ačkoli je relativně mírný, způsobil smrt více dětí a starých lidí než obvyklá chřipka. Ta má podle Světové zdravotnické organizace na svědomí 250 000 až 500 000 životů ročně.

Experti se ale obávají, že lidstvo může kdykoli napadnout jakýkoli dosud neznámý kmen, jako tomu bylo u vysoce nebezpečného viru ptačí chřipky H5N1 v roce 2003.

Nově objevené protilátky napadají ty části viru, které jsou společné všem kmenům bez ohledu na jejich mutaci. Když je lékaři naočkovali laboratorním myším, které potom infikovali viry H1N1, nebo H5N1, zvířata se až v 80 procentech případů vyléčila. Z neočkovaných hlodavců přežila jen desetina.

Lékaři věří, že na základě nových poznatků se jim podaří vyvinout novou a účinnější formu protilátky proti nebezpečným virům. Na trhu dosud existují čtyři očkovací látky, problémem ovšem je, že chřipkové viry si velmi snadno vytvářejí proti známým lékům odolnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Obyčejná chřipka hrozí neobyčejnými riziky

Prasečí chřipka lidi vylekala, ale té obyčejné se nebojí. Považují ji za banální chorobu. Netuší, že i sezónní chřipka je může zabít. Stejně jako vyvolat nebo...

Výběr článků

Načítám