Hlavní obsah

Kvalitnímu spánku u dětí napomáhá fyzická aktivita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melbourne

Dostatečný kvalitní spánek nezaručí jen to, že dítě půjde brzy spát, nebo si dá studenější koupel. Aktivní hry a fyzická námaha pomohou lépe a rychleji usnout a je to pro dítě zdravější.

Článek

Jinak řečeno, děti, které cvičí a jsou před spánkem pohybově aktivní, usínají lépe a spí hluboce. Takový kvalitní spánek se podepisuje nejen na zdravém vývoji, ale především na pevném zdraví v dospělosti.

Při studii několika stovek dětí se podařilo zjistit, že u dětí majících sedavý životný styl a vykonávajících minimum pohybu usínání trvá až hodiny, zatímco u nejaktivnějších a pohybově nejnamáhavějších dětí jen minuty.

Krátký spánek není pro děti zdravý

Děti, které usnou rychleji, spí nejen déle, ale jejich spánek je také hlubší. „Krátký spánek souvisí s obezitou a nižším mentálním výkonem,“ varují vědci z melbournské Monash University.

„Tato studie zdůrazňuje, jak je fyzická aktivita důležitá nejen pro kondici, kardiovaskulární zdraví a kontrolu tělesné váhy, ale také pro spánek,“ dodali experti z Austrálie v závěru studie.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci potvrdili vliv smogu na inteligenci dětí

Vědci poprvé prokázali spojitost mezi inteligencí dětí a znečištěním ovzduší, kterému byly vystaveny jejich matky v těhotenství. Studie, která vyšla v odborném...

Výběr článků

Načítám