Hlavní obsah

Stres a tuky ničí žlučník

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že si mnozí z nás nadělí pod vánoční stromeček žlučníkový záchvat, není náhoda. Pro současné vánoční svátky je typická přemíra tučné stravy a hodně alkoholu. A právě ty jsou obvykle roznětkou, která záchvat odpálí.

Článek

Sanitky pak občas nestíhají odvážet postižené pacienty do nemocnice. Přitom k většině případů dochází zbytečně. Žlučníkáři patří podle gastroenterologů mezi nejméně ukázněné pacienty. Ti upřímní dokonce přiznávají, že neodolají a dají si zakázané druhy dobrot, často se slovy: "To mi zase bude špatně."

Riziko stoupá s věkem

Dalšími rizikovými faktory jsou vedle dědičných nebo fyziologických dispozic obezita, těhotenství, cukrovka a nesprávné stravovací návyky. Častou chybou bývá značná nepravidelnost v jídle, hlavně dlouhé přestávky mezi jednotlivými jídly během dne.

Měli bychom také vědět, že nebezpečí záchvatu stoupá s věkem. V populaci potrápí žlučník 10 % lidí. Po čtyřicítce to ale bývá víc než 20-40%. A v sedmdesáti pak 30% mužů a 50% žen. Ty sužuje žlučník častěji než muže, a to v každém věku.

Jak se projevuje

Různě. V lehčích případech plností v břiše, nadýmáním a říháním, které doprovází tlak pod pravým žebrem. Z obrázku vpravo dole je zjevné, proč postižení obvykle cítí pobolívání nebo křeče na pravé straně hrudního koše pod žebry. Tam je žlučník.

Bolest často vystřeluje do zad, pod pravou lopatku. Křeče někdy doprovází nevolnost nebo zvracení zeleně zbarvených šťáv. Při zánětu žlučníku se objevuje horečka doprovázená třasem a zimnicí. Postižení se schoulí do klubíčka na levém boku.

Prevít cholesterol

Příčinou záchvatu jsou obvykle žlučové kameny nebo písek. Dráždí žlučník a žlučovody. Jinou příčinou může být zánět žlučových cest. Kameny nebo písek se v 80 procentech případů vytvářejí narůstáním drobných krystalků cholesterolu v zahuštěné žluči. Nebezpečné je, když se začnou přesouvat do žlučovodů, které mohou ucpat a zároveň při tom poškodit slinivku.

Léčbou je obvykle přísná dieta. Hořký čaj, později suchý tvrdý rohlík a karlovarské suchary. Postupně smí pacient nemaštěnou bramborovou kaši, suchou rýži a tak dále.

Nejhorší bomby

Smažený řízek plných přepálených tuků, bramborový salát s majonézou, tučné dortíčky nebo cukroví, na to vaječný koňak, případně destiláty. To jsou ty správné bomby na žlučník.

Řešením je maso nesmažit, ale péct nebo dusit, případně usmažený řízek vložit na chvíli do horké vody. Do bramborového salátu můžeme dát místo klasické majonézy její light variantu nebo jogurt smíchaný s hořčicí.

Spoustu rad i receptů najdete v brožurách Žlučníkové Vánoce a Diety při onemocnění žlučníku (nakladatelství Sdružení MAC).

Nevhodné potraviny
* Tučné a pikantní sýry, žloutky, krémy nebo šlehačka.
* Uzeniny, tučné maso, husa, kachna, zvěřina, nakládané maso i zelenina, uzené ryby, kaviár a očka.
* Zelí, kapusta, květák, zelená paprika, ředkvičky, luštěniny a vůbec zelenina, která nadýmá, ale také česnek.
* Ostře koření (pepř, pálivá paprika).
* Masox, magi, sójová omáčka.
* Alkohol, a hlavně destiláty, černá turecká káva, nápoje sycené kysličníkem uhličitým.
* Smažené pokrmy, kynutá těsta a lískové těsto.
* Rybíz, rebarbora, ostružiny, maliny, fíky, datle, meloun, avokádo, ananas, mák a ořechy.

Tabulku rizikových potravin, sestavila Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. Spolu s nimi dokáže záchvat odstartovat špatně odreagovaný stres. Podle názoru některých odborníků je ještě častějším viníkem žlučníkových záchvatů než nevhodná strava.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám