Hlavní obsah

Ženy i muži dnes od vztahů chtějí více, než bylo zvykem u minulých generací

Sociální a ekonomické změny, ke kterým došlo za posledních padesát let, způsobily, že se změnily i tradiční mužské a ženské role. Ty spolehlivě fungovaly po celou dobu civilizace, i když práva žen a mužů nebyla stejná, k nim vedla dlouhá cesta bojů za rovnoprávnost. Pak ženy začaly opouštět domácí svět rodiny a postupně se zapojovaly do tradičně mužského světa práce.

Foto: Profimedia.cz

Lidé jsou citově frustrovaní a nespokojení. Marně čekají od partnera pochopení a citovou výživu. Svou nespokojenost řeší rozvodem, protože jiné řešení nevidí. Neuvědomí si, že stojí za to, aby pracovali na stávajícím vztahu.

Článek

Přinutila je k tomu zejména situace vyvolaná dvěma světovými válkami a obdobím po nich. Oslabilo to roli muže jako živitele rodiny. Moderní žena si víc určuje svůj osud a často nepotřebuje muže k tomu, aby ji živil a chránil.

S vynálezem antikoncepce si navíc může sama rozhodovat o tom, kolik chce mít dětí a s kým. To ji zásadním způsobem osvobozuje od tradiční závislosti na muži.

Dobře zvládnutá role živitele a ochránce už nestačí k tomu, aby rodinné vztahy byly šťastné a harmonické. Uživit se a ochránit své děti zvládá žena stále častěji sama.

Jak si přestat neustále stěžovat a šířit negativní energii

Vztahy a sex

Proto se stírá ono dávné rozdělení rolí: muž živitel, žena pečovatelka. Dochází k velkým změnám ve vztazích mezi pohlavími. Hledání nových forem soužití nejednou vyvolává napětí a konflikty.

Ženy i muži dnes od vztahů vyžadují něco jiného. A hlavně toho chtějí více, než bylo zvykem v minulých generacích. Dnešní ženy nepotřebují muže jen proto, aby je zabezpečil hmotně. Chtějí partnery, kteří zároveň pochopí jejich vnitřní svět a poskytnou jim emoční oporu.

Také dnešní muž už od své ženy nechce jenom to, aby byla pouhá hospodyně a matka jeho dětí. Chce ženu, která uspokojí jeho citové potřeby. Nestojí například o to, aby se k němu chovala jako matka k dítěti. Jsme prostě náročnější, protože už nebojujeme o holé přežití.

Neschopnost uspokojit své emoční potřeby

Žádáme od trvalého svazku víc a tím překračujeme tradice. Řádný muž vydělává pro rodinu peníze, řádná žena o ni pečuje. Co ale neumíme, protože to nás tradice nenaučila, je vzájemně uspokojovat své emoční potřeby.

Když u obou partnerů vyloučíme výraznou osobnostní patologii, tak podstata naprosté většiny partnerských konfliktů a následných rozvodů spočívá právě v tomhle. Lidé jsou citově frustrovaní a nespokojení. Marně čekají od partnera pochopení a citovou výživu.

Šest náznaků, že je váš partner ve vztahu nespokojený

Vztahy a sex

Svou nespokojenost řeší rozvodem, protože jiné řešení nevidí. Neuvědomí si, že stojí za to, aby pracovali na stávajícím vztahu. Že je lepší se snažit o vzájemné pochopení než rozbít vše, co vybudovali, a ukončit to rozvodem.

Moderní partnerství je složitější, než bylo to v minulosti. Proto je nutné, aby se lidé naučili naslouchat a chápat, jak dostatečně uspokojit citové potřeby partnera.

Věřím, že poklad dobrých rodinných vztahů existuje. Chce ho jen trpělivě hledat a vytvářet společně modely soužití, které budou lidem vyhovovat.

Ostatně vlny covidu, které jsme zažili, nám ukázaly, jak důležité je mít pevné a funkční rodinné zázemí, do kterého se můžeme uchýlit v těžkých dobách.

Reklama

Související témata:

Související články

Když vám vlastní emoce ničí vztahy

Máte za sebou další nevydařený vztah? Možná se s vámi partner rozešel ne kvůli vám samotným, ale proto, že nebyl na vztah připravený. Možná je ale také vina na...

Pět způsobů, jak vybudovat důvěru ve vztahu

Zdravý vztah je postavený na vzájemné důvěře. Přesto se občas stane, že jeden z partnerů nedokáže důvěru opětovat. Následně svému protějšku nevěří, neustále ho...

Výběr článků

Načítám