Hlavní obsah

Pět způsobů, jak vybudovat důvěru ve vztahu

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravý vztah je postavený na vzájemné důvěře. Přesto se občas stane, že jeden z partnerů nedokáže důvěru opětovat. Následně svému protějšku nevěří, neustále ho podezřívá, a především nevědomky vztah pohřbívá. Co tedy udělat ve chvíli, kdy žijete vedle nedůvěřivého člověka?

Foto: Profimedia.cz

Zdravý vztah je postavený na vzájemné důvěře.

Článek

Možná vás překvapí, že problémy s důvěrou mohou pramenit už z dětských let. Pokud váš partner vyrůstal v obklopení rodičů, kteří neustále slibovali, ale nikdy své sliby nedodrželi, pak je jasné, že se ze zajetých vzorců chování nedokáže lusknutím prstů vymanit. Stejně tak může nedůvěra vycházet z minulého vztahu, ve kterém ho partnerka podvedla.

„Když jeden z partnerů nedůvěřuje tomu druhému, může jít o náročný aspekt vztahu. Nejste však jediný pár, který s tímto problémem bojuje. Nedostatek důvěry je častou slabinou vztahů,“ míní socioložka Kara Hicksová.

Následně je logické, že chcete svému milému pomoci, a především toužíte, aby vám stoprocentně důvěřoval. Přesto je důležité vědět, že otěže drží v rukou partner. Jedině on dokáže svou důvěru opět nastartovat.

Naopak vaší rolí je, abyste ho jemně navedla a za každých okolností jeho rozhodnutí podpořila. Věřte, nebo ne, znovunabytá důvěra rázem posílí váš vztah.

1. Podporujte, nepřevychovávejte

V žádném případě se nestavte do role matky, učitelky nebo terapeutky. Pokud váš partner bojuje s nedostatkem důvěry, je velmi důležité, aby se svěřil do rukou zkušeného psychoterapeuta. Jedině tímto způsobem lze problém vyřešit.

„Pokud bych koučoval osobu, která má problémy s důvěrou, spolupracoval bych s ní na účinných způsobech, jak verbalizovat své předchozí nenaplněné potřeby, které očekávala například od svého partnera,“ vysvětluje postup psychoterapeutka Cat Blakeová a dodává, že postupem času se daný klient naučí, jak znovu důvěřovat lidem.

Šest náznaků, že je váš partner ve vztahu nespokojený

Vztahy a sex

2. Buďte důvěryhodná

Důvěra se snadno ztrácí, zato těžce získává. I proto byste měla partnerovi ukázat, že se na vás za každých okolností může spolehnout. Buďte proto spolehlivá, upřímná, laskavá, a především dodržujte svá slova. Myslete na to, že důvěra není postavena jenom na velkých věcech, jako je věrnost, ale také na každodenních maličkostech, díky kterým váš partner pochopí, že jste mu jedinečnou oporou. Zároveň se snažte, aby vaše chování bylo doopravdy transparentní.

„Pokud před partnerem úzkostlivě střežíte svůj mobilní telefon nebo si záměrně vypínáte sledování polohy, pak se nemůžete divit, že vám partner nedůvěřuje,“ říká Cat Blakeová pro Bustle.

3. Trpělivost růže přináší

Pokud váš partner prožil ve svém životě nějakou nepříjemnost, kvůli které přestal důvěřovat lidem, pak jeho šrámy nezmizí přes noc. Rozhodně nestačí, když řeknete „věř mi“, a následně očekáváte, že se jeho důvěra ve vás maximálně posílí. „Pokud chcete, aby váš vztah byl jednoho dne důvěřivý, pak musíte být v první řadě trpělivá a odhodlaná,“ tvrdí psychoterapeutka.

Na druhou stranu je důležité, abyste také počítala s možností, že se hon za důvěrou nezdaří. I takový je život, tudíž je potřeba přemýšlet nad všemi variantami.

Vztahové výzvy, které řada párů neustojí

Vztahy a sex

4. Jste otevřená?

„Důvěra se buduje v průběhu času a je posilována našimi slovy a činy. Jediná věc, kterou pro partnera můžete udělat, je ukázat mu, že je naprosto v pořádku být otevřený vůči svým emocím,“ říká sociální pracovník Valon Alfrod.

Mluvte s partnerem o své minulosti, sdílejte své pocity nebo ho požádejte o pomoc. To všechno jsou způsoby, prostřednictvím kterých dáte partnerovi jasný signál, že zranitelnost a upřímnost jsou nedílnou součástí vztahu.

5. Poznejte hranice

Na jedné straně je přirozené, když se o vás nedůvěřivý partner bojí a strachuje se, že ho opustíte. Na straně druhé je ale důležité, abyste netolerovala chování, které inklinuje k manipulaci nebo ovládání.

„Pokud partner bez dovolení čte vaše mobilní zprávy, zakazuje vám, abyste se vídala se svými přáteli nebo vás bezdůvodně obviňuje z nevěry, pak je nejvyšší čas ze vztahu odejít,“ říká psychoterapeutka Cat Blakeová.

Nikdy byste neměla riskovat své vlastní štěstí a bezpečí, a to ani v momentě, kdy daného člověka doopravdy milujete.

Reklama

Související témata:

Související články

Má monogamie smysl, pokud je vynucená?

Věrnost v partnerských svazcích, tedy k jednomu sexuálnímu partnerovi, nepatří k nejsilnějším vlastnostem člověka. Aby ne, když v něm není monogamie...

Jak dostat svou žárlivost pod kontrolu

„Kdo nežárlí, ten nemiluje,” zní ve vaší hlavě, zatímco tropíte žárlivou scénu. I když je žárlivost součástí mezilidských vztahů, občas nám pěkně přeroste přes...

Výběr článků

Načítám