Hlavní obsah

Závazky, bez nichž se neobejde žádný zdravý vztah

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte-li po harmonickém vztahu, ve kterém se budete cítit šťastní a spokojení, pak je nutné si hned na začátku uvědomit čtyři základní pilíře nebo také závazky vztahu, které v něm utvářejí porozumění a zároveň předcházejí nejrůznějším krizím a nepříjemnostem.

Foto: Profimedia.cz

Ve zdravém vztahu je jedním z pilířů i vzájemná empatie.

Článek

1. Exkluzivita a monogamie

Závazný vztah je obvykle vnímán jako monogamní, vše ale závisí na dohodě partnerů. Vždy je tedy dobré si dopředu jasně říci, co si pod pojmem monogamie dotyčný představuje. Zda ji vnímá jen jako sexuální závazek či také emoční, případně zda do ní zahrnuje i přátele opačného pohlaví, porno či čas strávený s ex-partnery.

Někteří jedinci do závazných vztahů zahrnují i tzv. otevřené vztahy, kdy druhému partnerovi od začátku neslibují sexuální monogamii. Partneři si tak tolerují sex s dalšími lidmi, přičemž jej nepovažují za nevěru.

Domluvit se na takových vztazích ale není vůbec jednoduché, dost často se stává, že předem stanovená pravidla jsou dvojsmyslná a každý s partnerů si je vykládá trochu jinak, z čehož vznikají nejrůznější nedorozumění.

„Pokud už se s partnerem domlouváte na jakémkoliv závazném svazku, pak si vždy vše řádně promyslete. Nicméně nikdy nespoléhejte na to, že vše bude přesně tak, jak si stanovíte. Postupem času se vztah vyvíjí a mohou se objevit věci, které na začátku nebyly patrné a které mohou daná pravidla měnit. Konkrétní detaily tak dotvářejte časem,” doporučuje na svém blogu psycholožka Perrin Elishaová.

2. Přednost vztahu

Důležitým pilířem vztahu je i utváření bezpečných pout, díky kterým se partneři cítí dobře a jsou chráněni před vnějším okolím. Aby to dobře fungovalo, je důležité na vztah pohlížet jako na jednu z nejdůležitějších věcí v životě a přistupovat tak k němu.

Ne každý si totiž uvědomuje, že o vztah je zapotřebí pečovat, a pokud se tak neděje, mohou trpět i ostatní oblasti života.

Na vztah by také mělo být pohlíženo jako na jádro sociálního kruhu, kde veškerá důležitá rozhodnutí a plány partneři utvářejí společně a až pak přihlížejí k okolnímu světu.

3. Implicitní dohoda o vzájemném porozumění

Ve zdravém vztahu je jedním z pilířů i vzájemná empatie. Ta se ale neobejde bez důvěry, a tedy vzájemného porozumění, že oba z vás dělají maximum pro to, aby se druhý cítil dobře. A to bez potřeby získat nadvládu nad druhým či vnucování vlastní pravdy.

Tento závazek je velmi důležitý při řešení problémů v budoucnosti, protože problémy prostě ke vztahům patří a je důležité, aby se partneři při jejich řešení byli schopni domluvit a aby to oběma dávalo smysl.

4. Upřímnost

Poctivost, nebo chcete-li upřímnost, je základ, na kterém je budována důvěra, a ta je zase základem, na němž závisí všechny ostatní pilíře vztahu. Být v čestném vztahu znamená být v prostoru, kde se cítíme pochopeni a můžeme být sami sebou. Zároveň je to prostor, ve kterém lze spravedlivě bojovat, protože zde na člověka nečíhá žádné tajemství a vyhýbání se realitě.

Poctivost samozřejmě znamená, že říkáte pravdu, což mimo jiné znamená, že děláte to, co říkáte. To znamená, že sdílíte otevřeně své pocity a také chápete rozdíl mezi poctivostí a sarkasmem.

Reklama

Související témata:

Související články

I altruismus má své meze

Od žen se tak nějak očekává, že budou i obětavé, laskavé, více se starat o druhé, a dokonce i klást potřeby ostatních nad své vlastní. Altruismus jako takový...

Výběr článků

Načítám