Hlavní obsah

Důvody, proč neustále přitahujete nesprávné muže a jak to zvrátit

Novinky, das

Přitažlivost funguje jednoduše - co vysíláte do světa, to se vám vrací do života. Pokud ženy touží po vzrušujícím vztahu plném vášně a poblouznění, je zřejmé, že spíše upoutají pozornost muže s narcistickými sklony a dalšími patologiemi než muže hledající dlouhodobé harmonické vztahy. Stejně tak bude-li mít žena přílišné ochranitelské sklony, pak zřejmě bude neustále narážet na muže s nejrůznějšími problémy. Proč se tak děje a jak se z toho vymanit?

Foto: Profimedia.cz

Přitažlivost funguje jednoduše. Co vysíláte do světa, to se vám vrací do života.

Článek

Narážíte-li na neustále podobné vzorce mužů, je důležité nejprve zjistit, proč se tak děje, co vaše podvědomí vysílá, aniž byste si to sama uvědomila.

Podle psychoterapeutky Marni Feuermanové existují tři způsoby, jak zjistit, proč neustále opakujete stejné chyby.

1. Rodinná historie

Chcete-li se o sobě samých dozvědět něco více, zapátrejte ve své minulosti a zodpovězte si následující otázky.

  • Jaké bylo manželství vašich rodičů?
  • Měl či má některý z partnerů nějakou negativní vlastnost shodnou s vaším otcem či matkou?
  • Byl ve vašem životě někdo důsledný a spolehlivý?
  • Prožila jste v dětství nějakou formu zneužívání či chaotické chování?
  • Dostala jste jako dítě nějakou povinnost dospělých?

Zamyslete se také nad tím, jak volbu vašeho partnera ovlivňují rané vztahy a komunikační styly vaší rodiny.

2. Shodné prvky v randění a milostném životě

Napište si na papír všechny vztahy, které jste doposud měla. Zahrňte i ty, které byly krátké, ale intenzivní.

Ke každému vztahu napište vše, co považujete za důležité. Obecné rysy každého partnera, ale i jakým způsobem a proč daný vztah skončil. Vše poté následně porovnejte a sepište si velkým písmem všechny podobnosti, které uvidíte. Následně popřemýšlejte, o čem tyto podobnosti vypovídají.

3. Vlastní očekávání a chování

Jste příliš nervózní nebo nejistá? Máte sklony k chaosu a dramatičnosti? Nebo ráda navenek vystupujete jako oběť? Možná i díky tomu sabotujete potencionální zdravé vztahy.

Důležité je se také podívat na vlastní očekávání a uvědomit si, že žádný dokonalý partner jednoduše neexistuje a že i víra ve spřízněné duše může vést ke zklamání.

„Chyba může být i na vaší straně, a pokud budete ze všeho špatného obviňovat jen partnera, pak nikdy neporozumíte tomu, proč vaše vztahy končí neustále fiaskem,“ upozorňuje Marni Feuermanová.

Jak změnit zažité vzorce

Začátkem pro nápravu všech zažitých vzorců může být nahlédnutí do sebe samých. Podívejte se s námi na tři způsoby, jak nezdravé vzorce změnit a konečně potkat muže svého života.

1. Přistupujte k seznámení pozitivně, ale opatrně

Začněte pohlížet na seznamování jako na setkání s cizím člověkem a nic jiného od toho neočekávejte. Pokud to mezi vámi začne hned od začátku jiskřit, pak je to skvělé, ale stejně si nedávejte žádné větší naděje. Zda tomu tak skutečně bude, jednoduše ukáže čas.

Nic neurychlujte a vždy nejprve popřemýšlejte o tom, co je pro vás podstatné:

  • podobné hodnoty
  • životní cíle 
  • žádné zjevné červené vlajky 

Od začátku z těchto podstatných věcí neslevujte, vždy si je raději nejprve vyjasněte. Pokud se jedná opravdu o toho pravého, bude od začátku respektovat vaše tempo a možná i „zvláštní“ otázky.

2. Musíte si věřit, že si zasloužíte hezký vztah

Lidé inklinují k tomu, že se neustále v něčem utvrzují, ačkoliv to ve skutečnosti může být úplně jinak. Často se také podceňují a snižují svůj vlastní kredit. Čímž si velmi ubližují.

Pokud sami sebe ale budou neustále přesvědčovat, že nejsou hodní skutečné a velké lásky, pak je pravděpodobné, že se tak bude i dít. Tento vzorec chování je velmi nebezpečný a destruktivní a je ho zapotřebí okamžitě změnit.

„Musíte se naučit rozpoznávat pozitivní informace, které jste do této doby ignorovala, a až poté máte šanci věci skutečně měnit. Zprvu je tedy nejdůležitější dívat se jinak i na sebe samu a začít si konečně věřit,“ radí Feuermanová.

3. Zaměřte se na to, co lze měnit efektivně

Velmi důležité je si také uvědomit, že nemůžete měnit minulost, můžete se z ní ale poučit a díky tomu růst. Měnit tak můžete jen přítomnost a budoucnost a ke všemu tak i přistupovat.

Hledání nových řešení a vzorců vyžaduje vždy obrovské úsilí, bez něj v podstatě nic nefunguje. Náš mozek má ale bohužel tendence neustále se vracet do starých, zajetých kolejí. I proto se špatné návyky obtížně mění.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Na co si dát pozor při seznamování

Najít zajímavý protějšek není snadné. Běžným seznamovacím prostředkem je dnes internet. Sice nabízí mnoho možností, ale ne vždy jsou bezpečné. A pozor, i když...

Pravidla svádění očima žen a mužů

Toužíte-li se seznámit s protějškem svých snů a nechcete, aby vás hned na začátku odmítl, měli byste si osvojit pravidla svádění. Možná budete překvapeni, že...

Seznamky - kdo hledá, občas i najde

Bývalo to romantické a taky přirozené, když se budoucí partneři potkali na diskotéce, v práci nebo třeba při venčení psa. Jenže odvaha oslovit svůj protějšek...

Výběr článků

Načítám