Hlavní obsah

Chování partnera, které vás může dohnat k depresi

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina z nás od vztahu očekává bezpodmínečnou lásku provázenou pocity bezpečí a jistoty. Ne vždy se tak ale stává. Z velké zamilovanosti se může stát velké trápení, které může skončit až depresí. Podívejte se s námi, jaké chování partnera k tomu může napomoci.

Foto: Profimedia.cz

I vztah může jedince dohnat k depresi.

Článek

1. Když dává příliš najevo svou dominanci

Partnerství by mělo být založeno na rovnováze mezi partnery. Jakmile je jeden z nich dominantnější a druhým manipuluje, je samozřejmé, že se vedle něj z dlouhodobého hlediska ten druhý nebude cítit dobře. Nikdo nechce být po všech stránkách ovládán a podceňován.

2. Věčný kritik

Dlouhodobý pocit, ať uděláte, co uděláte, tak se druhému stejně nezalíbíte, dokáže srazit k zemi sebevědomí a sebejistotu každého. Kritika jednoduše není totéž jako zpětná vazba.

3. Neustále vám říká, co máte dělat

Pokud vám partner neustále diktuje, co máte a nemáte dělat, a zároveň vám dává neustále najevo, že bez něj byste nezvládla vůbec nic, pak vám to na sebevědomí příliš nedodá. Deprese přitom vznikají z pocitu nízkého sebevědomí a sebejistoty.

4. Snaží se vás ovládat

Jakmile vám muž začne určovat, jak nakládat s vaším časem, financemi či přáteli a nejbližšími, pocity štěstí vám to rozhodně nepřinese. Zvlášť když k tomu ještě přidá neustálé sekýrování za to, že věci nejsou podle jeho představ.

„Pamatujte, deprese je porucha moci. Pokud vám váš partner odejme moc činit jakékoliv vlastní rozhodnutí, či se alespoň podílet na společném rozhodování, je to nejrychlejší cesta k vyvolání deprese,” varuje na svém blogu psycholožka Susan Heitlerová.

5. Když váš muž musí mít vždy „pravdu”

Jakmile váš muž musí mít za každého okamžiku pravdu a není schopen přiznat své vlastní selhání či uznat názor druhého, nevěstí to nic dobrého. Život vedle takového muže není rozhodně jednoduchý ani šťastný.

6. Když partnera zajímá jen jeho vlastní cesta a cíl

Pokud ve vztahu nefungujete jako tým a vše se točí jen kolem plánů a cílů jednoho z partnerů, tak jen těžko dosáhnete jakékoliv životní harmonie. A nemusí jít jen o velké plány, ale například i o věci, jako co dnes bude k večeři, jak strávíme víkend.

7. Je-li partner v depresi

Deprese je nakažlivá. Pokud má jeden z partnerů tendenci na svět pohlížet tmavými brýlemi, je velmi těžké ho tak po čase také nevidět.

8. Když je muž neustále podrážděný

Každý má jistě důvod být jednou za čas podrážděný a nerudný, ale jakmile je to v podstatě permanentně, je pro okolí těžké to brát dlouhodobě s úsměvem na rtech.

9. Je-li partner urážlivý a vztahovačný

Jakmile okolo svého partnera musíte chodit po špičkách a být v neustálém stresu, aby se ho nějak osobně nedotkly věci, o kterých mluvíte či které děláte, pak to jen těžko dlouhodobě ustojíte.

A je otázkou, zda něco takového máte vůbec chtít ustát, protože takové chování je jednoduše neslučitelné s láskyplným vztahem.

10. Pokud se váš partner aktivně nepodílí na budování hezkého vztahu

Můžete mít doma sebehodnějšího muže, ale pokud vše kolem vašeho vztahu je jen na vás, z dlouhodobého hlediska šťastná stejně nikdy nebudete.

Partneři by se měli vzájemně podporovat, hýčkat, pomáhat si a radovat se ze společných aktivit. Pokud se ale bude snažit o to všechno jen jedna strana, pak ji místo radosti časem přepadne tíha, kterou si na svá bedra naložila.

Reklama

Související témata:

Související články

I altruismus má své meze

Od žen se tak nějak očekává, že budou i obětavé, laskavé, více se starat o druhé, a dokonce i klást potřeby ostatních nad své vlastní. Altruismus jako takový...

Výběr článků

Načítám