Hlavní obsah

Umět přijmout kompliment je důležité. Naučíme vás, jak na to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud nám někdo pochválí vzhled, povahu nebo dobře vykonanou práci, mělo by nás to potěšit. Vyvolat v nás dobrý pocit z nás samých je přece i záměr toho, kdo kompliment skládá. Tak proč se mnoho z nás cítí nepatřičně, když nás lidé chválí? Může to souviset s výchovou i nedostatkem sebevědomí.

Foto: Profimedia.cz

Komplimenty se nám vnitřně nejlépe přijímají, pokud se umíme pochválit sami. Jestliže v sobě ale máme mnoho negativních myšlenek o sobě samých, jde to spíš ztuha.

Článek

Stalo se vám to někdy? Kdosi vám řekne, jak vám to sluší, a vy místo úsměvu a poděkování zoufale spustíte, že to tedy „určitě“, protože jste se špatně vyspali, nedrží vám vlasy atd.

Nebo kolegovi pochválíte prezentaci, ale on se místo radosti chytne za hlavu a začne vám vykládat, jak tam zapomněl to a ono a jaký z toho má hrozný pocit…

„Mnozí z nás nevědí, jak přijmout kompliment, a neúmyslně urazí člověka, který je chválí,“ říká expertka na etiketu v byznysu Jacqueline Whitmoreová.

Překvapivě hodně lidí se cítí trapně, zadrhne se v řeči, poklonu odbydou, odmítnou, nebo dokonce shodí. Podle expertky má toto chování kořeny v dětství. „Máme být skromní, nikoliv namyšlení.“

Komplimenty – proč se jich bojíme a proč bychom je měli udílet častěji

Vztahy a sex

V dospělosti ale může neochota přijmout kompliment působit kontraproduktivně. Vždy je dobré myslet na to, proč nám kompliment někdo skládá.

Většinou má totiž dobrý záměr, chce nás potěšit nebo nám dát najevo, že jsme mu sympatičtí. Ale pokud nám lidé lichotí z vlezlosti nebo kvůli vedlejším úmyslům, obvykle to vycítíme.

Nejistota vs. skromnost

Neschopnost těšit se z chvály jiných může mít několik důvodů:

  • Nízké sebevědomí. Studie uveřejněná v roce 2016 v časopise Journal of Experimental Social Psychology ukazuje, že největší potíže přijmout kompliment mají lidé s nízkým sebevědomím. Ti, kteří na sebe nahlížejí převážně jako na soubor chyb a nedostatků, často nemají kapacitu pochopit, že je někdo jiný vidí v dobrém světle, váží si jejich schopností i povahových rysů a že všechny ty milé věci, co říká, myslí vážně. Pokud ale doufáte, že čím víc poklon nesebevědomému člověku uděláte, tím spíš ho zbavíte nejistoty, jste na omylu. Komplimenty totiž dle studie negativní pohled na sebe sama napravit nepomohou. Jestliže je skládá romantický partner, mohou dokonce poničit vztah. Chválený si myslí, že partner prostě lže, což narušuje důvěru. V takovém případě nám špatný pocit z pochval říká, že bychom se měli učit dívat sami na sebe laskavěji.
  • Nekoresponduje s tím, jak se vnímáte. I když se máte v podstatě rádi, některé komplimenty vám připadají tak trochu mimo mísu. Prostě nesedí do obrazu, který o sobě jako o člověku máte. Otázkou tedy je, jestli dotyčný myslí kompliment vážně, nebo si všiml určité kvality, kterou vy sami neregistrujete.
  • Strach z vysokých očekávání. Lidé s nízkým pocitem vlastní hodnoty si raději nekladou velké ambice. Pokud se jim něco povede, přičítají to spíš náhodě než svým schopnostem. Pochvaly, které naznačují, že se od nich očekává dobrý výkon, je dostávají pod tlak. Kvůli vysokým očekáváním se také může dostavit pocit úzkosti. Zvlášť když je člověk přesvědčen, že na jejich naplnění opravdu nemá.
  • Skromnost je na místě. Umět realisticky ohodnotit vlastní práci, vzhled nebo chování a být s nimi spokojen je jistě výhoda. Ovšem pokud na větu: To se ti opravdu povedlo, někdo odpoví: Díky, máš pravdu, zní to arogantně. Takže i zdravě sebevědomí lidé mohou mít potíže s reakcí na kompliment prostě proto, že nechtějí působit nadutě a nadřazeně.

Hlídejte si kritické hlasy

Komplimenty se nám vnitřně nejlépe přijímají, pokud se umíme pochválit sami. Jestliže v sobě ale máme mnoho negativních myšlenek o sobě samých, jde to spíš ztuha.

Psycholožka Aneta Langrová radí, jak v sobě hlasy negativní kritiky zmírnit. Klíčem je všímavost k tomu, co se ve vás děje.

„Zkuste se podívat, jestli je to opravdu opřeno o realitu a nejedná se spíše o negativní zkušenost z minulosti. O několik špatně, tvrdě a kriticky míněných poznámek, které nám od té doby zní v hlavě. Nejsou pochybnosti spojené s něčím, co už vůbec nemusí být pravdivé? Nezobecnili jste názor jednoho člověka, byť v minulosti důležitého, na všechny situace či druhé lidi?“ ptá se psycholožka s tím, že to mohou být i zvnitřněné hlasy našich spolužáků, kolegů, rodičů i jiných autorit, které jsme v životě potkali.

„Buďte k sobě laskaví, vlídní, vstřícní. Opečujte se, pochvalte se. Odpusťte si, pokud máte pocit, že jste něco pokazili. A jestliže je vnitřní kritik hodně důrazný, říkejte si slova chvály nahlas.“ Když se to naučíte, komplimenty ostatních vás už tolik nezaskočí.

Jak správně reagovat

Někdy je trapná chvilka při pochvale způsobena jen tím, že nevíme, jak adekvátně reagovat. Jde o to, abychom toho, kdo nám polichotil, na oplátku také potěšili pěknou reakcí.

Vždyť pokud někomu skládáme kompliment my, také čekáme pozitivní odezvu. Expertka na etiketu v byznysu Jacqueline Whitmoreová má několik praktických tipů.

  • Poděkujte. To je asi nejjednodušší. Prosté „Děkuji“ dá často nejlépe najevo, že si milých slov ceníme. Abychom nevypadali arogantně, je dobré mluvit i měkčím tónem hlasu a příjemnou řečí těla.
  • Pošlete pochvalu dál. To se týká hlavně pracovního prostředí. Třeba když přijmete pochvalu za celý váš tým. Poděkujte a řekněte, že kompliment samozřejmě vyřídíte všem členům, a také to udělejte. To potěší každého, zvlášť kolegy, kteří mají s přijímáním chvály stále potíže.
  • Buďte si vědomi svých nonverbálních projevů. Jakou máte řeč těla? Lidé vás neposuzují jen podle toho, co říkáte, vodítek mají víc. Vynechte zkřížené paže, sklopené oči mohou vyslat špatný signál a naznačovat nezájem. Lepší je naklonit se trochu dopředu, podívat se dané osobě do očí a usmát se. Tak přijmete kompliment mile a sebevědomě.
  • Nesklouzněte do bitvy komplimentů. Na: Odvedl jsi dobrou práci, nemusíte hned kontrovat: Děkuji, ale tvůj přínos byl daleko větší než můj. Shazujete tím sebe i pochvalu.
  • Předmět chvály nepopírejte ani neshazujte. Je to jedna z nejhorších věcí, kterou můžete udělat, a toho, kdo, vás chválí, se to dotkne. Nevhodné popření komplimentu je navíc jako polití studenou vodou. A pozor na falešnou skromnost – jestliže na pochvalu prezentace zmíněnou v úvodu odpovíte: Nemyslím, normálně bych to udělal daleko líp, působí to dost arogantně.
  • Nezpochybňujte a neurazte toho, kdo chválí. Vynechte slova jako: Nepřeháněj, když vám někdo od srdce řekne něco hezkého. Bude to působit jako zpochybnění jeho úsudku.
  • Nesnažte se z toho vyždímat, co se dá. Jsou i lidé z opačného spektra, kteří komplimenty naopak velice milují a nemají jich nikdy dost. Otázky typu: Proč si to myslíš? už nejsou na místě.

Proč jsou důležité

Komplimenty rozhodně nejsou jen pouhou zdvořilostní vsuvkou v rozhovoru. Může to tak samozřejmě být, ale většinou je jejich význam a dopad daleko hlubší.

  • Přinášejí radost. Při přijímání komplimentu se nám aktivuje stejná část mozku, jako když dostaneme peníze. Proč si tedy takového dopingu neužít?
  • Budují vědomí vlastní ceny. Chvála okolí je důležitá pro pocit vlastní hodnoty. Uvědomit si, že nás lidé dobře přijímají, je velmi důležité.
  • Jsme v dobré společnosti. Pochvaly také vylepšují vztahy. Za prvé ukazují, že ti, kdo chválí, jsou vůči nám vstřícní, což obrušuje hrany. Za druhé chování, které nám lidé chválí, máme tendenci opakovat. Prostě tak snáze víme, co se na nás druhým líbí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám