Hlavní obsah

Situace, kdy je podle odborníků lepší nevěru zatajit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste podvedla svého partnera, pak vás pravděpodobně tíží černé svědomí, pocit viny i nutkání se přiznat. I když platí, že pravda je vždy nejlepším řešením, podle odborníků existují dvě situace, kdy se vyplatí o nevěře pomlčet.

Foto: Profimedia.cz

Každý by se měl k nevěře postavit čelem.

Článek

V první řadě je důležité vysvětlit, že samotný koncept nevěry může pro každého člověka znamenat něco jiného. Nejčastěji si pod pojmem nevěra představíme fyzickou intimitu s někým, kdo není naším partnerem. Pravdou ale zůstává, že mnoho párů vnímá jako nevěru i sexting nebo flirtování s třetí osobou.

„Podvádění můžeme jednoduše vysvětlit jako čin, který je za hranicí partnerské smlouvy a narušuje důvěru ve vztahu,“ vysvětluje sexuální terapeut Jesse Kahn a dodává, že ve vztahu si musíme dávat pozor také na velmi nenápadnou finanční nevěru.

Vzhledem k tomu, že je definice nevěry velmi široká, vyplatí se, když si s partnerem na začátku vztahu určíte, co pro vás podvádění znamená. Jasně nastavené hranice totiž mohou ochránit váš vztah před nedorozuměním a nepochopením.

Pokud už ale k nevěře dojde, nezbývá nic jiného, než si s nastalou situací poradit. A s tím přichází nechvalně známá otázka: Přiznat, nebo nepřiznat partnerovi nevěru?

Kdy partnerovi říct pravdu?

Obecně platí, že bychom se nevěře měly postavit čelem. Údělem dospělého člověka je převzít zodpovědnost za své činy. A to i v případě, že byly podpořeny kapkou alkoholu nebo chvilkovým omámením.

„Váš partner si zaslouží vědět, že jste překročila nastavenou hranici. Následně je jenom na něm, zda se rozhodne ve vztahu pokračovat,“ míní Kahn a dodává, že byste s přiznáním neměla otálet.

Tři důvody, proč nevěrníka jen tak neodradíte od podvádění

Vztahy a sex

Vždy je důležité, aby se partner o nevěře dozvěděl od vás, nikoliv od někoho jiného. Nevěru byste partnerovi měla přiznat také z morálních důvodů, zejména tehdy, pokud jste se při nevěře nakazila sexuálně přenosnou nemocí.

Podle terapeuta Jor-Ela Caraballa je nezbytně nutné promluvit o nevěře také ve chvíli, kdy podvádění zásadním způsobem ovlivní váš stávající vztah. „Například, pokud jste během nevěry otěhotněla, pak nezbývá nic jiného než říct pravdu,“ udává příklad Caraballo pro Well and Good.

Podobná situace nastává také chvíli, kdy je do nevěry zapleten rodinný přítel nebo partnerův kamarád.

Nejčastější varovné signály, které odhalí nevěrného partnera

Vztahy a sex

Přiznat nevěru je stěžejní také pro vývoj vašeho vztahu. Pokud partnerovi řeknete pravdu, můžete společně identifikovat, proč k podvádění došlo, a následně pracovat na nápravě. To samozřejmě platí pouze ve chvíli, kdy partner bude o nápravu vztahu stát.

„Nevěra je nejčastěji důsledkem problému jednotlivce nebo daného vztahu,“ míní Jor-El Caraballo. A tak se vyplatí, když příčinu podvádění začnete hledat nejprve u sebe.

„Nebojte se požádat o pomoc psychoterapeuta nebo párového terapeuta, který vám s hledáním příčin pomůže,“ dodává Caraballo.

Kdy o nevěře mlčet?

Ano, rozhodně se vyplatí, když budete v partnerském vztahu upřímné a dokážete partnerovi nevěru přiznat. Přesto podle odborníků existují dvě situace, kdy můžete o nevěře pomlčet.

Za prvé jde o moment, kdy už je váš vztah na pokraji rozchodu. Tehdy se mnoho lidí uchýlí k nevěře, aby zjistili, zda doopravdy k současnému partnerovi necítí žádné romantické emoce.

Pokud je toto i váš případ a nevěrou jste si potvrdila, že rozchod je nutností, pak není nutné, abyste o ní mluvila nahlas. Leckdy totiž partner může nabýt dojmu, že k rozchodu došlo pouze kvůli nevěře, což ve skutečnosti není pravda.

„Ať už se rozhodnete jakkoliv, ujistěte se, že vaše volba bude pro současného partnera užitečná,“ apeluje terapeut.

Jak se jednou provždy zbavit strachu, že vás partner podvádí

Vztahy a sex

Podle Jor-Ela Caraballa je také na pováženou, zda partnerovi říct o nevěře, kterou můžeme označit za „jednorázovou“.

„Dokážu si představit, že pokud se doopravdy jednalo o jednorázovou nevěru, pak o ní partnerovi neřeknete,“ říká a dodává, že přesto byste si o nastalé situaci měla s někým promluvit.

„Po nevěře potřebujete prostor k tomu, abyste se dozvěděla, proč k ní došlo. A zároveň je důležité, aby se vám dostalo upřímné podpory,“ vysvětluje.

Ať už se rozhodnete nevěru odhalit, nebo o ní budete zarytě mlčet, pamatujte, že rozhodnutí je čistě na vás. „Pokud jde o sdílení nevěry s partnerem, pak neexistují žádná pevná pravidla,“ zdůrazňuje terapeut. Nakonec tedy vždycky záleží na vás a vašem pocitu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se vypořádat s nevěrou

Smutek, pláč, lítost, ale i zloba a rozhořčení. To všechno jsou emoce, které jdou ruku v ruce se situací, kdy zjistíte, že vás milovaná polovička podvedla....

Výběr článků

Načítám