Hlavní obsah

Není nevěra jako nevěra. Existuje pět typů podvádění

Novinky, Eliška Fischerová

Pro někoho jsou nepřípustné flirtující zprávy, jiný netoleruje sexuální styk. Vnímání nevěry je velmi subjektivní, a především záleží na každém páru, jaké si zvolí hranice. Přesto podle odborníků existuje pět typů nevěry, se kterými se v životě můžeme setkat.

Foto: Profimedia.cz

Fyzická nevěra

Článek

Zkuste se zeptat deseti lidí, co pro ně znamená nevěra, a pravděpodobně získáte deset rozdílných odpovědí. „Nevěra je šedá oblast, neboť každý člověk má jiné hranice a jiné představy o romantickém vztahu,“ říká doktorka Dana Weiserová.

Pravdou ale zůstává, že pro všechny typy nevěry jsou příznačné tři prvky – tajemství, emocionální angažovanost a sexuální alchymie. Následně záleží jenom na tom, jaký prvek v mimopartnerském vztahu převažuje.

Fyzická nevěra

Když se řekne podvádění, většina lidí si představí právě fyzickou nevěru, která je založená na tajemství a sexuální alchymii. „Obvykle za fyzickou nevěru považujeme jakýkoliv druh doteku, líbání nebo sexuálního chování s osobou, která není vaším výlučným partnerem,“ popisuje doktorka Dana Weiserová.

Osm náznaků, že vás muž podvádí

Vztahy a sex

Pravdou zůstává, že k fyzické nevěře může docházet i ve vztazích, které nejsou výhradně monogamní. „Mnoho lidí předpokládá, že v nemonogamním vztahu nevěra neexistuje, ale samozřejmě to tak není. Některé páry si dopředu řeknou, že nevěra je akceptovatelná pouze v případě, že půjde o člověka, kterého oba dva znají,“ říká vztahový terapeut Matt Lundquist.

Ať už k fyzické nevěře máte jakýkoliv postoj, rozhodně je dobré, abyste o tomto tématu s partnerem hovořila.

Emoční nevěra

Pro mnoho partnerů je emoční nevěra mnohem bolestivější než fyzické podvádění. To je dáno tím, že emoční nevěra staví na hlubokých citech a zamilovanosti k jinému člověku.

„Může jít o sympatie, lásku nebo chování romantických citů k osobě, která není vaším exkluzivním partnerem,“ vysvětluje Weiserová pro Woman`s Health.

Stejně jako je důležité diskutovat o limitech ohledně toho, jaké sexuální chování je mimo váš vztah povoleno, měli byste diskutovat také o emočních vazbách k dalším lidem. „Mít blízký vztah s někým, koho váš partner nezná, může být velký problém,“ říká vztahový terapeut.

Podle odborníků není nic špatného na tom, když máte důvěrné vztahy s jinými lidmi, než je váš partner. Problém přichází v momentě, kdy tyto city chováte za zády vašeho partnera, neboť víte, že by mu pravda ublížila. V takovém případě hovoříme o emoční nevěře, která může mít pro váš vztah fatální důsledky.

Nenápadná a plíživá. Odhalte emocionální nevěru včas

Vztahy a sex

Snění a fantazírování

V tomto ohledu nejde o klasickou nevěru, ale rozhodně byste tento typ nevěry neměla podceňovat. Fantazírování a snění o někom jiném totiž může značit, že v současném vztahu nejste spokojená.

„Sexuální fantazie vstupují na území nevěry ve chvíli, kdy vedou k nebezpečnému nebo nepoctivému chování,“ tvrdí Matt Lundquist.

Pokud například sníte o bisexuálním vztahu a během sexu s partnerem si vybavujete zajímavou dívku, kterou jste potkala v tramvaji, pak rozhodně nejde o zdravé snění.

Finanční nevěra

Na první pohled by se mohlo zdát, že finanční nevěra nebolí, neláme srdce, a především nemůže zničit vztah. Opak je ale pravdou, neboť i finanční nevěra může způsobit rozchod nebo dlouhodobý problém ve vztahu.

„Neinformování partnera o finančních záležitostech nebo rozhodnutích, která se dotýkají obou stran, jsou určitým typem nevěry,“ říká Lundquist.

Není žádoucí, abyste kontrolovala finanční výdaje svého partnera, přesto je dobré mít přehled, zda vaše společné peníze nemizí někam, kam nechcete.

Odlišný postoj k financím může mít na vztah stejné dopady jako nevěra

Vztahy a sex

Nevěra na sociálních sítích

„Nevěra prostřednictvím sociálních sítí nebo zprostředkovaná sociálními sítěmi je čím dál tím častější,“ říká doktorka Weiserová.

Tento typ nevěry má povětšině dvě podoby. V první řadě může být čistě sexuální a dotýká se třetí osoby. Konkrétně jde třeba o moment, kdy si váš partner píše s neznámou dívkou na Instagramu, případně je aktivní na online seznamce.

Za druhou formu nevěry na sociálních sítích považujeme moment, kdy partner dává přednost sociálním sítím před partnerkou. „Pokud společně trávíte čas a váš partner je neustále přilepený k obrazovce chytrého telefonu, pak to naznačuje, že má hlubší vztah s aplikacemi než s vámi,“ upozorňuje Lundquist.

Reklama

Související témata:

Související články

Co ovlivňuje naše sklony k promiskuitě

„Vyspala jsem se s asi čtyřiceti chlapy, než jsem našla toho pravého,“ tvrdila třicetiletá Marcela na jednom z ženských webů. Jako kdyby chtěla naplnit motto...

Když milujete víc lidí najednou

„Dopiju pivo a musím jít, jinak by se mnou moje ženy zas dva dny nemluvily.“ Takhle nějak by mohl zareagovat v restauraci vyznavač životního stylu, kterému se...

Výběr článků

Načítám