Hlavní obsah

Texting aneb Když textové zprávy zavání nevěrou

Novinky, Eliška Fischerová

Už dávno neplatí, že flirtovat můžeme jenom z očí do očí. Naopak, rozmach chytrých mobilních telefonů a sociálních sítí způsobil, že čím dál tím více zadaných lidí rozesílá peprné či flirtující zprávy. Fenomén, kterému se přezdívá texting, bruslí na tenké hraně emoční nevěry, a tudíž se stává strašákem mnoha párů.

Foto: Profimedia.cz

Posílání flirtujících zpráv ještě není důkazem emoční nevěry

Článek

Ať chceme nebo ne, moderní technologie změnily přístup k lásce a randění. Namísto seznamování v baru dáváme přednost seznamovacím aplikacím, s partnerem během dne komunikuje výhradně prostřednictvím zpráv a přes telefon dokonce zažíváme i sex. Není tedy divu, že mobilní telefony promlouvají i do způsobu nevěry.

Zatímco v letech minulých jsme nevěru definovali především fyzickým spojením, aktuálně může probíhat i méně nápadnou formou, například prostřednictvím mobilních zpráv.

Texting je v současné době na vzestupu, a tak je jenom na vás, jaký postoj k tomuto fenoménu zaujmete. Ať už občas pošlete kolegovi jemně flirtující zprávu, nebo máte podezření, že textingu propadl váš partner, měla byste se podle odbornice na vztahy Susan J. Elliottové zamyslet nad následujícími třemi body.

Usmiřovací sex: Dobrý, nebo špatný nápad

Vztahy a sex

1. Nedělejte to, co nechcete, aby dělal váš partner

Možná jste kamarádovi poslala více flirtujících emotikonů, než je zdrávo. Možná si večer s kolegou posíláte peprnější zprávy. I když tomuto chování nepřikládáte sebevětší důležitost, měla byste si uvědomit hranice, které by zadaný člověk neměl překročit.

„Pokud posíláte zprávy, které nechcete, aby si za žádných okolností přečetl partner, pak se pravděpodobně jedná o texting,“ říká Susan J. Elliottové pro Brides.

Vážnost situace naznačuje také fakt, zda byste podobné chování tolerovala svému partnerovi. Stejně tak zkuste celou situaci otočit a říct si, jak by vám bylo, když byste podobný typ zpráv objevila u partnera. „Nejúspěšnější páry se řídí pravidlem: nedělejte to, co nechcete, aby dělal váš partner,“ dodává odbornice na vztahy.

Čtyři rady, jak se stát lepším partnerem i milencem

Vztahy a sex

2. Zábava, nebo emoční nevěra?

Největší problém textingu jsou již zmiňované hranice nevěry. Zatímco políbení jiného muže je jasnou fyzickou nevěrou, posílání flirtujících zpráv ještě není důkazem emoční nevěry. V tomto ohledu je důležité začít sama u sebe a ujasnit si, co od daných zpráv očekáváte.

Pokud nad dotyčným mužem nepřemýšlíte a jenom chcete být milá, případně vám dopisování přijde zábavné, pak pravděpodobně o emoční nevěře nemůže být řeč. Naopak žena, která o muži na druhé straně telefonu neustále přemýšlí, má tu čest s emoční nevěrou.

„Domnívám se, že emoční nevěra často začíná okamžikem, kdy původní vztah ztratil vášeň. Partneři začali fungovat na autopilota, mají minimum sexu, neustále se trápí nebo kritizují a jenom zřídka zažívají příjemné chvíle,“ míní psycholožka Diana Kirschnerová a dodává, že tyto situace jsou živnou půdou pro texting.

Proč posíláme nahé fotky? Důvody se liší podle pohlaví

Vztahy a sex

„Následně se jeden z partnerů může začít svěřovat kolegovi či kolegyni, nebo si najít důvěrného přítele na sociálních sítích,“ říká Kirschnerová. Je však důležité myslet na to, že investovat čas, energii a emoce do někoho, kdo není vaším legitimním partnerem, pokaždé směřuje právě k emoční, a následně fyzické nevěře.

3. Bez hranic to nepůjde

Říkáte si, že jedna flirtující zpráva s kolegou ještě žádný vztah nepoložila? Pokud v textingu nevidíte strašáka, pak by podobný přístup měl razit také váš partner. I v tomto ohledu totiž platí, že byste měli mít jasně stanovené hranice, které oba budete respektovat.

„Hned na začátku vztahu si partneři musí vyjasnit, co je a co není ve vztahu přijatelné. To samozřejmě platí i o nevěře, kterou si každý člověk definuje po svém,“ tvrdí psycholožka. Pokud je váš postoj k textingu odlišný, vyplatí se, když s partnerem najedete kompromis, který povede k oboustranné spokojenosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Co ovlivňuje naše sklony k promiskuitě

„Vyspala jsem se s asi čtyřiceti chlapy, než jsem našla toho pravého,“ tvrdila třicetiletá Marcela na jednom z ženských webů. Jako kdyby chtěla naplnit motto...

Výběr článků

Načítám