Hlavní obsah

Tři důvody, proč nevěrníka jen tak neodradíte od podvádění

Nevěru do vztahu si asi jen tak dobrovolně nepustíte. Někdy se ale můžete snažit sebevíc, a i tak jí nezabráníte. Stejně tak tomu, aby se nevěrník znovu „spustil“. Co za tím stojí, a proč některé věci u některých lidí nelze změnit?

Foto: Profimedia.cz

Nevěru lze někdy odpustit, ale ani to nezaručí, že se nebude opakovat.

Článek

Jakkoli je nevěra emočně zraňující, najdou se lidé, kteří ji dokážou odpustit. A tajně doufají, že partnerovo uklouznutí už se víckrát nezopakuje. Možná ano, možná ne.

Vztahová poradkyně C. Mellie Smithová v tom má jasno – může se nevěrník změnit? Ne. Čím dříve si podvádění jedinci uvědomí, že takové chování nemohou ovlivnit ani změnit, o to více zármutku si ušetří.

Psychologie podvodníka

I když je každý nevěrník (ženy nevyjímaje) jiný, často i tak sdílejí určitou konstelaci osobnostních rysů, které je směřují k jejich následnému chování. Proto je podle poradkyně vhodné mít na paměti, že pokud podobné rysy dotyčný bude mít, tak ani ten nejlepší manžel či manželka na světě nedokážou jeho činy změnit.

Kdy přiznat partnerovi nevěru

Vztahy a sex

Jednou z vlastností, kterou u nevěrníků často najdete, je jakýsi pocit nárokování. Mnoho nevěrníků jednoduše věří tomu, že potřebují, nebo si dokonce zaslouží mít víc než jednoho sexuálního partnera. Odkud toto přesvědčení pochází, záleží čistě na každém člověku. Často v něm ale bývá tak hluboce zakořeněno, že si to ani sám neuvědomuje. Jen se podle toho chová.

Další společnou vlastností nevěrníků je tendence hledat vnější řešení svých problémů. Ať už jde o potíže v práci, finanční, nebo i v manželství, často hledají něco, kam by mohli uniknout a co by zmírnilo jejich úzkost a bolest. A to nabízí mnohým právě nevěra.

Nejčastější varovné signály, které odhalí nevěrného partnera

Vztahy a sex

Jak Smithová podotýká, jde o velmi zjednodušený pohled na jinak velmi složitou situaci, ale i tak to alespoň částečně vysvětluje, proč často nelze ovládat chování někoho, kdo podvádí. A uvádí i tři základní vysvětlení.

Nemáte kontrolu nad tím, kým je v nitru váš manžel/manželka

„Bez ohledu na to, jak úžasní jste, váš protějšek se vyvíjel už dlouho předtím, než jste se vůbec potkali. Byl ovlivněn a formován světem, do kterého jste vy nepatřili. Možná si jeho rodiče nebyli věrní a dotyčný si tak nějak vzal za své, že nevěra je přijatelná. Možná už sám zažil nevěru nebo má v sobě jiné zakořeněné problémy se závazky,“ popisuje pro Yourtango jeden z důvodů Smithová.

Nemůžete ovládat jeho/její okolí

Je logické, že nemůžete být se svou manželkou či manželem každou minutu vašeho vztahu. I v manželství má každý svůj život, který v určité části nezahrnuje vaši osobu.

Není nevěra jako nevěra. Existuje pět typů podvádění

Vztahy a sex

A právě v těchto okamžicích manžel či manželka potkávají lidi a zažívají situace, se kterými vy nic nenaděláte.

Možná partner/partnerka trpí závislostí na sexu

Dalším z důvodů může být i neovladatelné nutkání podvádět, a to čistě ve spojitosti se sexem. I když to zní jako chatrná výmluva, pravdou je, že závislost na sexu je legitimní porucha, kterou může léčit pouze odborník. Laik s ní nic nenadělá.

Nevěra ženatých mužů aneb Proč se kvůli milence málokdy rozvedou

Vztahy a sex

„Pokud se obáváte, že váš protějšek může trpět závislostí na sexu, udělejte si nejprve raději malý průzkum, než vyhrknete nahlas své podezření,“ radí poradkyně.

„Ať už je v chování nevěrníků zakořeněno cokoli, to, že jsou nevěrní, není nikdy vaše vina, je to jejich rozhodnutí. A i když je to chabá útěcha, i ta může pomoci v uzdravení takto bolestivé zrady,“ dodává na závěr.

Reklama

Související témata:

Související články

Práce z domova zahýbala s nevěrami

Většina firem přechází kvůli koronavirové pandemii na práci z domova. Možnost seznámení v práci tak klesá a s ní i potencionální možnost nevěry. Znamená home...

Výběr článků

Načítám