Hlavní obsah

Šest typů partnerských vztahů a jejich vliv na náš život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezilidské vztahy jsou nedílnou součástí života. Některé vztahy jsou blízké až intimní, jiné vzdálené a odměřené. Neměly bychom ale zapomínat, že také romantické vztahy vykazují mnoho podob, které zásadním či méně zásadním způsobem ovlivňují naši psychickou pohodu. A o jakých typech romantických vztahů je řeč?

Foto: Profimedia.cz

I romantické vztahy vykazují mnoho podob.

Článek

Možná jste sama zažila vztah, ve kterém se partner choval toxicky, možná za sebou máte ryze romantické vztahy.

Ať tak či onak, v každém případě se vyplatí, když má člověk přehled o typech partnerských vztahů, které mohou mezi mužem a ženou vzniknout. Jedině tak lze předejít nepříjemnostem, zklamání nebo velké bolesti.

1. Platonické vztahy

Máte ve svém okolí někoho, koho máte bezmezně ráda, a přesto mezi vámi nikdy nedošlo k fyzickému styku ani políbení? Je velmi pravděpodobné, že s tímto člověkem prožíváte platonický vztah, pro který je charakteristická blízkost, porozumění, respekt, podpora a vzájemná péče.

„Platonické vztahy jsou ty, které zahrnují blízkost a přátelství bez sexu. Někdy se platonické vztahy mohou v průběhu času změnit a přejít do romantického nebo sexuálního vztahu,“ říká učitelka psychologie Kendra Cherryová.

Nenápadné návyky, které sabotují váš vztah

Zdraví

Výzkum zveřejněný v Monitor on Psychology dokonce uvádí, že platonické vztahy mají pozitivní vliv na naše zdraví. Podle výzkumníků totiž snižují riziko deprese a úzkosti, a zároveň podporují imunitní systém.

2. Romantické vztahy

S romantickým vztahem má zkušenost většina z nás. Podle psychologa Roberta Sternberga se romantický vztah skládá ze tří důležitých složek, tedy vášně, intimity a závazku. Romantická láska je následně kombinací vášně a intimity.

Nutno dodat, že romantické vztahy se v průběhu času mění. Na začátku vztahu, v období zamilovanosti, mozek uvolňuje specifické neurotransmitery jako dopamin, oxytocin a serotonin. Díky těmto chemickým látkám člověk cítí silný příval euforie.

Bohužel, nic netrvá věčně, a tak tyto pocity postupem času slábnou. Na druhou stranu ale romantický vztah dozrává a partneři rozvíjejí hlubší emocionální soudržnost.

3. Spoluzávislé vztahy

Nevyvážený, disfunkční typ vztahu, ve kterém je partner emocionálně, fyzicky nebo psychicky závislý na druhé osobě. „Spoluzávislé vztahy jsou konstruovány společně. Zatímco jeden partner se vžije do role ‚potřebného‘, druhý se cítí komfortně v pozici ‚pečovatele‘,“ míní Kendra Cherryová pro Very Well Mind.

Proč zůstáváte s někým, kdo vás nemiluje

Vztahy a sex

Nutno dodat, že spoluzávislé vztahy mají mnoho podob. Někdy můžete mít pocit, že partnera musíte kvůli každému činu žádat o povolení. Jindy se vyhýbáte případným konfliktům, neboť se partnera bojíte. Ať tak či onak, spoluzávislé vztahy nevěstí nic dobrého. Pokud tedy zjistíte, že v takovém vztahu žijete, raději z něho co nejdříve odejděte.

4. Příležitostné vztahy

Není příležitostný vztah jako příležitostný vztah. Podle odborníků na sebe příležitostný vztah může vzít podobu kamarádství s výhodami, nezávazného sexu na jednu noc nebo dlouhodobého nezávazného sexu.

V každém případě platí, že příležitostné vztahy jsou zvláště oblíbené mezi mladými dospělými. Pokud do příležitostného vztahu vstupují lidé se stejným očekáváním, pak podle studie s názvem „A metasynthesis of qualitative studies on casual sexual relationships and experiences” může tento typ vztahu vykazovat hned několik pozitiv.

Příležitostný vztah dokáže uspokojit potřebu sexu, intimity, a zároveň nevyžaduje závazek k druhé osobě.

5. Otevřené vztahy

Otevřené vztahy se mohou odehrávat v jakémkoli typu romantického vztahu, ať už jde o příležitostný vztah nebo manželství. Pokud bychom měli otevřený vztah definovat, pak jde o nemonogamní vztah, ve kterém partneři mají sex či vztah se třetí osobou.

Rozdíly mezi polyamorií, otevřeným vztahem či swingingem

Vztahy a sex

S otevřeným vztahem musí partneři souhlasit, a především je důležité, aby si v jeho počátcích stanovili jasná pravidla „hry“. Leckdy totiž může do otevřeného vztahu promluvit žárlivost nebo emocionální bolest.

6. Toxické vztahy

V neposlední řadě se můžeme setkat také s toxickými vztahy, pro které je charakteristické, že jeden z partnerů vykazuje pasivně-agresivní chování, nepodporuje svého partnera, neustále ho kontroluje, žárlí, špatně komunikuje či se uchyluje k tzv. gaslightingu.

Nutno dodat, že toxické chování nemusí vznikat záměrně. V některých případech je způsobeno špatnými komunikačními návyky nebo „odkoukaným“ chováním od rodičů. Přesto platí, že toxické vztahy jsou stresující a škodlivé, což se dříve nebo později může projevit na vašem zdravotním stavu. Navíc pocit izolace a nepochopení vede k osamělosti.

Gaslighting - nebezpečná forma manipulace

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám