Hlavní obsah

Recept na šťastný vztah? Poznejte svůj jazyk omluvy

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí se domnívá, že stačí poznat svůj a partnerův jazyk lásky, a následně bude vztah zalitý sluncem a blahem. Pravdou ale zůstává, že stejně tak důležitý je i jazyk omluvy. Každý člověk totiž vyjadřuje omluvu jinak, a tak je pro vztah zcela zásadní, abychom včas rozklíčovali, jakým jazykem omluvy hovoří náš partner.

Foto: Profimedia.cz

Omluva je samotným srdcem nápravy problému.

Článek

Konflikty, drobné hádky i slovní přestřelky. Jenom těžko bychom našli vztah, ve kterém se partneři čas od času nepohádají. Podle psychologů není u většiny párů hlavním problémem právě hádka, nýbrž následný způsob omluvy.

„Dle mého názoru je omluva samotným srdcem nápravy problému. Můžeme najít hned několik stylů omluv, které mohou zahrnovat silné projevy emocí či fyzickou náklonnost,“ vysvětluje psycholog Louis Laves-Webb.

Poprvé se na jazyky omluvy zaměřil doktor Gary Chapman v knize The Five Languages of Apology, kde popsal, že lidé mají různé preference ohledně toho, jak vyjadřovat a přijímat omluvu. Nutno podotknout, že váš osobitý jazyk omluvy vzniká už v dětství.

„Když jsme děti, učíme se různé způsoby, jak vyjadřovat lítost nebo omluvu,“ dodává terapeutka Gretta Dulebaová pro Woman‘s Health.

Poznejte svůj jazyk omluvy

Ať už jste momentálně singles, nebo žijete v dlouhodobém vztahu, rozhodně se vyplatí, když poznáte svůj jazyk omluvy.

„Díky znalosti osobního stylu omluvy můžete kreativnějším způsobem řešit konflikt, změnit nežádoucí chování, a především posílit vztah s partnerem,“ říká Laves-Webb.

Upřímná omluva dokáže předejít mnohým nedorozuměním. Neovládá ji ale každý

Vztahy a sex

Stejně tak není od věci, když zjistíte, jaký jazyk omluvy používá váš partner. Možná vás překvapí, že se jeho styl omluvy zcela liší od vašeho. Následně není divu, že atmosféra po hádce je hustá a častokrát velmi nepříjemná.

Pokud chcete zjistit, jaký jazyk omluvy používáte, pak si v první řadě vzpomeňte na poslední hádky s partnerem. Zkuste si v hlavě přehrát, jak konflikt probíhal, a především si vybavte moment po hádce. Následně svůj způsob omluvy porovnejte se čtyřmi typy omluvného jazyka, které jsou podle Louise Laves-Webba nejčastější.

Jazyk omluvy: mluvení

Patříte k lidem, kteří se po hádce horečně omlouvají, rozebírají uplynulý konflikt a nahlas přemítají, proč vůbec k hádce došlo? Pak pravděpodobně používáte jazyk omluvy, který je založený na mluvení. Stejně tak je pro vás důležité, aby i partner hovořil slovy a nastínil svůj pohled na věc.

Pokud váš partner nepoužívá stejný jazyk omluvy, cítíte se nejistě a neustále toužíte po slovním ujištění, že je krizová situace zažehnána a oba budete na nápravě vztahu pracovat. „Jednoduše řečeno vám záleží na slovech,“ dodává psycholog Louis Laves-Webb.

Za co se ženy nejvíce omlouvají

Vztahy a sex

Jazyk omluvy: psaní

I v dnešním zrychleném světě se najdou lidé, kteří svou omluvu nejraději vyjadřují skrze papír a tužku. V takový moment je jejich jazykem omluvy psaní, při kterém mohou vypsat všechny své myšlenky, a zároveň svou omluvu mohou promyslet do posledního písmenka.

Díky tomu se vyhnou impulzivním omluvám, které leckdy nejsou zcela upřímné. Naopak, co je psáno, to je dáno, a tak se nemusíte bát, že by napsaná omluva byla podřadnější než omluva z očí do očí.

Jazyk omluvy: čin

Podle Louise Laves-Webba je dalším jazykem omluvy tzv. čin. V takový moment lidé zacházejí s omluvou jako se slovesem, a tak dělají všechno proto, aby dotyčnému omluvu projevili a ukázali, že hádky doopravdy litují.

Typické je například to, že namísto sáhodlouhé slovní omluvy přijdou domů s velkou kyticí růží nebo připraví pro svého partnera romantickou večeři při svíčkách.

Jazyk omluvy: fyzická náklonnost

Omluvu lze vyjádřit také objetím, polibkem nebo fyzickým spojením. To moc dobře ví i lidé, jejichž jazyk omluvy stojí na fyzické náklonnosti.

„Když se fyzická blízkost spojí s upřímnou omluvou, může jít o ideální způsob, jak partnerovi ukázat, že uznáváte chybu a stojíte o nápravu,“ říká psycholog Louis Laves-Webb. V tomto ohledu je ale důležité, aby partner o fyzickou náklonnost těsně po hádce vůbec stál.

Reklama

Související témata:

Související články

Dopřejte vztahu jarní očistu

S příchodem jara řada lidí dopřává svému tělu očistu v podobě různých detoxikačních kúr. Stejně tak je častý jarní úklid domácnosti po zimě. Podobným „úklidem”...

Výběr článků

Načítám