Hlavní obsah

Jednostranná láska aneb Jak se vypořádat s neopětovanou zamilovaností

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny si přejeme, abychom se zamilovaly do partnera, který opětuje naše city, vzali se a žili spolu šťastně až do smrti. Bohužel, život není pohádka, a tak se musíme smířit s tím, že občas narazíme na člověka, který naši lásku odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Je jedno, jestli jste se zamilovala do ženatého kolegy, nebo pokukujete po dlouholetém kamarádovi, který ve vás vidí pouhou „kamarádku“. V obou případech platí, že vás jednostranná láska ubíjí, a především vás staví do slepé uličky.

I když si možná myslíte, že se do konce života budete nastalou situací trápit, odborníci radí, abyste nepropadala panice. Existuje nejméně pět způsobů, díky kterým neopětovnou lásku bez velké újmy překonáte.

Pracujte se svými pocity

Ať už jste stále zamilovaná do svého bývalého partnera, tlačíte na někoho, kdo vydává nejasné signály, nebo vás dotyčný odmítá, důležité je, abyste se zastavila a zpracovala své pocity.

Možná zjistíte, že jde jenom o platonické pobláznění, možná vám dojde, že vehementně toužíte po lásce, protože se bojíte samoty.

Láska vs. chtíč: Zjistěte, co ve vašem vztahu převládá

Vztahy a sex

I když to není jednoduché, podívejte se na celou situaci s odstupem a snažte se určit, jaké city k dotyčnému doopravdy chováte.

Třeba vás překvapí, že ve skutečnosti byste s daným člověkem žít nechtěla, nebo vás tento pohled utvrdí v tom, že jste až po uši zamilovaná.

Zaměřte se na sebe

Kdy naposledy jste si udělala radost? Pokud v posledních týdnech věnujete veškerou energii člověku, který neopětuje vaši lásku, pak je nejvyšší čas na změnu.

Obzvláště to platí ve chvíli, kdy za sebou máte náročný rozchod a stále ke svému bývalému partnerovi cítíte silné emoce.

Co se musí stát, aby se do sebe lidé zamilovali

Vztahy a sex

„Důvodem, proč jsou některé rozchody tak bolestivé, je to, že většina věcí a vzpomínek vám připomíná expartnera. Jediným způsobem, jak to změnit, je záměrně vytvářet zážitky nové, díky kterým staré vzpomínky ustoupí,“ vysvětluje klinická psycholožka Chloe Carmichaelová pro Brides.

Soustřeďte se na své osobní štěstí, duševní zdraví a fyzickou pohodu. Stejně tak se nebojte vyzkoušet něco nového. Je jedno, jestli začnete běhat, nebo se přihlásíte na online výuku francouzského jazyka, podstatné je pouze to, že do svého života pozvete nové aktivity a zážitky.

Udělejte si čas na přátele a na rodinu

Neopětovaná láska může pěkně zamávat s lidskou psychikou. Pokud prožíváte těžké životní období, nic nebrání tomu, abyste požádala o pomoc své blízké.

„Neměly byste zůstat o samotě, a tak zvažte, zda nestrávíte víkend u rodičů nebo v obklopení nejbližších kamarádek,“ radí Chloe Carmichaelová.

Pokud vám to pomůže, můžete se jim s nastalou situací svěřit. Možná zjistíte, že v minulosti i jiní prožili vztahovou situaci, která se až nápadně podobá vašemu současnému problému.

„Je zřejmé, že kamarádka nebo člen rodiny nevyplní prázdnotu, kterou aktuálně cítíte. Přesto je užitečné, když s nimi budete trávit čas,“ dodává Carmichaelová.

Žádné výčitky

Pokud milujete někoho, koho nemůžete mít, je možné, že jste zklamaná sama sebou. Mrzí vás, že jste dotyčného neokouzlila, případně si vyčítáte, že jste si bývalého partnera „neudržela“.

Tři důvody, proč o vás muži rychle ztrácí zájem

Vztahy a sex

I když to není jednoduché, pokuste se podobné pocity ze své hlavy vymazat a namísto toho buďte pyšná, že jste byla otevřená lásce. Nejlepším řešením je přijmout realitu a zbytečně nepřemýšlet nad frázemi „co by kdyby“.

Nevzdávejte se lásky

Jeden z nejúčinnějších způsobů, jak se vypořádat s neopětovanou láskou, je pochopení, že lásku znovu najdete.

V aktuální chvíli sice máte pocit, že lepšího člověka už nikdy nepotkáte, ale uvědomte si, že tato osoba hraje na časové ose vašeho života jenom malou, a mnohdy bezvýznamnou roli. Nechte dotyčného člověka jít a raději uvolněte prostor pro někoho, kdo si vaši lásku doopravdy zaslouží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám