Hlavní obsah

Za co se ženy nejvíce omlouvají

Novinky, bok

V moderní době plné rovnoprávnosti a feminismu najdeme mnoho žen, které jsou natolik cílevědomé, že se plně vyrovnají mužům, ale stále i takové, které se bojí prosadit. Těm pak dělá často problém věřit i sama sobě, a mají pocit, že se musí lidem kolem sebe neustále za něco omlouvat.

Foto: Profimedia.cz

Na světě je mnoho žen s nízkým sebevědomím, které mají pocit, že se za cokoli, co udělají, musí omlouvat. Ilustrační foto

Článek

Koncem minulého roku proběhla v Londýně konference s názvem Feminismus. Její hlavní téma bylo jasné - ženy a jejich postavení ve světě. Mají ženy stejné možnosti jako muži, dokážou využít svůj potenciál?

Podle výzkumů a výsledných dat z mnoha států bylo zjištěno, že postavení žen ve společnosti se za několik posledních let výrazně zlepšilo. Stále více úspěšných žen se prosazuje i na pozicích, které byly ještě nedávnou výsadou mužů.

Vedle toho se ale také ukázalo, že i navzdory značnému pokroku v novém tisíciletí stále najdeme nemalé procento žen, které si nevěří, neumějí se prosadit, a často jsou tak někým omezovány nebo dokonce využívány. Jejich sebevědomí je natolik nízké, že jim nedovolí vymanit se z určitého společenského průměru, v horším případě z područí rodiny nebo partnera.

Jedním ze závažných zjištění průzkumu bylo, že méně sebevědomé ženy spojuje jeden poměrně nepříjemný ukazatel. Ve snaze často vyhovět někomu jinému se velmi často a téměř za cokoli neustále omlouvají. Nejhorší na tom je, že tím vlastně urážejí a shazují samy sebe.

Radhika Sanghaniová, redaktorka serveru Telegraph, sestavila přehled nejčastějších věcí, za které se ženy příliš často, a mnohdy zcela zbytečně, omlouvají.

Nechce sex

Podle informací z mnoha zdrojů zjistila, že nejčastější omluva z úst žen zní kvůli situaci, kdy nechtějí mít sex se svým partnerem. Cítí se velmi provinile, když jsou příliš unavené na sex, nebo jednoduše nemají náladu, a vždy se za to omlouvají.

Na druhou stranu proti tomu Sanghaniová staví zajímavý fakt - kolik mužů se omlouvá za to, že chodí až moc často popíjet s kamarády?

Holčičí záležitosti

Řada žen zná také ten nepříjemný pocit, když žádají partnera, zda by se místo fotbalu mohli dívat na něco jiného, případně jít místo piva na víno někam do restaurace. Bohužel kvůli tomu, že od většiny mužů zazní striktně „ne”, mnohé raději tiše trpí, případně se dokola omlouvají, pokud už muž s velkým odporem na něco přistoupí.

Příliš dlouhá „příprava” 

V mnoha situacích je nevyhnutelné, že ženám bude příprava na večírek nebo do kina trvat o něco déle než jejich partnerům. Je to logické - make-up, účes, výběr šatů, to vše zabere čas. Samozřejmě pokud partneři trvají na tom, aby byly stále krásné a upravené. Není to ale důvod pro to se neustále za to omlouvat.

Menstruace 

Menstruace patří standardně do života každé ženy, přesto se za to některé neustále omlouvají, jako za něco, co příliš obtěžuje.

Za cokoli jiného 

Největší potíží žen, které si nevěří, je, že se mnohdy cítí zodpovědné za téměř vše, co se kolem nich děje, aniž by to mohly nějak ovlivnit. Omlouvají se tak za špatné chování přátel, dětí, sousedů atd. To vše ve výsledku vede k velkému psychickému vyčerpání a dalšímu poklesu již tak bídného sebevědomí.

Reklama

Související témata:

Související články

Omluva partnerovi má také svá pravidla

Omluvit se druhému není mnohdy snadné ani příjemné, ale pro harmonický vztah naprosto nutné. Pokud člověk touží být druhým respektován a milován, schopnost...

Výběr článků

Načítám